Oficrete
24/01/2020 - 15:27

Πώς προέκυψε η μεταγραφή Βαφέα

Η δεύτερη προσθήκη του ΟΦΗ, ανήκει στη μεταγραφική κατηγορία «επένδυση» και είναι πιο κοντά στο σύνηθες πακέτο που αναζητά η ομάδα.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Ο ΟΦΗ, μαζί με την προσθήκη του έμπειρου Ζοάο Βίκτορ, προχώρησε και στη μεταγραφή ενός ποδοσφαιριστή, πιο κοντά στα χαρακτηριστικά και το «πακέτο» που συνήθως αναζητά στις μεταγραφικές περιόδους.

Ο Βαφέας είναι ένας νέος σε ηλικία ποδοσφαιριστής (στα 23). Άρα έχει προοπτικές εξέλιξης, ατομικής βελτίωσης και επομένως και μεταπωλητική αξία. Ανήκει στη μεταγραφική κατηγορία «επένδυση».

Το αγωνιστικό του προφίλ

Καθώς έχει περάσει από την ομάδα, στο καλό 6μηνο της ανόδου, λίγο - πολύ έχουμε άποψη για το στυλ και το παιχνίδι του. Θυμίζω ότι την περίοδο εκείνη, είχε αγωνιστεί σε ένα επίσης κυριαρχικό και επιθετικό ΟΦΗ, προφανώς σε συνθήκες μικρότερου ανταγωνισμού. Άρα τον έχουμε δει στο πλαίσιο μίας ομάδας που δημιουργούσε και δεν έπαιζε καταστροφικά (όπως σε άλλες περιόδους του παρελθόντος).

Γνωρίζουμε, λοιπόν, ότι παίζει τόσο σαν στόπερ, όσο και σαν αμυντικό χαφ. Στα προσόντα του είναι οι καλές επαφές και το παιχνίδι με τη μπάλα, το ύψος του, η έφεσή του στο σκοράρισμα, αλλά και η ηρεμία του. Από την άλλη, δεν είναι ο πιο γρήγορος αμυντικός που υπάρχει, αλλά αυτό με δουλειά στις τοποθετήσεις και στον τρόπο που διαβάζει τις φάσεις, μπορεί να βελτιωθεί αισθητά.

Ο Βαφέας έχει μία δεύτερη μεγάλη ευκαιρία για καριέρα. Ίσως να ήταν και τυχερός που δεν έμεινε στον τότε ΟΦΗ, αλλά έρχεται τώρα, σε μία εντελώς νέα ομάδα, με άλλη φιλοσοφία και πολύ ποιοτικότερο και σύγχρονο τρόπο δουλειάς. Έχει μεγάλο κίνητρο, αλλά και όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να εξελιχθεί. Θα είναι καλό για όλους, τον ίδιο και την ομάδα, να τα καταφέρει.

Στον φετινό Απόλλωνα, με Παπαδόπουλο προπονητή, ο οποίος τον είχε φέρει και τον χρησιμοποιούσε στον ΟΦΗ, δεν είχε πολλές συμμετοχές. Πιθανόν αυτό να σχετίζεται με το ότι δεν υπήρχε προοπτική παραμονής του. Στον περσινό όμως Απόλλωνα, της Σούπερ Λιγκ, είχε ρόλο και χρόνο, με 18 συμμετοχές, 2 γκολ και μόλις 1 κίτρινη.

Τι περιμένουμε άμεσα από τον Βαφέα

Να δουλέψει κυρίως. Να βελτιωθεί και να εξελιχθεί.

Κατά τα άλλα, θα αποτελέσει - μόλις προσαρμοστεί - μία ακόμα λύση στο κέντρο της άμυνας, όπου στην ουσία υπάρχουν 2 καθαρά στόπερ σήμερα. Και μόνο οι απουσίες από κάρτες και τραυματισμούς, κάνουν σαφές ότι μπορεί πολύ σύντομα να πάρει ευκαιρία. Αν, φυσικά, εμπεδώσει γρήγορα τα ζητούμενα του πλάνου.

Στα θετικά ότι γνωρίζει το περιβάλλον, οπότε θα είναι πολύ πιο οικείο το περιβάλλον γι’ αυτόν, εξαρχής.

Δε θα πρέπει να αποκλείουμε η κίνηση αυτή, ίσως σε συνδυασμό και με του Ζοάο Βίκτορ, να «σπρώξουν» την ομάδα στην 3αδα πίσω, σε κάποια παιχνίδια. Όταν οι λύσεις σε στόπερ που μπορούν και να φτιάξουν παιχνίδι από πίσω αυξάνονται, η προοπτική αυτή, για 3αδα, μοιάζει πιο εφαρμόσιμη και αποδοτική.

Είναι όμως αυτός ο στόπερ που περιμέναμε;

Με βάση την κίνηση Ζοάο Βίκτορ, τις δηλώσεις του Σίμου, αλλά και τις πληροφορίες γύρω από την ομάδα, ο ΟΦΗ επιδιώκει να αποκτήσει και έναν ακόμα στόπερ. Πιο έτοιμο. Ένα «βασικό» ποδοσφαιριστή για το κέντρο της άμυνας, που θα ανεβάσει το επίπεδο της ομάδας και των συμπαικτών του.

Θα μου πει κάποιος, ότι έτσι θα κοπεί χρόνος από τον Βαφέα, με κίνδυνο να «καεί». Όμως, η άποψή μου είναι ότι ο Βαφέας θα πρέπει να έχει το χρόνο και την ηρεμία να δουλέψει με το προπονητικό τιμ, για να ανέβει επίπεδο.

Αν δίπλα του έχει έναν ακόμα, καλής ποιότητας ποδοσφαιριστή και θα μάθει πολλά και θα τον «τραβήξει» ο ανταγωνισμός και θα έχει το χρόνο να μπει μεθοδικά και οργανωμένα στο rotation και όχι κατεπειγόντως!

Oficrete