ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
03/10/2021 - 10:50

ΟΦΗ - ΠΑΟΚ: Κυνισμός εναντίον κυνισμού

Αντιμέτωπες δύο ομάδες που - για την ώρα - δίνουν προτεραιότητα στο αποτέλεσμα κι όχι στο ποδόσφαιρο που παίζουν, κερδίζοντας χρόνο.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Χόρτασε ισοπαλίες ο ΟΦΗ, στα πρώτα 4 παιχνίδια. Πριν τη διακοπή έχει ακόμα ένα ντέρμπυ και μάλιστα όπως τα έφερε ο ιός, ειδικών συνθηκών. Το ερώτημα είναι πως μπορεί να κυνηγήσει κάτι καλύτερο ή έστω με ποιόν τρόπο θα διευρύνει το αήττητο σερί - ρεκόρ που τρέχει. Φαβορί πάντως είναι ο ΠΑΟΚ, όμως, όπως σε κάθε ματς, οφείλει να διεκδικήσει το καλύτερο.

Ο αντίπαλος

Ο ΠΑΟΚ δεν έχει ξεκινήσει καλά στη σαιζόν. Μέτριες έως κακές εμφανίσεις στην Ευρώπη, τον έφεραν στο Conference League, μέτριες έως κακές εμφανίσεις στην Ελλάδα, του στοίχισαν μία ήττα εκτός προγράμματος κόντρα στον ΠΑΣ. Το τελευταίο πάντως διάστημα, με επαγγελματικές νίκες όπου δεν ήταν καλύτερος από τον αντίπαλό του, κέρδισε χρόνο, δούλεψε και κόντρα στην ΑΕΚ έβγαλε για πρώτη φορά το χαρακτήρα που περιμέναμε ότι θα έχει με τον Λουτσέσκου. Πάντως, την Πέμπτη με τη Σλόβαν, επέστρεψε στις μέτριες εμφανίσεις.

Η αγωνιστική του προσέγγιση

Το ρόστερ του δεν άλλαξε πολύ το καλοκαίρι. Η ενίσχυση που περίμεναν όλοι ότι θα έρθει, δεν ήρθε. Ο Λουτσέσκου ξαναβρήκε λίγο - πολύ τον κορμό που ήξερε και με αυτούς έχει αποφασίσει να προχωρήσει. Επανέφερε παίκτες που γνώριζε καλά, προσπαθεί να τους τονώσει την εμπιστοσύνη και την ψυχολογία και να τους θυμίσει ξανά την αγωνιστική ταυτότητα, που είχαν στην προηγούμενη θητεία του.

Μια ταυτότητα που περιλαμβάνει μπόλικο κυνισμό και σκοπιμότητα, σφιχτή αμυντική συμπεριφορά, παιχνίδι από τον άξονα και μεγάλη κινητικότητα των 3 μεσοεπιθετικών πίσω από το φορ. Για την ώρα, έχει δείξει να τα πηγαίνει καλά στο διάβασμα και την προσαρμογή του στον αντίπαλο, ενώ μόνο απέναντι στην ΑΕΚ άρχισε να εμφανίζει και σημάδια βελτίωσης στην επιθετική του ανάπτυξη και με αυτό ως βάση μπορούμε να σχολιάσουμε κάποια πράγματα.

Ένα κοινό στοιχείο του ΠΑΟΚ με τον ΟΦΗ είναι πως με βάση το ρόστερ του, ο άξονας είναι η δύναμή του. Στα μπακ έχει λίγες λύσεις υψηλής ποιότητας, στα εξτρέμ το ίδιο. Έτσι έχει προσαρμόσει αρκετά το παιχνίδι του. Κάτι που θα περίμενε κανείς κι από τον ΟΦΗ. Συγκεκριμένα αναπτύσσεται με πολλές μεταβιβάσεις (έχει 1432 επιτυχημένες πάσες, 105 περισσότερες από τον ΟΦΗ) και με λίγο πλάτος.

