ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
26/09/2021 - 17:00

Pre Game ΠΑΣ - ΟΦΗ: Να αρχίσει να κερδίζει

Ο ΟΦΗ έμαθε να μη χάνει, αλλά πρέπει να βρει και τον τρόπο να πάει ένα βήμα πιο πέρα. Να κερδίσει.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Μετά από 3 σερί ισοπαλίες, ο ΟΦΗ πάει να παίξει το πρώτο ματς κόντρα σε ομάδα εκτός της περσινής 6αδας. Είναι δεδομένο πως δε θα δούμε σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο που θα παίξει. Υπάρχει όμως μια ελπίδα πως αυτή τη φορά θα αναζητήσει, με λίγο μεγαλύτερη επιμονή και όρεξη, το γκολ και τη νίκη.

Ο αντίπαλος

Ανέλπιστα καλή η συγκομιδή του ΠΑΣ, με βάση και το πρόγραμμά του. Κέρδισε ΠΑΟΚ και ΠΑΟ, ενώ πήρε ισοπαλία και στον Ιωνικό. Εντυπωσιακό ξεκίνημα, για το οποίο η βάση είναι η αμυντική του επίδοση. Το ματς με τον ΟΦΗ μοιάζει να είναι το πρώτο που θα χρειαστεί να κάνει κάτι πιο δημιουργικό, ως γηπεδούχος. Κι αυτό είναι το κομβικό για το παιχνίδι. Πώς θα επιλέξει να δημιουργήσει, πόσο μπορεί να το κάνει και φυσικά τι θα του επιτρέψει κι ο ΟΦΗ να κάνει.

Η αγωνιστική του προσέγγιση

Μέχρι τώρα, βλέπουμε τον περσινό ΠΑΣ ως προς το σχηματισμό, αλλά και την αμυντική του διάταξη. 4-4-2, η άμυνα κι ο τερματοφύλακας ίδιοι με πέρυσι, άρα και ομοιογένεια και καλή συνοχή. Η διαφορά από την ομάδα του Γιαννίκη είναι πως ο φετινός, του Μεταξά, δεν είναι τόσο aggressive. Δεν πιέζει τόσο ψηλά, δεν πάει τα ματς πάρα πολύ στο τρέξιμο και στο πρεσάρισμα στο αντίπαλο μισό. Περιμένει περισσότερο τον αντίπαλο, κρατάει λιγότερο τη μπάλα και ψάχνει με αρκετά άμεσο τρόπο την επίθεσή του.

Ως τώρα του βγαίνει. Με αρκετή δόση τύχης στην Τούμπα, με καλό κλείδωμα του ΠΑΟ που τον άφησε να φλυαρεί, αλλά όχι να απειλεί και με ένα κλασσικό σφιχτό ματς στον Ιωνικό, επιτρέποντας ξανά λίγες φάσεις. Όταν βρήκε και το γκολ, κέρδισε κιόλας. Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε πως κανένα από τα 2 γκολ δεν προήλθαν από οργανωμένο παιχνίδι και μεθοδική ανάπτυξη. Ήταν στιγμές και προήλθαν από ατομικές εμπνεύσεις και ικανότητα.

Όπλο του η άμυνα

Δεν έχει δεχτεί γκολ ακόμα. Κυρίως όμως, δεν έχει επιτρέψει στους αντιπάλους του να φτιάξουν πολλές μεγάλες ευκαιρίες. Μία μόλις στην εστία ο ΠΑΟΚ, μία ο ΠΑΟ, μία κι ο Ιωνικός! Κι όλα αυτά ενώ σε κανένα ματς δεν κέρδισε τις διεκδικήσεις (34,8% ο μ.ο. του) και σε κανένα ματς δεν είχε την κατοχή (29% μόλις με τον ΠΑΟ, 37% με τον Ιωνικό)! Στη μοναδική κατηγορία που ξεχωρίζει σαν ομάδα, είναι στα κλεψίματα (3ος με 79). Κι όμως έχει κατορθώσει, παίζοντας σωστά, με γραμμές κοντά και σωστή κάλυψη χώρων, να κρατήσει τους αντιπάλους του μακριά από την περιοχή του.

Είναι σαφές πως στηρίζεται στο καλό διάβασμα των φάσεων και κυρίως στην αλληλοκάλυψη των ποδοσφαιριστών του. Συμβάλλουν και οι 11 στο αμυντικό κομμάτι, τρέχουν πολύ, ξέρουν να παγώνουν το παιχνίδι, όπου χρειάζεται και μαζί με μια καλή δόση τύχης, έχουν κατορθώσει να πάρουν 7 πόντους.

Πρόβλημα στη δημιουργία

Τα τρεξίματά του κι ο προσανατολισμός του αναλώνονται στο ανασταλτικό κομμάτι. Το αποτέλεσμα είναι επιθετικά να κάνει λίγα πράγματα και ακόμα λιγότερα μέσα από συνδυαστικό παιχνίδι.

