Oficrete
19/04/2018 - 20:57

Live betting, ευχή και κατάρα

Τα έχουμε γράψει, τα έχουμε πει, τα έχουμε εξηγήσει. Η ώρα του live betting είναι τώρα. Το Πάσχα πλησιάζει, αυτό όμως δεν λέει πολλά στις ομάδες που αυτή την περίοδο καίγονται να εκπληρώσουν τους στόχους τους.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Makrabet
makrabet 300x250

Βέβαια ίσως να μην είμαι εγώ εκείνος που θα σας πει πώς να παίξετε τα χρήματά σας, σε ποια παιχνίδια, κυρίως σε πόσα από αυτά. Δεν θα σας μάθω τι είναι live betting και πώς να συμπεριφερθείτε. Κατά τη γνώμη μου, το μεγαλύτερο ατού ενός παίκτη του στοιχήματος είναι η ψυχραιμία. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τις νίκες και τις ήττες.

Έχω διαβάσει, ακούσει και κυρίως δει πράγματα τα οποία θέλω να κρατήσω μακριά από τη ζωή μου. Κατάρες και «ευχές» που αν σας τις έλεγε κάποιος, θα σκεφτόσασταν τη χειροδικία ή και χειρότερα. Παρ’ όλα αυτά, δεν θα κάνω τον κριτή των άλλων. Μακριά από εμένα αυτά. Απλά πρέπει να θυμάστε ότι αν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τα ποσά που ρισκάρετε να χάσετε, τότε καλό είναι να μην παίζετε καθόλου.

Το live δεν είναι πανάκεια

Εστιάζοντας περισσότερο στο θέμα, είμαι σίγουρος ότι θα έχετε ακούσει (ίσως και πει) δεκάδες φορές ότι «στο live είναι τα λεφτά» και άλλες ευφάνταστες αηδίες. Τα λεφτά είναι παντού, ωστόσο στο live έχεις τη δυνατότητα να καλύψεις την έλλειψη γνώσης που έχεις όταν πρέπει να «διαβάσεις» ένα παιχνίδι pregame. Δεν είναι όλοι καλοί σε αυτό, όπως δεν είναι όλοι καλοί στο live betting. Καθένας στο είδος του λοιπόν, αλλά κανείς δεν έχει βρει ακόμα το ιερό δισκοπότηρο του στοιχήματος για να το επιδεικνύει χαρακτηριστικά.

Η αλήθεια είναι ότι το ζωντανό στοίχημα έχει μεγάλα πλεονεκτήματα: προσφέρει ευελιξία στις επιλογές προσφορών, είναι αρκετά πιο άμεσο και όλες οι επιλογές γίνονται με βάση την εικόνα της στιγμής. Μέχρι πριν από 15 χρόνια, άντε 20, μπορούσες να παίξεις στοίχημα μόνο πριν από την έναρξη ενός αγώνα. Όταν σφύριζε ο διαιτητής, κλείδωναν τα στοιχήματά σου και περίμενες τη λήξη για να πληρωθείς. Οι εταιρείες κατάλαβαν ότι ο χρήστης ήθελε ζωντανή δράση κι εμφανίστηκε έτσι το live betting στη ζωή μας.

Φυσικά πίσω από όλο αυτό το εγχείρημα κρύβεται η τεχνολογία και εκατοντάδες άνθρωποι που εργάζονται ταυτόχρονα για να υπάρχει αποτέλεσμα. Σημασία έχει ότι ο παίκτης έχει την ευκαιρία να ποντάρει όποτε θέλει σε ένα στοίχημα, ενώ ο αριθμός των επιλογών είναι τεράστιος. Βέβαια είναι αλήθεια ότι αυτή την εποχή δύο είδη προσφορών μας ενδιαφέρουν κατά 90%: το line over/under και το 1Χ2 (ή ασιατικό χάντικαπ). Εύκολο να κατανοήσουμε τους λόγους: όταν μία ομάδα καίγεται στο τέλος του ματς, αυτές οι δύο προσφορές είναι εκείνες που απασχολούν περισσότερο τον παίκτη περισσότερο από κάθε τι άλλο.

Ποσοτικά vs ποιοτικά δεδομένα

Η μάχη για κέρδη είναι μάχη με τον μπουκ, αφού στη διάρκεια του live οι αποδόσεις αλλάζουν και φυσικά μπορούν να γίνουν λάθη. Κι από τις δύο πλευρές. Εκεί βρίσκεται για εσάς το Makrabet προκειμένου να μην γίνονται λάθη από την πλευρά μας, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε τα λάθη της άλλης πλευράς. Σε αντίθεση με τις pregame αποδόσεις όπου η εταιρεία στοιχημάτων μπορεί να κάνει διορθώσεις ακόμα και για εβδομάδες, στο live betting όλα γίνονται πολύ γρήγορα. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, τα δύο-τρία τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα προόδου από τις εταιρείες σε ό,τι αφορά στις σωστές αποδόσεις σε κρίσιμα χρονικά σημεία των ματς, ενώ η συντηρητική αντιμετώπιση από την πλευρά τους έχει προκαλέσει πρόβλημα στους παίκτες του στοιχήματος.

