ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
19/11/2021 - 17:30

Δύο αντίθετες ποδοσφαιρικές φιλοσοφίες!

Στο Βόλο θα κοντραριστούν δύο ομάδες με διαφορετική φιλοσοφία και πλάνο. Όποιος φέρει το ματς στα μέτρα του, θα έχει και τη μεγαλύτερη τύχη.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
 Επιστροφή από τη διακοπή, με τον ΟΦΗ να ταξιδεύει στο Βόλο. Σε ένα παιχνίδι σημαντικό, στην προσπάθεια που κάνει να σταθεροποιηθεί στις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας. Στο Πανθεσσαλικό, μπορεί κανείς να πει πως, κοντράρονται δύο διαφορετικές θεωρίες και φιλοσοφίες γύρω από το ποδόσφαιρο, εντός κι εκτός γηπέδου. Καθαρά ποδοσφαιρικά, από τη μία, θα βρεθεί μια ομάδα που στηρίζεται στην επίθεση κι από την άλλη, μία άλλη που ξεκινά τη σκέψη της από την άμυνα.

Ο αντίπαλος

Ο Βόλος θεωρείται ως τώρα ως η έκπληξη του πρωταθλήματος. Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι όμως έκπληξη. Από πέρυσι δούλευε ένα τρόπο παιχνιδιού επιθετικό, με έμφαση στη δημιουργία. Κι από πέρυσι είχε την αφέλεια, που φέτος βλέπουμε εντονότερα. Στον ίδιο δρόμο βαδίζει λοιπόν, απλά με κάποια νέα πρόσωπα στο ρόστερ, αλλά και στον πάγκο του.

Η αλήθεια είναι, πάντως, πως το πολύ καλό ξεκίνημά του, στα τελευταία 4 ματς, έχει ελαφρώς φρενάρει. Ξεκίνησε με 4 νίκες στα πρώτα 5 ματς, στη συνέχεια όμως στα 4 επόμενα, είχε 2 ήττες και 2 ισοπαλίες. Προφανώς, οι 14 βαθμοί του (4 νίκες, 2 ισοπαλίες και 3 ήττες) είναι μια καλή συγκομιδή.

Σαν κοινό σημείο του Βόλου με τον ΟΦΗ, μπορεί κανείς να αναγνωρίσει πάντως ότι το highlight τους ως τώρα, είναι οι ανατροπές που πέτυχαν κόντρα σε ομάδες πρωταθλητισμού (ΑΕΚ και ΠΑΟΚ), όταν έχαναν με 3 γκολ διαφορά. Πήραν ισοπαλίες, 3-3 ο ΟΦΗ και 4-4 από 4-1 ο Βόλος μέσα στην Τούμπα. Ίσως είναι και το μόνο κοινό τους σημείο.

Η αγωνιστική προσέγγιση των ομάδων

Ο Βόλος με τον Αμπασκάλ (μόλις 32 ετών παρακαλώ!) είναι μια ομάδα συνόλου. Στις στατιστικές κατηγορίες φιγουράρει σε αρκετά υψηλές θέσεις σαν ομάδα (πχ γκολ, τελικές, ευστοχία), αλλά σχεδόν σε καμία ατομική κατηγορία δε συναντάμε δικό της ποδοσφαιριστή. Με μία εξαίρεση. Τις ασσίστ, όπου Μπαρτόλο και Μπαριέντος είναι ψηλά, με 3 και 2 αντίστοιχα. Κι αυτή η εξαίρεση επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Επίσης, βλέπει εύκολα κανείς πως έχει ξεκάθαρη ταυτότητα. Παίζει για να σκοράρει και να φτιάξει φάσεις. Και τα καταφέρνει καλά, με 18 γκολ. Ο τρόπος του βέβαια, έχει και αδυναμίες. Επιλέγοντας να πιέζει ψηλά, να ανεβάζει γενικά τις γραμμές του ψηλά και να παίζει επιθετική άμυνα, δίνει στους αντιπάλους του χώρους και αφήνει κενά. Γι’ αυτό άλλωστε έχει δεχτεί και 18 γκολ, κιόλας. Είναι η 2η χειρότερη άμυνα του πρωταθλήματος.

Επιστρέφοντας στον πρόλογο, όπου αναφέρω ότι κοντράρονται δύο ομάδες με διαφορετική οπτική και φιλοσοφία, έχει αξία να δούμε μερικές συγκρίσεις, που θα το κάνουν πιο σαφές.

Επιθετικά, ο Βόλος είναι μια ομάδα που αποδίδει καλύτερα. Είναι 3η επίθεση του πρωταθλήματος, 4ος σε τελικές, αλλά και σε σε γκολ ανά τελική, αλλά και 3ος στις ασσίστ με 12. Από την άλλη, ο ΟΦΗ έχει πετύχει τα μισά γκολ (9) είναι 7ος επιθετικά, είναι 9ος σε τελικές με 16 λιγότερες, ενώ είναι 10ος σε γκολ ανά τελική (ευστοχία). Στις ασσίστ δε, στο παιχνίδι συνεργασίας δηλαδή, η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη με το Βόλο να έχει 12 και τον ΟΦΗ 2.

