ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
03/12/2023 - 12:10

Pre Game ΠΑΟ - ΟΦΗ: Να αλλάξει εικόνα και να κυνηγήσει τις πιθανότητές του!

Σε ένα παιχνίδι που θεωρητικά ταιριάζει περισσότερο στα φετινά αγωνιστικά χαρακτηριστικά του

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος

O ΟΦΗ, κατά γενική ομολογία, διανύει μια παρατεταμένη περίοδο ντεφορμαρίσματος. Η «διαφωνία» βρίσκεται στο διάστημα που αυτό συμβαίνει.

Αν πάρουμε την γνωστή ελληνική οπτική του αποτελέσματος, η ομάδα «δεν τα πάει καλά» τον τελευταίο ένα και κάτι μήνα, από τη νίκη επί της ΑΕΚ δηλαδή κι έπειτα. Σε αυτή την οπτική στάθηκε και μεσοβδόμαδα ο Νταμπράουσκας μιλώντας στους δημοσιογράφους

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του ότι «Όταν βάλαμε το γκολ στο 89' με τον Μεγιάδο, ήμασταν η καλύτερη ομάδα, οι καλύτεροι παίκτες, όλα είναι καλά. Στο 90', όταν ο διαιτητής και το VAR ακύρωσαν το γκολ, ήμασταν οι χειρότεροι». Μάλιστα ο προπονητής του ΟΦΗ εκτίμησε ότι στο συγκεκριμένο παιχνίδι η ομάδα του «δημιούργησε αρκετά», αλλά δεν ήρθε το γκολ.

Βάσει αυτής της οπτικής, στον ΟΦΗ χρειάζεται απλά ένα αποτέλεσμα για να ξεμπλοκάρει. Προσωπική μου όμως άποψη είναι, ότι το πρόβλημα της ομάδας δεν εμφανίστηκε το Νοέμβριο, αλλά το διακρίναμε από τα φιλικά της προετοιμασίας. Δεν είχα σκοπό, αν έμπαινε το γκολ στο 90' κόντρα στο Βόλο, να γράψω στο post game ότι «είναι όλα καλά». Γιατί πολύ απλά δεν είναι, από την αρχή της σαιζόν, έως και τώρα.

Πρακτικά, τα παιχνίδια του ΟΦΗ μέχρι σήμερα χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, με βάση την εικόνα του:

  1. Στα παιχνίδια κόντρα σε «μεγάλους», όπου ο ΟΦΗ βρήκε χώρους και μπόρεσε να δείξει μια αξιόλογη εικόνα. Άλλοτε με δόση τύχης (Άρης, αλλά και Φιορεντίνα το καλοκαίρι), άλλοτε όντας ξεκάθαρα καλύτερος (ΠΑΟΚ, ΑΕΚ). Εξαίρεση αποτέλεσε το παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό, όπου για πρώτη φορά από πολύ νωρίς βρέθηκε να κυνηγάει το σκορ. Γι’ αυτά τα ματς άλλωστε ο Νταμπράουσκας σχολίασε ότι είναι καλύτερα για τον ΟΦΗ. Και σε μεγάλο βαθμό είναι η αλήθεια
  2. Στα παιχνίδια με τους υπόλοιπους, όπου κλήθηκε να κυριαρχήσει και να κάνει εκείνος το παιχνίδι. Αυτό δεν έχει πάει καθόλου καλά, με τον ΟΦΗ να μη βρίσκει τρόπο να επιτεθεί πειστικά και να αμυνθεί ικανοποιητικά, ταυτόχρονα. Δεν έχει δηλαδή την απαιτούμενη ισορροπία, ώστε να είναι κυριαρχικός και στις δύο φάσεις του παιχνιδιού. Είναι ένα φαινόμενο που δεν πρέπει να μας παραξενεύει, αφού και πέρυσι είχαμε διαπιστώσει ακριβώς το ίδιο, τόσο στην ανάλυση για την αμυντική του συμπεριφορά στη διάρκεια της κανονικής σαιζόν, όσο και αντίστοιχα στην επιθετική. Με λίγα λόγια, ο ΟΦΗ δεν έχει κατορθώσει να αντιμετωπίσει το βασικό περσινό του μειονέκτημα. Έχει βρει τρόπο από πέρυσι στα μεγάλα ματς να είναι ανταγωνιστικός, όχι όμως στα υπόλοιπα.
Το κακό βέβαια είναι, ότι τα «μεγάλα» παιχνίδια είναι 8 άντε 10, μέσα στην κανονική περίοδο. Τους στόχους, αλλά και το ωραίο ποδόσφαιρο, τα χτίζεις με τα υπόλοιπα 16, κόντρα σε ομάδες που θεωρητικά πρέπει να αποδείξεις ότι «τις έχεις».

Όλος αυτός ο πρόλογος, θέλει να πει απλά ότι πάλι ο ΟΦΗ έχει μπροστά του ένα παιχνίδι, που αφενός δε μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για τη σαιζόν του και τη δουλειά που καλείται να κάνει κι αφετέρου είναι ένα 90λεπτο από το οποίο, παρά το ντεφορμάρισμά του, δικαιούται να πιστεύει ότι έχει πιθανότητες για να διεκδικήσει.