Η ακρίβεια στις πάσες του είναι στο μάλλον χαμηλό 71%. Είναι τελευταίος στην κατηγορία αυτή, άλλωστε. Όπως τελευταίος είναι και στις τελικές προσπάθειες με 16. Βέβαια είναι πιο ψηλά στις τελικές στην εστία (έχει 8), στοιχείο που εξηγεί και τη συγκομιδή. Γιατί ο ΟΦΗ είναι ψηλότερα σε τελικές (25), όμως είναι χαμηλότερα από τον ΠΑΣ σε αυτές εντός εστίας (7 μόλις).  

Πώς θα παίξει

Είναι ομάδα που συνεχίζει να παίζει με την περσινή της συνταγή. Βασίζεται στο 4-4-2 το οποίο ενίοτε γίνεται και 4-2-3-1 μέσα στο ματς, όταν χρειάζονται προσαρμογές. Η αμυντική 4αδα είναι δεμένη, μιας και παίζουν μαζί από πέρυσι. Διαθέτει 2 στόπερ καλά με τη μπάλα, ικανούς ψηλά, αλλά όχι τόσο γρήγορους, αλλά και 2 μπακ με επιθετικές αρετές, που αν απομονωθούν στο 1 εναντίον 1 ή δημιουργηθούν υπεραριθμίες, μπορεί να δυσκολευτούν ανασταλτικά. Στο κέντρο υπάρχουν 2 κεντρικά χαφ που παίρνουν ελεγχόμενα ρίσκα και κύριο μέλημά τους είναι να προστατεύουν την άμυνα.

Οι πλάγιοι χαφ θεωρητικά ξεκινούν από δεξιά κι αριστερά, αλλά στην πράξη κινούνται λίγο πάνω στη γραμμή. Ανασταλτικά καλύπτουν με συνέπεια τα μπακ, επιθετικά τους βλέπουμε να παίζουν πιο ελεύθερα, να γίνονται εσωτερικοί μέσοι κι ενίοτε και 2οι επιθετικοί. Τέλος στην επίθεση, υπήρχε ο κλασσικός φορ Κόντε και ο κλασσικός περιφερειακός Περέα. Ο τραυματισμός του Κόντε οδηγεί στην ανάγκη για νέες λύσεις.

Μία πιθανή 11αδα (4-4-2): Λοντίγκιν - Σάλιακας, Εραμούσπε, Κάργας, Πίρσμαν - Καραχάλιος, Ντομίγκες, Σνάιντερ,  Μπρένερ (Μορέιρα) - Περέα, Μιλιντσεάνου

Ο ΟΦΗ

Το πιθανότερο σενάριο είναι ο Νιόπλιας να ετοιμάσει την ομάδα για να κάνει ένα ακόμα ίδιο, σε λογική και προσέγγιση, παιχνίδι με τα 3 προηγούμενα. Κατά βάση με αυτό της Τρίπολης, μιας και ο αντίπαλος δεν είναι του επιπέδου του Άρη και της ΑΕΚ. Άρα για ακόμα μία φορά δεν πρέπει να αναμένουμε ρίσκα.

Κόντρα σε μία ομάδα που δυσκολεύεται όμως πολύ στο γκολ, μοιάζει να υπάρχουν τα περιθώρια να μπορεί ο ΟΦΗ να «ξεμυτίσει» λίγο περισσότερο. Να ψάξει με μεγαλύτερη διάθεση και επιμονή τη δημιουργία και φάσεις για γκολ. Το ερώτημα είναι με ποια μέθοδο. Κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν δύο δρόμοι.

Ο πρώτος είναι να πάρει τη μπάλα, να έχει εκείνος κατοχή και με υπομονή να αναζητήσει το γκολ, κόντρα στην άμυνα του ΠΑΣ που σε σετ παιχνίδι αποδίδει εξαιρετικά. Με αυτό τον τρόπο είναι αρκετά πιθανό να μην απειληθεί πολύ. Είναι όμως και πολύ πιθανό να μην απειλήσει κιόλας. Λογικά ο ΠΑΣ θα του αφήσει τη μπάλα με μεγάλη χαρά, μιας και ως τώρα σε αυτό το στυλ παιχνιδιού εξειδικεύεται. Αυτός ο δρόμος μοιάζει αρκετά safe, για να μη χάσει ούτε αυτό το ματς και να συνεχίσει για 11ο ματς αήττητος.