Αμυντικά όμως, το νόμισμα αλλάζει όψη. Ο ΟΦΗ έχει δεχτεί 10 λιγότερα γκολ. Ο Βόλος είναι η 2η χειρότερη άμυνα του πρωταθλήματος με 18. Έχει επίσης μόλις 1 φορά διατηρήσει ανέπαφη την εστία του, ενώ ο ΟΦΗ 5 (πρωταθλητής στην κατηγορία). Ο Βόλος έχει δεχτεί 50 τελικές, 17 περισσότερες από τον ΟΦΗ.

Είναι ξεκάθαρη νομίζω η διαφορά των δύο ομάδων, αλλά και η προσέγγισή τους στα παιχνίδια. Στοιχεία της μίας ομάδας, λείπουν από την άλλη. Αν, για παράδειγμα, ο ΟΦΗ είχε τον αριθμό των τελικών του Βόλου και κυρίως την ευστοχία του (12% έναντι 20%), ίσως είχε κερδίσει κάποια ισοπαλα ματς. Από την άλλη, αν ο Βόλος δεχόταν λιγότερες φάσεις και κατ’ επέκταση γκολ (έχει μ.ο. 2 ανά αγώνα), σίγουρα θα είχε κι εκείνος περισσότερους πόντους.

Για να κλείσω τη σύγκριση, θα πάω πάλι στη γνωστή κατηγορία των xGoals. Εδώ θα δούμε μια ενδιαφέρουσα διαφορά, αλλά και κάποιες χρήσιμες σημειώσεις.



Ξεκινώντας από τον ΟΦΗ, μπορεί κανείς να διακρίνει μια σταθερή βελτίωση στα xGoals, που επιτρέπει στους αντιπάλους του να δημιουργήσουν. Έχει βελτιώσει κάποια στοιχεία του, αντιμετώπισε επίσης ομάδες πιο δύσκολες στο γκολ και σε αυτό το δείκτη προοδεύει. Εκεί που συνεχίζει να δυσκολεύεται, είναι στα xGoals που δημιουργεί. Το γνωστό επιθετικό πρόβλημα, που από την αρχή της σαιζόν συζητάμε. Πάντως, οι βαθμοί του σε σχέση με τα xGoals, είναι λίγο - πολύ κοντά (θα μπορούσε να έχει 2 λιγότερους, πιθανότατα αυτό αφορά τα παιχνίδια με ΑΕΚ και ΠΑΣ).

Ο Βόλος πάλι, έχει μεγαλύτερες αντιθέσεις και ενδιαφέρον. Πρώτα από όλα, βλέπουμε ότι σκοράρει περισσότερο από ό,τι «δουλεύει» δημιουργικά. Αυτό σημαίνει πρώτον ότι είναι εύστοχος κι αποτελεσματικός και δεύτερον ότι εκμεταλλεύεται φάσεις που προκύπτουν από λάθη του αντιπάλου κοντά στην περιοχή του. Έχει την ικανότητα αφενός να τα προκαλεί τα λάθη αυτά, πρεσάροντας κι αφετέρου να τα τελειώνει άμεσα. Η δεύτερη παρατήρηση είναι πως η άμυνά του πιέζεται περισσότερο, από ό,τι η επίθεσή του δυσκολεύει τον αντίπαλο. Τέλος, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι, ότι σύμφωνα με την οπτική των xGoals, θα μπορούσε να έχει και μόλις 7 βαθμούς, τους μισούς δηλαδή από όσους έχει. Εννοείται πως τα xGoals είναι απλά μια στατιστική κατηγορία, όμως δίνει ένα τόνο αυτό το στοιχείο.



Εντός έδρας, λίγο - πολύ πάντως, παίρνει όσα δικαιούται. Εκεί που βλέπουμε διαφορά είναι εκτός έδρας, όπου σε κάποια ματς σκόραρε περισσότερο από όσο δούλεψε (Ριζούπολη και Τούμπα), ενώ στη Λεωφόρο δέχτηκε υπερβολικά γκολ για τον τρόπο που έπαιξε και για τη διαφορά που είχε με τον αντίπαλό του.

Νομίζω λοιπόν, πως ο ΟΦΗ πρέπει να εστιάσει στο παιχνίδι αυτό. Τι πήγε τόσο λάθος στη Λεωφόρο; Ο ΠΑΟ πίεσε πολύ ψηλά, έφερε τα στόπερ του Βόλου στη δύσκολη θέση να μην έχουν τρόπο να κυκλοφορήσουν ομαλά τη μπάλα και βρήκε γκολ από ανακτήσεις πέριξ της περιοχής. Επιπλέον, ο ΠΑΟ βρήκε πολλούς χώρους στο transition, όταν ο Βόλος έκανε επίθεση με 6 και 7 παίκτες, χωρίς να έχει και τις απαραίτητες επιστροφές.