Ακόμα και έτσι όμως, στο ζωντανό παιχνίδι δεν υπάρχει χρόνος για δεύτερες σκέψεις. Η εταιρεία δεν μπορεί να δει «που πάνε τα λεφτά» ή «πώς ποντάρουν οι επαγγελματίες» για να κάνει διορθώσεις. Τότε η τεχνολογία μπαίνει στο παιχνίδι, με πολύπλοκους τύπους και πολλά στατιστικά βγαίνουν οι αποδόσεις.

Η μηχανή όμως μπορεί να αναλύσει ποσοτικά δεδομένα, όχι όμως ποιοτικά δεδομένα. Κι αν αυτά σας φαίνονται παράξενες λέξεις, ποσοτικά δεδομένα είναι ο αριθμός των φάουλ, των καρτών, των σουτ ή της κατοχής μπάλας σε συνάρτηση με τον χρόνο παιχνιδιού. Ποιοτικά δεδομένα είναι οι σχέσεις ομάδων, το κίνητρο, ο τραυματισμός ενός παίκτη, το ηθικό. Τότε ο ανθρώπινος παράγοντας καλείται να εμπλακεί λίγο ή πολύ για να κάνει διορθώσεις. Εννοείται ότι ο χρόνος είναι ένας άλλο κρίσιμο στοιχείο που πρέπει να διαχειριστούν και οι δύο πλευρές, αφού οι αποδόσεις αλλάζουν ανάλογα με τον όγκο των χρημάτων που ποντάρονται.

Δες τον αγώνα

Για πολλούς το ερώτημα είναι συχνό: γιατί παίζουμε σχεδόν αποκλειστικά live στις τελευταίες αγωνιστικές; Η πιο συχνή απάντηση που θα πάρει είναι «λόγω κινήτρου», όμως κανείς δεν ρωτάει «και γιατί δεν παίζουμε pregame την ομάδα που έχει κίνητρο;». Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι λίγο διαφορετική: επειδή η επιλογή σημείου ΠΡΙΝ από την έναρξη του ματς είναι επίφοβη (close call), προτιμούμε να πάρουμε μία «τζούρα» αγώνα μέχρι να αποφασίσουμε.

Και εκεί εμφανίζεται ένα ακόμα πολύ σημαντικό στοιχείο του live betting. Η δυνατότητα παρακολούθησης ενός αγώνα. Όταν ο παίκτης του στοιχήματος παρακολουθεί την εξέλιξη του ματς, «μπαίνει στη ροή» και πιάνει το momentum. Θυμίζω ότι όταν επιλέγουμε μία προσφορά pregame, ουσιαστικά παίζουμε κόντρα σε μία εταιρεία στοιχημάτων όπου έχει όλα τα όπλα της διαθέσιμα. Στο live όμως γνωρίζει ακριβώς όσα γνωρίζουμε κι εμείς, με την διαφορά ότι έχει την υποχρέωση να δώσει αποδόσεις υπό την πίεση του χρόνου.

Πολύ σημαντικό είναι ένα ακόμα στοιχείο στο live betting: η εταιρεία στοιχημάτων δεν δίνει αποδόσεις επειδή θέλει να αποδείξει ότι είχε δίκιο για το φαβορί ή για τον αριθμό των γκολ που θα μπουν σε ένα ματς. Με τη βοήθεια της γκανιότας θα βγει κερδισμένη με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αλλά βραχυπρόθεσμα (δηλαδή σε κάθε προσφορά, κάθε αναμέτρησης, κάθε πρωταθλήματος και κάθε αθλήματος) προσπαθεί να εξισορροπήσει τα ποσά που δέχεται ως ποντάρισμα σε όλα τα σημεία. Στόχος είναι η ισορροπία και τότε έρχεται το «κοινό» για να μετατρέψει ένα στοίχημα σε «public bet».

Η επιρροή του κοινού

Ας υποθέσουμε ότι η πλειοψηφία των παικτών «βλέπει» ένα σημείο σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου. Η γηπεδούχος έχει την κατοχή, κάνει ευκαιρίες, αλλά δέχεται γκολ στο πρώτο μέρος. Η φιλοξενούμενη ήδη πριν την έναρξη του ματς έχει πάρει ποντάρισμα, δηλαδή είναι δημοφιλής στο κοινό. Με το 0-1 υπέρ της στο ημίχρονο, παίρνει περισσότερο ποντάρισμα. Η εταιρεία στοιχημάτων δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την αγωνιστική κατάσταση, αλλά θα ρίξει την απόδοση του διπλού. Αν όμως ένας παίκτης του στοιχήματος δεν παίζει με ένστικτο ή με υποθέσεις, έχει δει τον αγώνα και είναι έτοιμος να ποντάρει κόντρα στο κοινό, σε κάποιο χάντικαπ της γηπεδούχου ή σε ανατροπή.

