Oficrete
10/02/2020 - 11:50

Αντέχουμε, ως κόσμος, τα play off;

Η ερώτηση είναι απλή. Μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στα πολύ δύσκολα; Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε ή μας κρατάνε ακόμα πίσω κατάλοιπα και τραύματα του παρελθόντος;

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Αν οι άνθρωποι της ΠΑΕ ΟΦΗ παρακολουθούν και, κυρίως, επηρεάζονται από τις συζητήσεις, τα δημοσιεύματα, τα σχόλια στα σόσιαλ και γενικά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, νομίζω από χθες θα έχουν αρχίσει να αμφιβάλλουν αν πρέπει η ομάδα όντως να μπει στα play off. Από όσο έχω καταλάβει όμως, δεν είναι τόσο «ευάλωτοι».

Ο ΟΦΗ αν μπει στην 6αδα, θα κληθεί να παίξει ακόμα 10 ματς, απέναντι:

• σε ομάδες που έχουν μεγαλύτερο, έως υπέρ-πολλάπλάσιο μπάτζετ

• σε ομάδες που έχουν χτιστεί και προετοιμαστεί για πρωταθλητισμό ή τέλοσπάντων, για να είναι ψηλά, άμεσα. Εδώ και τώρα.

• σε ομάδες με ποιότητα στο ρόστερ τους και εμπειρία (ακόμα και ο ΠΑΟ, θυσίασε νιάτα, στο βωμό του πιο γρήγορου αποτελέσματος)

• σε ομάδες με μεγάλη δύναμη οπαδική, αλλά και επικοινωνιακή.

Πέρα από αυτά, ο ΟΦΗ των play off θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει ξανά, ό,τι πιο σάπιο υπάρχει στο σημερινό ποδόσφαιρο. Θα έχει μπροστά του ένα σύστημα, που θα προσπαθεί να τον κάνει ίσο και όμοιο με τους υπόλοιπους. Που θα τον ωθεί στο «όλοι ίδιοι είναι». Με απλά λόγια, θα πιέζεται τόσο από τους απέναντι, όσο και από «μέσα» δυστυχώς, να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Ότι δεν είναι σε άρματα. Ότι κερδίζει ή χάνει με την αξία του και με το ποδόσφαιρό του, μόνο!

Παράλληλα, καθαρά ποδοσφαιρικά, θα έχει να παίξει 10 ματς, όπου σχεδόν σε όλα θα είναι ο αντίπαλος το φαβορί. Θα κληθεί, δηλαδή, να εφαρμόσει το πλάνο του για «παιχνίδι κυριαρχίας», απέναντι σε ισχυρότερους (ποιοτικά). Πιθανόν, σε κάποια ματς να το καταφέρει. Πιθανόν, όμως, και σε αρκετά από αυτά να μην το καταφέρει. Και να έρθουν ήττες και γκολ.

Το αντέχουμε αυτό όλοι; Μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλη αυτή την πίεση;

Από την άλλη πλευρά, αν ο ΟΦΗ μείνει εκτός 6αδας, θα έχει μπροστά του 7 ματς με αντιπάλους όχι πιο ισχυρούς. Και με βαθμολογική απόσταση από κινδύνους. Θα έχει έτσι την ευκαιρία, να κάνει το παιχνίδι κυριαρχίας του, μερικές πρόβες ακόμα. Να βάλει στην ομάδα, πιο εύκολα, παίκτες που δεν έχουμε δει πολύ και πρέπει να κριθούν για τη νέα σαιζόν. Πιθανόν, να μαζέψει και αρκετές νίκες και να βάλει και γκολ, που θα τονώσουν την αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία του οργανισμού.

Μοιάζει πιο εύκολο και βολικό, έτσι δεν είναι;

Φυσικά, είναι προφανές ότι και το διοικητικό και το ποδοσφαιρικό τμήμα της ΠΑΕ έχει κλειστά αυτιά και προχωρεί με τις διαδικασίες που προβλέπει το project. Με τα πάνω και τα κάτω του. Είναι, επίσης, προφανές για κάποιον ψύχραιμο, ότι θα κάνει την προσπάθεια για την 6αδα. Γι’ αυτό και οι τόσοι τιμωρημένοι στην Τούμπα. Γι’ αυτό και η - προληπτική - ανακοίνωση, πώς, από εδώ και πέρα, δε θα φιλοξενεί οπαδούς άλλων ομάδων στο Γεντί Κουλέ (φαντάζομαι, δεν έσπευσε να προλάβει πιθανή εκδρομή των οπαδών της Λαμίας…).

Το θέμα είναι, ότι η ΠΑΕ και αρκετοί - πιστεύω - από εμάς τους φιλάθλους, περιμένουμε τα play off, για να απολαύσουμε 10 ματς-γιορτές, να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στους ισχυρούς, να ξαναδούμε τον ΟΦΗ στο χάρτη των υπολογίσιμων ποδοσφαιρικών δυνάμεων της χώρας και να χτίσουμε ξανά βήμα-βήμα το όνομά μας. Φοβάμαι, όμως, ότι ένα μέρος του κόσμου, δεν είναι έτοιμο να δει έτσι τα πράγματα. Δεν το αντέχει, ακόμα.

Για τους εκτός ομάδας, προσωπικά δε με αφορά. Ζώντας στην Αθήνα, τους έχω πια συνηθίσει και ξέρω ότι δεν υπάρχει περίπτωση, οι μη υγιείς, να δουν με σεβασμό την υγεία του ΟΦΗ. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι τι κάνουμε εμείς, οι εντός ΟΦΗ.

Ενόψει των 3 τελευταίων ματς, ας κάτσει ο καθένας μας να σκεφτεί. Αντέχουμε τα play off; Ή ακόμα είμαστε βυθισμένοι στα ψυχολογικά μας και τα τραύματα του παρελθόντος; Μπορούμε να απολαύσουμε ποδόσφαιρο, με νίκες και ήττες;

Oficrete