Αυτός νομίζω πρέπει να είναι ο οδηγός και για τον ΟΦΗ. Να βρει τρόπο να βραχυκυκλώσει το Βόλο:

1. Να απομονώσει τον Τσοκάνη που είναι εκείνος, ως 6αρι, που περνάει τη μπάλα στα χαφ και τους εξτρέμ, αναγκάζοντας τα στόπερ να το προσπαθήσουν.
2. Να τιμωρήσει τα πολλά ανεβάσματα των μπακ του Βόλου. Κυρίως του Φεράρι. 
3. Να τιμωρήσει τις επιστροφές (που δε γίνονται) των εξτρέμ, αλλά ενίοτε και των επιθετικών χαφ του αντιπάλου του.
4. Να παίξει γρήγορα και στην πλάτη της άμυνας του Βόλου, ψάχνοντας τα κενά που αφήνει παίζοντας ψηλά.
5. Να εκμεταλλευτεί την σύνθεση ανάγκης στην αμυντική 4αδα. Απόντος του Γκρίλο και με τον Πουρίτα όχι στο 100%, ο Βόλος είναι αναγκασμένος να κάνει αλχημείες, σε μία ήδη "ταλαιπωρημένη" άμυνα. Αυτό είναι ένα στοιχείο που ο ΟΦΗ πρέπει να επιδιώξει να το αξιοποιήσει. 

Φυσικά για να συμβούν όλα αυτά, θα πρέπει να κάνει κι άλλα πράγματα.

Πρώτα από όλα να τρέξει πολύ.

Να παίξει επιθετική άμυνα (το aggressive που έχουμε ακούσει 2-3 φορές από το Νιόπλια).

Να μην επιτρέψει, το συνδυαστικό παιχνίδι του Βόλου, ιδιαίτερα των 2 κεντρικών του χαφ στο τρίγωνο της μεσαίας γραμμής και των 2 πλάγιων επιθετικών του. Αυτό μπορεί να γίνει παίζοντας έξυπνα και με καλές καλύψεις.

Να μην δώσει στον Φαν Φέερτ την ευκαιρία να κάνει με άνεση τις (πραγματικά σεντερφορίσιες) κινήσεις του, μέσα στην περιοχή.

Να μην αφήσει το ματς να πάει στην ταχύτητα, καθώς ο αντίπαλός του είναι πιο γρήγορη κι εκρηκτική ομάδα. Ένα πιο αργό τέμπο με πιθανά «ξεσπάσματα», θα βολέψει πολύ περισσότερο τον ΟΦΗ.

Και βέβαια να αποφύγει να φλυαρεί με κατοχή μπάλας κοντά στην περιοχή του, που πιθανόν να φέρει και λάθη. Ο Βόλος ειδικεύεται στην πίεση εκεί. Τα λάθη σε εκείνα τα σημεία, έχει μάθει να κάνει φάσεις. Επομένως, ο ΟΦΗ δεν πρέπει να του δώσει την ευκαιρία να κάνει το παιχνίδι του. Θα χρειαστεί άμεσο παιχνίδι, κάθετο και όσο πιο κοντά γίνεται στο επιθετικό του τρίτο (όπου ο Βόλος έχει και τις αδυναμίες του).

Πώς θα παίξουν οι ομάδες

Ο Βόλος παίζει σταθερά 4-3-3, με παραλλαγή ενίοτε το 4-2-3-1. Μια πιθανή 11αδα: Κότνικ - Ρομέρο, Ρίνερ, Γκουλέν (Πουρίτα), Φεράρι - Τσοκάνης, Νίνης (Ρεγκατέν), Όρος - Φερνάντες, Φαν Φέερτ, Μπαρτόλο

Ο ΟΦΗ παίζει επίσης σταθερά 4-3-3, αλλάζοντας μόνο κι εκείνος το σχήμα στα χαφ του, ανάλογα το ματς. Προκειμένου να πιέσει ψηλά, η λογική λέει ότι θα δούμε ένα τρίγωνο με κορυφή τον αμυντικό χαφ και δύο 8αρια. Μια πιθανή 11αδα: Επασί - Μαρινάκης, Βούρος, Διαμαντής, Μπαλογιάννης - Μεγιάδο, Γαγιέγος, Τοράλ - Καμάου, Λάμπρου, Φαν Ντάινεν (Καστάνιος).

Y. Γ: Η συμμετοχή του Γιάννου στην αποστολή της ομάδας, είναι μια νίκη της κοινής λογικής. Η παρουσία του Στάικου, από την άλλη, μια καλή ένεση για την ψυχολογία του ποδοσφαιριστή. 


Σημείωση: Τα στατιστικά προέρχονται από την opta για το sport24.gr και το footballxg.com
Δυνατότητα σχολιασμού και πρόσβασης στο chat room με ΔΩΡΕΑΝ απλή εγγραφή στο oficrete.gr

Oficrete