ΠΑΟΚ ανάπτυξη

Τα μπακ του (13 και 16 κόντρα στην ΑΕΚ, δηλαδή Τέιλορ και Σίντκλεϊ) παίζουν αρκετά μέσα και μόνο ο ένας του εξτρέμ (Ζίβκοβιτς με το 14) παίρνει κάποιο πλάτος. Με τον τρόπο αυτό, φτιάχνει υπεραριθμίες και συνεργασίες σε μικρούς χώρους, με γρήγορο passing game αναζητώντας το κενό για την τελική προσπάθεια. Ενώ δηλαδή θεωρητικά παίζει 4-2-3-1 ή και 4-3-3, στην πραγματικότητα στον άξονα γίνεται όλη η δουλειά.

Γενικά πάντως στα πρώτα παιχνίδια του, δεν μπορούσε να πατήσει εύκολα την περιοχή, ειδικά κόντρα σε ομάδες με πολυπρόσωπες άμυνες, ενώ έφτιαχνε λίγες πραγματικά απειλητικές τελικές.

Σε κάθε περίπτωση, τώρα στην αρχή της σαιζόν έχει επιλέξει να παίρνει λίγα ρίσκα. Αυτός είναι κι ο λόγος που απειλείται περισσότερο σε σετ παιχνίδι κι όχι σε κόντρα ή στο transition. Δεν παίρνει το ρίσκο να ανεβάσει πολύ κόσμο κι έτσι αποφεύγει να αφήνει κενά. Αυτό που δεν έχει ακόμα κατορθώσει, είναι στο οργανωμένο παιχνίδι, που επιλέγει να κρατάει τον αντίπαλο αρκετά μακριά. Είναι χαρακτηριστικό πως τα xGoals τόσο του Παναιτωλικού όσο και του Αστέρα Τρίπολης πέρασαν τα 2 γκολ, τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ έμεινε στο 0,86 και 1,18!

Η βασική του αδυναμία λοιπόν αμυντικά, αφορά τις στατικές φάσεις και το σετ παιχνίδι, κυρίως λόγω της ποιότητας των πλάγιων μπακ του και της έλλειψης ενός κλασσικού 6αριού, που θα συνδέει σωστά τις γραμμές. Ενίοτε πρόβλημα δημιουργούν και οι καλύψεις των εξτρέμ. Τέλος, στις ελάχιστες φορές που αποφάσισε να ανέβει αρκετά ψηλά στο γήπεδο, αντιμετώπισε θέμα στο transition. Ως προς την επίθεση, είναι ξεκάθαρο πως αν ο αντίπαλος βραχυκυκλώσει τις συνεργασίες κεντρικά και δεν επιτρέψει κάθετο passing game, δύσκολα βρίσκει τον τρόπο να βγάλει τελικές, πέρα από μακρινά σουτ ή στατικές φάσεις.

Πώς θα παίξει

Μεσοβδόμαδα είχε ευρωπαϊκό ματς, όπου έκανε ένα μικρό rotation. Δε μπορεί να είναι και εκτεταμένο, μιας και αντιμετωπίζει ο Λουτσέσκου αρκετές απουσίες ή αμφιβολίες, ενώ μεσοεπιθετικά δεν υπάρχει μεγάλο βάθος στις επιλογές του. 

Μια πιθανή 11αδα: Πασχαλάκης - Βιειρίνια, Σίντκλεϊ (Ροντρίγκο), Μιχάι, Μιχαηλίδης - Κούρτιτς, Σβαμπ, Αουγούστο - Μπίσεσβαρ, Ζίβκοβιτς, Σφιντέρσκι (Άκπομ)

Ο ΟΦΗ

Το 4ο κατά σειρά παιχνίδι, ήταν αυτό που προσωπικά με προβλημάτισε περισσότερο, ως προς τις δυνατότητες του ΟΦΗ, όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται σήμερα. Είδαμε πολλά προβλήματα, κάποια εκ των οποίων είχαμε ξαναδεί, αλλά κόντρα σε πιο ποιοτικές ομάδες. Κατά την ταπεινή μου άποψη, όσα είδαμε συνοψίζονται σε μία φράση. Ο ΟΦΗ δεν έχει ισορροπία, ενώ ακόμα αναζητά αγωνιστική ταυτότητα.

