Oficrete
07/08/2019 - 09:45

Τα καλύτερα για τον ΟΦΗ έρχονται !

Επιάσαμε τον Αύγουστο, την άκρα του χειμώνα, λέμε τώρα. Εμείς στην Κρήτη έχουμε ακόμη καλοκαίρι να διανύσουμε, όμως μένουν τρεις βδομαδούλες ακριβώς, την ώρα που γράφεται το σημερινό αρθράκι, για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Μύρων Κανάκης
Αν δηλαδή ξεκινήσει στις 25/8 όπως είναι προγραμματισμένο, αφού τις τελευταίες εβδομάδες είναι όλα ρευστά, εξαιτίας των τηλεοπτικών. Η παρούσα κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πετσοκόψει τα, συχνά, ιλιγγιώδη ποσά, που δόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση σε ορισμένες μόνο ομάδες. Δικαίως θα έλεγα. Αυτό γιατί είναι προτιμότερο, εφόσον η επένδυση ενός δημόσιου καναλιού σε ένα προϊόν όπως το πρωτάθλημα της Σουπερλίγκ να μην επιφέρει κέρδη, τότε γιατί ο φορολογούμενος να είναι αναγκασμένος να πληρώνει τη χασούρα του δημοσίου;

Όπως μάλιστα έχει δείξει το πρόσφατο παρελθόν, η δημόσια τηλεόραση ακόμη και με σπουδαία αθλητικά γεγονότα στην φαρέτρα της, δεν έχει καταφέρει να παράγει κέρδη. Δεν μπορώ να γνωρίζω το λόγο, αν ευθύνεται το τμήμα μάρκετινγκ ή η νωχελικότητα που επικρατεί συχνά στο δημόσιο. Είναι πάντως κρίμα, αφού υπό κανονικές συνθήκες, τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα επιφέρουν τεράστια κέρδη σε μεγάλους τηλεοπτικούς οργανισμούς.

Δεν νοείται όμως, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, να προστίθενται και άλλα βάρη στον Έλληνα, δημιουργώντας μάλιστα συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Θεωρώ, δε, πιο σημαντική συμβολή οποιασδήποτε κυβέρνησης να χαράξει το θεσμικό και νομικό πλαίσιο, καθώς και να το τηρήσει, ώστε το πρωτάθλημα να διεξάγεται επί ίσοις όροις, παρά να χαρίσει μερικά εκατομμύρια, όταν μάλιστα αυτά καταλήγουν σε τσέπες παραγόντων και κάθε άλλο παρά προάγουν το άθλημα και τον υγιή ανταγωνισμό.

Θα ήταν ευχής έργο, επιτέλους, να λειτουργήσει σύννομα το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μόνο έτσι θα κατάφερνε να βελτιώσει το προϊόν του, με αποτέλεσμα να έρχονταν οι ανάλογες οικονομικές προσφορές από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, ώστε να θεωρείται κερδοφόρα μια ανάλογη επένδυση τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Να πω την ασπρόμαυρη αλήθεια μου όμως, δεν περιμένω πολλά ούτε από τη σημερινή κυβέρνηση.

Αυτό που προβλέπω να γίνεται, είναι να μοιράζονται οι ομάδες σε τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς. Όσοι είναι με τον Μαρινάκη θα πάνε στο κανάλι του, όσοι είναι με τον Ιβάν στο δικό του και οι υπόλοιποι στην Νόβα. Ή κάπως έτσι…

Ο ΟΦΗ μεγαλώνει..!

Τελικά είμαστε πολύ τυχεροί. Φανταστείτε δηλαδή να συνέβαινε όλο αυτό που συμβαίνει φέτος με τα τηλεοπτικά, ένα χρόνο πριν. Όταν η ΠΑΕ ΟΦΗ έκλεισε άρον - άρον τηλεοπτική συμφωνία, με το χαμηλότερο μάλιστα συμβόλαιο στην κατηγορία, ακόμη και αν πρόκειται για μια από τις πλέον εμπορικές ομάδες του πρωταθλήματος, κάτι που είχε διαφανεί ακόμη και στην Β' Εθνική όταν τα ματς του ΟΦΗ είχαν υψηλότερο ποσοστό θεαματικότητας ακόμη και από ματς της Σουπερλίγκ. Αυτό, όπως καλά θυμόμαστε, συνέβη για να μπορέσει η ομάδα μας να κινηθεί στο μεταγραφικό παζάρι και να δημιουργήσει ένα ικανό ρόστερ για τη μεγάλη κατηγορία.