Φυσικά αυτό δεν διασφαλίζει ότι θα κερδίσει το στοίχημα. Ίσως συνεχιστεί η αστοχία, ίσως δεχτεί κάποιο δεύτερο γκολ και τελειώσει το παιχνίδι, όμως έχει φροντίσει να αγοράσει αυτό που ονομάζουμε «αξία» στο στοίχημα. Μακροχρόνια αυτή είναι που φέρνει τα κέρδη, όπως κι η δυνατότητα να αγοράζουμε στοιχήματα στις καλύτερες δυνατές αποδόσεις. Γι’ αυτό χρειάζεται να έχουμε λογαριασμούς σε πολλές, διαφορετικές εταιρείες.

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα των όσων αναφέρονται παραπάνω –αν και όχι ποδοσφαιρικά– είναι τα χθεσινοβραδινά στο μπάσκετ. Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε 13 πόντους πίσω στο ημίχρονο στο παιχνίδι με τη Μιλάνο, αλλά επέστρεψε και κέρδισε το ματς. Τα δεδομένα έδειχναν άσχημα στατιστικά, αλλά ήταν αδύνατο για τα μαθηματικά μοντέλα να υπολογίσουν το κίνητρο.

Αντίστοιχα η Μπασκόνια έφτασε να χάνει 51-60 στο τέλος της τρίτης περιόδου από την Εφές εντός έδρας, αλλά τα μαθηματικά μοντέλα επίσης δεν ήξεραν πόσο ήθελε τη νίκη η γηπεδούχος. Κάτι που εκμεταλλεύτηκε ο Ιορδάνης για ένα live bet που μοιράστηκε με τους συνδρομητές μας μέσω Telegram. Η Μπασκόνια έχασε, όμως ο Ιορδάνης κυνήγησε την αξία.

Το κεφάλαιο και τα μάτια σας

Τέτοια περιστατικά θα δούμε πολλές φορές ως το φινάλε της σεζόν σε όλα τα αθλήματα. Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε ποντάρισμα γίνεται με βάση το κεφάλαιο που έχουμε διαθέσιμο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να χάσουμε το μυαλό μας αν ένα, δύο ή και περισσότερα ματς πάνε στραβά, ούτε να τρελαθούμε αν κερδίσουμε μερικά συνεχόμενα στοιχήματα. Η διαχείριση του κεφαλαίου είναι ένα σύνθετο και εξαιρετικά σημαντικό θέμα που πρέπει να προσέξουμε.

Υπάρχουν εκείνοι που λένε ότι «το 1/10 του Σεπτεμβρίου έχει άλλη βαρύτητα από το 1/10 του Μαΐου». Στηρίζονται φυσικά σε όσα αναφέραμε παραπάνω: κίνητρο, σχέσεις, ανάγκη βαθμών λόγω έλλειψης χρόνου για να καλυφθούν στραβοπατήματα. Δεν συμφωνώ, αλλά δεν είμαι εγώ εκείνος που θα πείσει τους άλλους ότι τα χρήματα είναι ίδια είτε τον Σεπτέμβριο είτε τον Μάιο. Θεωρώ ότι απλά προσπαθούν να αποκομίσουν το μέγιστο κέρδος αυτή την εποχή και δικαιολογούν την στάση τους (confirmation bias), αλλά αυτό μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ. Ο καθένας παίρνει τις αποφάσεις για τον εαυτό του και κρίνει αναλόγως πώς θα χρησιμοποιήσει τα λεφτά του. Οι κανόνες όμως για τη διαχείριση της μπάνκας είναι ίδιοι για όλους.

Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως το ζωντανό στοίχημα μπορεί να γίνει επίσης παγίδα για τον παίκτη, αφού προσφέρει τόσες πολλές επιλογές που είναι δυνατό να μπερδέψει και να παρασύρει. Αν είσαστε νέοι στο άθλημα του live betting, θα πρότεινα να αφήσετε αυτή τη δουλειά στους Wise Guys που παρακολουθούν τους αγώνες για εμάς και μας ενημερώνουν άμεσα και έγκυρα μέσα από το site μας και τα κατάλληλα εργαλεία που χρησιμοποιούν.

Από κοντά και οι Γιάννης , Παναγιώτης, DSuker, Ερμής, Ckmng με τα live bet σε Ελλάδα και Κύπρο, αμερικάνικα σπορ, ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ΝΒΑ και βόλεϊ αντίστοιχα. Όλοι οι υπόλοιποι, με την περισσότερη εμπειρία στο live, γνωρίζετε τι πρέπει να περιμένετε και πώς να συμπεριφερθείτε στις κρίσιμες στιγμές. Σε κάθε περίπτωση και οι μεν και οι δε φροντίστε να είσαστε εδώ, στο chat του Makrabet από τώρα και στο εξής.

Γιάννης Κυριαζής

Oficrete