Απέναντί του θα βρει έναν πιο επιβαρυμένο ΠΑΟ, με ματς και ταξίδι μεσοβδόμαδα, που μάλιστα προέρχεται από ήττα και στο πρωτάθλημα. Θα βρει όμως και τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος, μια ομάδα με την καλύτερη άμυνα και την καλύτερη επίθεση ως τώρα και 9 νίκες 1 ισοπαλία και 2 ήττες. Επομένως, είναι δεδομένα μια δύσκολη αποστολή.

Μοιάζει με το αντίστοιχο περσινό παιχνίδι, που ο ΟΦΗ ισοφαρίστηκε στο 90'+, παίζοντας με 10 από νωρίς; Και ναι, αλλά και όχι.

Ο περσινός ΠΑΟ ήταν μια διαφορετική ομάδα. Εντός έδρας ειδικά, είχε αρκετές δυσκολίες με τους μικρούς, ενώ αντιθέτως στα ντέρμπυ, βολευόταν καλύτερα. Φέτος συμβαίνει το αντίστροφο. Έχει 3 νίκες με μεγάλα σκορ (3-0 με Ατρόμητο και 5-0 με Σέρρες και Βόλο), αλλά έχει χάσει από ΑΕΚ και έχει έρθει ισόπαλος με ΠΑΟΚ. Κοινό στοιχείο ότι στα δύο αρνητικά του αποτελέσματα δέχτηκε 2 γκολ.

Τι σημαίνει αυτό ποδοσφαιρικά; Πως ο Γιοβάνοβιτς αποφάσισε, ότι εφόσον η περσινή συνταγή δεν είχε το αποτέλεσμα που ήθελε, παρά την πρόοδο που εμφάνισε, δηλαδή το πρωτάθλημα, θα πρέπει να διαφοροποιηθεί. Πρόσθεσε λοιπόν υλικά και τακτικές, που αφορούν τη δημιουργία και την επίθεση, με το προφανές ρίσκο αυτό να αφήσει την άμυνα πιο ευάλωτη.

Κι αυτό ακριβώς συμβαίνει.

Θυμίζει δηλαδή και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΟΦΗ. Όταν επιδιώκει να κυριαρχήσει, πίσω έχει πρόβλημα. Η διαφορά όμως είναι, ότι ο ΠΑΟ έχει βρει τον τρόπο, όταν κυριαρχεί, να δημιουργεί καθαρές ευκαιρίες και γκολ. Ο ΟΦΗ δεν τον έχει βρει.




Ο ΠΑΟ με 19,9 xGoals, έχει σκοράρει 32 φορές! Ο ΟΦΗ με 15,1 έχει πετύχει μόλις 13! Σκοράρει δηλαδή η ομάδα του Γιοβάνοβιτς, γιατί δημιουργεί, αλλά και εκτελεί καλύτερα, έχοντας μέσο όρο 2,4 ανά ματς. Την ίδια ώρα που ο ΟΦΗ «ματώνει» για να σκοράρει (1,08 γκολ ανά ματς), κυρίως γιατί αδυνατεί να βρει τρόπο να πατήσει περιοχή.

Τα κακά νέα λοιπόν για τον ΟΦΗ είναι, ότι δημιουργικά έχει σοβαρές αδυναμίες. Τα καλά νέα όμως είναι, ότι αυτές τις αδυναμίες τις αντιμετώπισε με επιτυχία και υπήρξε αποτελεσματικός, κόντρα σε ομάδες των πρώτων θέσεων (Άρης, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ). Ας κρατήσει αυτό σαν στοιχείο ενόψει της Λεωφόρου, κοιτώντας να επαναλάβει όσα έκανε σωστά στα συγκεκριμένα παιχνίδια.

Από την άλλη, στο αμυντικό σκέλος βλέπουμε επίσης διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες, όχι όμως τόσο χαώδη. Ο ΠΑΟ είναι πιο ευάλωτος φέτος, δέχεται 0,67 γκολ ανά ματς, ενώ ο ΟΦΗ 1,25.  Στην ουσία, δέχονται όσα γκολ τους «αναλογούν», με βάση τις ευκαιρίες των αντιπάλων τους, με τον ΠΑΟ να έχει ελαφρώς καλύτερη εικόνα και σε αυτό, πάντως.

Όπως και να έχει, ο ΟΦΗ έχει μπροστά του ένα παιχνίδι, όπου προτεραιότητά του θα είναι να βραχυκυκλώσει τον αντίπαλό του. Πως συμβαίνει αυτό στον φετινό ΠΑΟ;

Σίγουρα δεν αρκεί να απομονώσεις πλέον τον Πέρεθ, όπως ίσχυε πέρυσι. Θα χρειαστεί να αντιμετωπίσεις τα άκρα του, με μπακ και εξτρέμ να κινούνται πολύ, να συνεργάζονται και να δημιουργούν κινδύνους. Για τον ΟΦΗ του 1 πλάγιου, λόγω 3-5-2, αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα, που απαιτεί χαφ με πολλά τρεξίματα και καλύψεις.