Η ταυτότητα είναι κάτι που θα αργήσει να έρθει, αν έρθει. Η ισορροπία όμως, αποτελεί βασικό ζητούμενο. Είναι αυτονόητη ανάγκη για να μπορέσει μία ομάδα να πάρει αποτελέσματα, κυρίως όταν αντιμετωπίζει πιο ποιοτικές ομάδες. Ο ΟΦΗ ως τώρα, δεν είχε ισορροπία. Αμύνθηκε καλά, αλλά δεν επιτέθηκε με τον Άρη, δεν αμύνθηκε καλά κι επιτέθηκε μόνο για 12’ με την ΑΕΚ, αμύνθηκε ικανοποιητικά και επιτέθηκε ελάχιστα με τον Αστέρα και είχε σοβαρά προβλήματα με τον ΠΑΣ, ειδικά όταν αποφάσισε να ρισκάρει.

Ο Νιόπλιας αναμένει επιστροφές, μετά τη διακοπή, ελπίζοντας να διορθώσει την κατάσταση. Προς το παρόν όμως, έχει επιπλέον απουσίες που κάνουν δυσκολότερη τη δουλειά του ΟΦΗ. Το πιθανότερο είναι να πάει σε ένα πλάνο, εντελώς προσαρμοσμένο στον αντίπαλο και στις δεδομένες συνθήκες με στόχο ένα αποτέλεσμα ακόμα, πριν τη διακοπή. Δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά οφείλει όλος ο Οργανισμός να το επιδιώξει.

Πώς θα παίξει

Θα παίξει με όσους έχει, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα. Είναι εμφανές ότι ο Νιόπλιας επιμένει πολύ στο 4-3-3. Αλλά εφόσον γίνεται προσαρμογή στις συνθήκες του ματς, ίσως δοκιμάσει το 3-5-2 που το έχουμε δει σε κάποια φιλικά. Όμως αυτό το σχήμα ενώ θωρακίζει θεωρητικά ίσως δώσει την ευκαιρία στον ΠΑΟΚ να φτάσει πολύ πιο εύκολα ως την περιοχή, ένα σημείο που ως τώρα δυσκολεύει την ομάδα του Λουτσέσκου.

Αν η επιλογή είναι το 4-3-3 και ελλείψει λύσεων στα άκρα της επίθεσης, δε θα είναι παράλογο να δούμε επιλογές τύπου Ουές, Κοροβέση ή Λυμπεράκη σε ρόλο εξτρέμ, με κύριο στόχο να προσφέρουν κάλυψη στα μπακ, που θα έχουν να αντιμετωπίσουν παίκτες με ποιότητα, όπως ο Ζίβκοβιτς και ο Μπίσεσβαρ.

Μία πιθανή 11αδα: Επασί - Μαρινάκης, Πασαλίδης, Διαμαντής, Γιαννούλης - Σελίμοβιτς (Μπαλογιάννης), Ντε Γκούζμαν, Νέιρα - Ουές, Ντουρμισάι, Φαν Ντάινεν

Τα σημεία - κλειδιά

O έλεγχος του ρυθμού και η κατοχή της μπάλας. Δύο ομάδες που ως τώρα έχουν αποδώσει καλύτερα σε σετ παιχνίδι, θα επιώξουν να πάρουν το κέντρο και να δώσουν το ρυθμό που θέλουν. Όσο περισσότερο και σε καλύτερους χώρους κρατήσουν τη μπάλα, τόσο θα αυξήσουν τις πιθανότητές τους.

Transition - αντεπιθέσεις. Η λογική λέει ότι θα δούμε λίγες φάσεις που θα προκύψουν γρήγορες μεταβάσεις και κόντρα επιθέσεις. Όποιος αυτές τις λίγες τις εκμεταλλευτεί, πιθανόν θα πάρει το ματς. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ΟΦΗ έχει δεχτεί 3 από τα 4 γκολ του σε μετάβαση και κακή τοποθέτηση - αντίδραση, 2 εκ των οποίων (Αραούχο και Μιλιντσεάνου) είναι σχεδόν καρμπόν. Το ίδιο, πάνω - κάτω, πρόβλημα αντιμετωπίζει κι ο ΠΑΟΚ.