Αν δηλαδή κρεμόταν ακόμη και φέτος από το τηλεοπτικό συμβόλαιο και τις όποιες άλλες χορηγίες, αν θέλετε να προσθέσουμε, για να σχηματίσει ομάδα, τι θα συνέβαινε;

Απλά, θα ήμασταν το πρώτο φαβορί για τον υποβιβασμό.

Σήμερα πριν ακόμη συμπληρωθεί ένας χρόνος από την έναρξη της εποχής Μπούση, απομένουν μερικές, σημαντικές ίσως, πινελιές για να συμπληρωθεί το ρόστερ, ενώ το όποιο τηλεοπτικό συμβόλαιο θα είναι απλά ένα συν στο μπάτζετ της ΠΑΕ ΟΦΗ.

Η ομάδα μας είναι μια εκ των μετρημένων στα δάχτυλα του ενός χεριού που κάνει μεταγραφές ποδοσφαιριστών, που δεσμεύονται με συμβόλαιο. Δεν ψάχνει δηλαδή στο πανέρι των ελεύθερων, για να δημιουργήσει ρόστερ. Επιλέγει με κυρίαρχο γνώμονα να ταιριάζουν στο αγωνιστικό, αλλά και αξιακό πλάνο, που πρεσβεύει πλέον ο Όμιλος.

Οι υπεύθυνοι για τον μεταγραφικό σχεδιασμό εξετάζουν εξονυχιστικά, αν θέλετε υπέρ το δέον εξονυχιστικά, για αυτό προφανώς και η καθυστέρηση σε κάποιες θέσεις - κλειδιά (τερματοφύλακας, στόπερ), όμως έχουν τις γνώσεις, την οργάνωση και την εμπειρία, ώστε τα όποια λάθη, που αλίμονο, μπορεί να είναι αναπόφευκτο να συμβούν, να αποτελούν ένα ισχνό ποσοστό. Αν δηλαδή αποκτηθούν 10 ποδοσφαιριστές μόνο ένας, το πολύ δυο, να μη θεωρηθούν επιτυχημένες μεταγραφές.

Πέρα από αυτό. Πόσο περήφανοι αισθανθήκαμε διαβάζοντας τα σχόλια για την άρτια οργάνωση, ανάλογη ευρωπαϊκού κλαμπ, που είχε η ομάδα μας και την οποία εγκωμίαζαν οι Ολλανδοί οικοδεσπότες μας στην προετοιμασία;

Για όσους γνωρίζουν, όταν ακούγονται τέτοια σχόλια από Ολλανδούς, που έχουν την οργάνωση σαν ευαγγέλιο, που προσέχουν πάντα και την παραμικρή λεπτομέρεια, όσο να ναι, φανερώνει πολλά.

Ξέρουμε επίσης, ότι έχουμε αφήσει την εποχή που ο ΟΦΗ αποτελούσε ένα «αμφίβολο μαγαζί» για κάποιον ποδοσφαιριστή, που του πρότειναν να ενταχθεί στην ομάδα μας.

Πλέον, ο Όμιλος αποτελεί ένα από τα καλύτερα μαγαζιά στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι, τόσο ώστε να είναι προτιμότερο για ένα ταλαντούχο ποδοσφαιριστή να ενταχθεί στην δική μας ομάδα, παρά σε κάποια ομάδα του ΠΟΚ ή της Θεσσαλονίκης, τον Ατρόμητο, την Ξάνθη, την Τρίπολη.

Ακόμη, ήδη προχωρεί η αναβάθμιση του ΒΑΚ, ή μήπως σιγά - σιγά θα πρέπει να αρχίσουμε να το αποκαλούμε ΜΑΚ (Μπούσειο Αθλητικό Κέντρο), καθώς και οι βελτιώσεις στο Γεντί Κουλέ.

Όλα τα παραπάνω τι δείχνουν; Ότι ήδη μέσα σε 10 μήνες έχουμε αρχίσει να μεγαλώνουμε ξανά σαν ομάδα. Θέλουμε ακόμη δρόμο βέβαια, για να φτάσουμε την χρυσή 15ετία του Γκέραλντ, όταν αν δε βγαίναμε Ευρώπη ήταν αποτυχημένη η χρονιά, όμως ποιος δεν είναι αισιόδοξος;

Προσωπικά είμαι παραπάνω από αισιόδοξος. Είμαι σίγουρος ότι τα καλύτερα έρχονται για την Ομιλάρα. Ας αργεί ο στόπερ ή ο τερματοφύλακας. Αυτά είναι τα μικρά. Μη χάνουμε το δάσος λοιπόν, για να ξανοίγουμε το δέντρο - ή να το πω και αλλιώς, όταν μας δείχνουν το φεγγάρι, ας μην κοιτάμε το δάχτυλο…

Oficrete