Θα χρειαστεί επίσης να βρεθεί τρόπος, να μην περνάνε κάθετες πάσες στο τελευταίο τρίτο. Αυτό φαντάζει πιο εφικτό, για μία ομάδα με 3 αμυντικά χαφ. Αυτό όμως που μπορεί να δυσκολέψει, είναι η κίνηση του φορ (κυρίως όταν είναι ο Ιωαννίδης) περιφερειακά. Σε μια άμυνα με 3 στόπερ, αυτό μπορεί να προκαλέσει και μπέρδεμα και πρόβλημα στις τοποθετήσεις. Θα χρειαστεί ένα σχέδιο, ώστε να μην υπάρξει αναστάτωση.

Υπάρχει κάτι, στο οποίο μπορεί να στοχεύσει ο ΟΦΗ όμως, ώστε πέρα από το να σταματήσει τον ΠΑΟ, να μπορέσει κι αυτός από την πλευρά του να γίνει δημιουργικός; Πάντα υπάρχει. Ένα σημείο, για παράδειγμα, είναι τα κενά που αφήνει πίσω το πολύ επιθετικό παιχνίδι των μπακ. Αυτό φυσικά προϋποθέτει πλάτος επίθεσης, στο οποίο ο ΟΦΗ δεν ειδικεύεται φέτος. Ένα δεύτερο σημείο, είναι η μεγάλη επιβάρυνση των στόπερ (Σένκεφελντ, Γεντβάι), που παίζουν διαρκώς λόγω απουσιών. Εκεί φαίνεται ότι υπάρχει ένας συνδυασμός έλλειψης ταχύτητας και φρεσκάδας, που ένα καλό κάθετο παιχνίδι και επιθετικοί με ταχύτητα, μπορούν να το εκμεταλλευτούν, παίζοντας ανάμεσα τους ή και στην πλάτη τους.

Προφανώς, θα χρειαστούν και πολλά ακόμα, αυτονόητα για το ποδόσφαιρο στοιχεία, τα οποία ο ΟΦΗ δεν εμφανίζει πάντα. Ενέργεια, επιθετικό τρόπο διεκδίκησης των φάσεων, καλές αποφάσεις και καθαρό μυαλό. Θα είναι επίσης σημαντικό να πάρει ό,τι καλύτερο μπορεί από στατικές φάσεις, αλλά και παράλληλα να «δώσει» στον αντίπαλο όσο το δυνατόν λιγότερες τέτοιες.

Ερωτηματικό αποτελεί, η προσέγγιση του Νταμπράουσκας ως προς το πρεσάρισμα. Θα πάει σε μια λογική ΑΕΚ, όπου από τα πρώτα λεπτά πίεσε και στο τέλος, έχοντας το σκορ, περίμενε; Ή θα επιλέξει λογική ΠΑΟΚ, όπου αρχικά πίεσε ελεγχόμενα, αλλά γενικά πήγε σε παιχνίδι υπομονής, επιδιώκοντας στο τελευταίο κομμάτι του να εκμεταλλευτεί την κούραση κι από τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις;

Θα πόνταρα στο 2ο. Αλλά θα μάθουμε μόνο μέσα στο ματς.

Ως προς το σχηματισμό και τις συνθέσεις, εδώ έχουμε κάποια δεδομένα (4-2-3-1 ο Γιοβάνοβιτς σταθερά, 3-5-2 ο Νταμπράουσκας επίσης σταθερά. Έχουμε και κάποιες μεταβλητές, κυρίως από πλευράς ΠΑΟ. Η 11αδα του εν πολλοίς θα επηρεαστεί από την κόπωση, που θα βγει μετά το παιχνίδι της Πέμπτης. Σίγουρα πάντως θα έχει αλλαγές, σε σχέση και με την ευρωπαϊκή του 11αδα, αλλά και με αυτή κόντρα στον Άρη.

Από την άλλη ο ΟΦΗ, χωρίς Μπάκιτς ακόμα μία αγωνιστική, έχει ως ερωτηματικό την κατάσταση του Τοράλ και κατά πόσο είναι σε θέση να ξεκινήσει. Κατά τα άλλα, οι πιθανότητες να δούμε αλλαγές αφορούν τον Βούρο, που επιστρέφει από τιμωρία, την πιθανή επαναφορά Λάρσον και τις θέσεις της επίθεσης.

Μια πρόβλεψη καθαρά είναι: Μπάουμαν - Βούρος, Πασαλίδης, Καρώ - Λάρσον (Μαρινάκης), Τοράρινσον, Μεγιάδο, Γαγιέγος, Γκλάζερ - Ντίκο, Ριέρα.
Δυνατότητα σχολιασμού και πρόσβασης στο chat room με ΔΩΡΕΑΝ απλή εγγραφή στο oficrete.gr

Oficrete