Ο δεύτερος δρόμος είναι να του αφήσει τη μπάλα και να τον προκαλέσει να κάνει εκείνος το παιχνίδι, σημαδεύοντας στα κενά του στο transition. Να μην επιτρέψει δηλαδή στον ΠΑΣ να κάνει ένα ακόμα, το 4ο στη σειρά, ίδιο ματς. Δίνοντας του το μισό γήπεδο, αρχικά ως «τυράκι». Με τις γραμμές κοντά και κλειστούς χώρους, να φροντίζει να τον κρατά μακριά από την περιοχή. Ο ΠΑΣ είναι μια ομάδα με δυσκολία στο γκολ, αν του κλείσεις σωστά τους χώρους, σίγουρα του βάζεις δύσκολα. Αυτή η συνταγή έχει όμως και δεύτερο σκέλος, για να αξίζει. Κόντρα σε μία ομάδα με χαμηλή ακρίβειας στις πάσες, αργό κεντρικό αμυντικό δίδυμο και μπακ που ανεβαίνουν αρκετά, έχει την ευκαιρία ο ΟΦΗ με επιθετικό πρεσάρισμα και αποφασιστικότητα στις διεκδικήσεις, να πάρει μπάλες και να χτυπήσει στο transition.

Δε ξέρω ποιον από τους δύο δρόμους θα επιλέξει ο Νιόπλιας. Ο δεύτερος, στα μάτια μου, είναι πιο συμβατός με το βήμα παραπάνω, την πρώτη νίκη δηλαδή. Όποιον και να διαλέξει, θεωρώ δεδομένο ότι πολλά θα κριθούν στις στατικές φάσεις. Ο ΠΑΣ πέρυσι είχε δυσκολία εκεί, δεν είναι μία ψηλή ομάδα και μιας και ο ΟΦΗ ήδη έχει πάρει 2 γκολ από τέτοιες φάσεις, θα είναι ιδανικό να το συνεχίσει.

Πώς θα παίξει

Θα μπορούσε να πει κανείς, πως κόντρα σε μία ομάδα με 4-4-2, είναι η ευκαιρία και του ΟΦΗ να το δοκιμάσει. Από το καλοκαίρι προσωπικά πιστεύω ότι σε αυτό το ρόστερ, με τις δεδομένες απουσίες κιόλας, αυτό το σχήμα ταιριάζει. Με αυτό το σχήμα θα μπορούσε να δώσει ο Νιόπλιας και μία ανάσα στον άξονά του, προσθέτοντας έναν ακόμα παίκτη δίπλα στην επιβαρυμένη 3αδα των κεντρικών του χαφ.

Στην πραγματικότητα όμως, δεν προβλέπω να δούμε 4-4-2. Το πιθανότερο σενάριο είναι να συνεχιστεί το 4-3-3, με αλλαγές σε κάποια πρόσωπα μόνο.  Η επιστροφή του Μαρινάκη είναι ανακουφιστική, μιας και θα φέρει ξανά στην «καλή» του θέση και το Βούρο. Το δίλημμα είναι στη θέση φορ, αν θα παίξει ξανά βασικός ο Καστάνιος ή θα προτιμηθεί κάποιος εκ των Ντουρμισάι (που πάντως επιβαρύνθηκε πολύ την Τετάρτη) ή Φαν Ντάινεν. Δεδομένη η απουσία του Καμάου.

Μια πιθανή 11αδα (4-3-3): Επασί - Μαρινάκης, Βούρος, Διαμαντής, Κοροβέσης - Γαγιέγος, Ντε Γκούζμαν, Νέιρα - Λάμπρου, Καστάνιος,  Φαν Ντάινεν

Τα σημεία - κλειδιά

Το transition. Μπορεί ο ΟΦΗ να παίξει σε διαστήματα και συγκεκριμένες στιγμές έστω, επιθετική άμυνα, να δημιουργήσει λάθη και χώρους και να χτυπήσει εκεί τον ΠΑΣ; Τότε έχει τύχη για την πρώτη του νίκη.

Η ευστοχία. Οι δύο ομάδες φτιάχνουν ευκαιρίες, ως τώρα, με το σταγονόμετρο. Αν τις χάνουν κιόλας, δύσκολα μπορούν να ελπίζουν σε κάτι.  
Οι στατικές φάσεις. Το αναφέρω και πιο πάνω. Σε ματς σφιχτά με λίγες φάσεις και ελάχιστο ρίσκο, μια στατική φάση αρκεί να διαμορφώσει το αποτέλεσμα. Ειδικά στη Super League, αυτό το έχουμε εμπεδώσει.

Η διαχείριση των δυνάμεων. Ο ΠΑΣ έπαιξε Πέμπτη. Έχει επίσης σχετικά μικρό βάθος στο ρόστερ του. Ο ΟΦΗ έκανε λίγο rotation μεσοβδόμαδα, αλλά έχει επίσης σε κάποιες θέσεις λίγες επιλογές. Όποιος διαχειριστεί καλύτερα την κόπωσή του, θα αποκτήσει προβάδισμα.
Δυνατότητα σχολιασμού και πρόσβασης στο chat room με ΔΩΡΕΑΝ απλή εγγραφή στο oficrete.gr

Oficrete