Στατικές φάσεις. Ο ΟΦΗ έχει βάλει έτσι 3 από τα 4 γκολ του. Ο ΠΑΟΚ επί Λουτσέσκου πάντα επένδυε επιθετικά σε αυτές. Και οι 2 εμφανίζουν αρρυθμίες πίσω σε τέτοιες φάσεις, που πάντως μέχρι τώρα δεν τις έχουν πληρώσει.

Διαχείριση δυνάμεων. Ναι είναι ένα σημείο που το βάζω συνέχεια, όμως το είδαμε να επηρεάζει σημαντικά και στο ματς με την ΑΕΚ και σε αυτό με τον ΠΑΣ. Ο ΠΑΟΚ θα προέρχεται από ευρωπαϊκό ματς και ταξίδι, αλλά από την άλλη έχει περισσότερα επίσημα ματς στα πόδια του. Δε θα είναι έκπληξη να δούμε ξανά πιο δυναμικό κι ορμητικό το φιλοξενούμενο στην αρχή κάθε ημιχρόνου και από την άλλη, τον ΟΦΗ να έχει περισσότερη ενέργεια στο τέλος. Το θέμα, φυσικά, είναι με τι δεδομένα θα φτάσουν οι 2 ομάδες προς το τέλος. Σε κάθε περίπτωση ο ΠΑΟΚ μετά από 6 ματς σε 17 μέρες κι έχοντας ένα κοντό ρόστερ λόγω απουσιών και μικρής μεταγραφικής ενίσχυσης, είναι πιθανό μετά το 65-70 να εμφανίσει κόπωση. Αντίθετα ο ΟΦΗ μοιάζει να τελειώνει το 90λεπτο πιο φρέσκος από τους αντιπάλους του. Άρα έχει σημασία πως θα φτάσουν οι 2 ομάδες ως εκεί.

Η συναισθηματική σταθερότητα. Μία φράση που στον ΟΦΗ έχει γίνει τρολάρισμα για κάποιο λόγο, ενώ είναι από τις πιο συνηθισμένες που λέγονται από τους προπονητές παγκοσμιώς. "Football is a game you play with your brain" άλλωστε έλεγε κι ο Κρόιφ. Ο Νιόπλιας το έχει πει με άλλο τρόπο στο ματς με την ΑΕΚ, όπου ανέφερε πως πρέπει ο ΟΦΗ να παίζει με λιγότερο ενθουσιασμό και περισσότερο μυαλό. Αυτό θα χρειαστεί και τώρα. Μυαλό και πίστη στο αποτέλεσμα. Το ίδιο ισχύει για τον ΠΑΟΚ που στο ματς με τη Σλόβαν την Πέμπτη έδειξε αποκαμωμένος και χωρίς ιδέες. Όποια από τις ομάδες κρατήσει το μυαλό της σταθερό και καθαρό και μεταβολίσει σε πίστη κι ένταση τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο. 


Υπενθύμιση: Το πραγματικό pre game όμως είναι άλλο! 

Στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ, όπως είναι ήδη γνωστό, όλα τα έσοδα των απλών εισιτηρίων από τις θύρες 4 & 5 θα δοθούν μέσω της Περιφέρειας Κρήτης σε σχολεία του δήμου Μινώα Πεδιάδος που επλήγησαν από τον σεισμό.

Μάλιστα, όσοι αγοράσουν εισιτήριο για τον αγώνα της Κυριακής στο πέταλο θα πάρουν δώρο το συλλεκτικό t-shirt με το μήνυμα «ΚΡΗΤΗ ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΗ» και τον χαρακτηριστικό πανηγυρισμό του Νέιρα κόντρα στον ΠΑΣ.

Οπότε αυτή την Κυριακή το "γέμισμα" ξεκινά από τις θύρες 4-5, έτσι ώστε η ενίσχυση για τα σχολεία να είναι η μεγαλύτερη δυνατή! Δεν υπάρχει δυνατότερο pre game από αυτό!

oloi mazi 
Δυνατότητα σχολιασμού και πρόσβασης στο chat room με ΔΩΡΕΑΝ απλή εγγραφή στο oficrete.gr

Oficrete