Oficrete
18/06/2019 - 17:47

Που είναι οι μεταγραφές και τα φιλικά που μας τάξανε;

Γιατί τόση αγωνία; Στο ποδόσφαιρο, όπως γενικά στη ζωή, υπάρχει αυτή η ριμάδα, η κοινή λογική. Ας της δώσουμε λίγη σημασία…

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότεροι εκφράζουν την αγωνία τους για την πρόοδο των μεταγραφικών θεμάτων και τελευταία, για το πρόγραμμα των φιλικών που δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί από την ομάδα. «Θα τα μαθαίνουμε δηλαδή από τις ανακοινώσεις των άλλων ομάδων;» αναρωτιούνται διάφοροι... «Πότε επιτέλους θα αρχίσουμε να παίρνουμε παίκτες, περνά ο καιρός» αγωνιούν ακόμα περισσότεροι.

Το ερώτημα είναι όμως απλό. Η αγάπη για την ομάδα δικαιολογεί αυτή την αγωνία και τα πρώτα συμπτώματα γκρίνιας; Προφανώς και όχι. Και στο ποδόσφαιρο, όπως γενικά στη ζωή, υπάρχει αυτή η ριμάδα, η κοινή λογική. Ας της δώσουμε λίγη σημασία…

Ως προς τα μεταγραφικά, η αρχή έγινε και ήταν και ευχάριστη έκπληξη, με παίκτη από το «πάνω ράφι». Τον Τσιλιανίδη τον ήθελαν όλες οι ομάδες του δικού μας group (εξαιρώ τους 3 του τίτλου και 1-2 ομάδες που ξεκινούν από πολύ πίσω, όπως ο Πανιώνιος). Πληροί τις προδιαγραφές που γνωρίζαμε ότι έχουν τεθεί (καλή ηλικία, φιλόδοξος, με προοπτική, αλλά και άρτιος τεχνικά και γρήγορος, με δυνατότητα να παίξει 3 θέσεις μπροστά). Και επειδή μας κατάλαβαν τι ανυπόμονοι είμαστε, μας τον έδωσαν και πριν καν έρθει Κρήτη, έτσι για να ηρεμήσουμε λίγο.

Κατά τα άλλα όμως, ισχύουν όλα όσα έγραψα πριν κοντά 10 μέρες. Ναι, αργούν οι μεταγραφές. Πιο σωστά, αργεί η ολοκλήρωσή τους. Δεν είναι πρόβλημα αυτό. Ας το ξαναγράψω όμως: 1/7 ξεκινά η προετοιμασία. Καλό είναι να έχουμε όσο το δυνατό πιο συμπληρωμένο το ρόστερ. Αλλά έχοντας 2 μήνες ουσιαστικά μπροστά για την έναρξη του πρωταθλήματος, δε χάθηκε ο κόσμος να γίνουν κάποιες προσθήκες λίγο αργότερα, μιλώντας με καθαρά ποδοσφαιρική λογική.

Πρακτικά, αν στο 2ο στάδιο στην Ολλανδία (11- 31/7) μπορέσουμε να έχουμε το βασικό μας κορμό για να μονταριστεί, θα είναι καλά. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι το προπονητικό τιμ δε θα θέλει να κλείσει όλα τα μεταγραφικά του θέματα, πριν δει και μερικά δυνατά φιλικά. Είναι πολύ λογικό δηλαδή, τέλος Ιουλίου ή και αρχές Αυγούστου να γίνουν οι τελευταίες κινήσεις. Οπότε οπλιστείτε με υπομονή…

Ως προς τη νέα αγωνία που εσχάτως προέκυψε με το πρόγραμμα των φιλικών. Προφανώς, η ομάδα με βάση και το πρόγραμμα της προετοιμασίας, διαπραγματεύεται με ομάδες διαφόρων ταχυτήτων, σε ημερομηνίες που θα συνδυάζονται με το προπονητικό πρόγραμμα, για να βγάλει ένα πλάνο. Μόλις το βγάλει, είναι σίγουρο ότι θα μας το πει, δε θα μας το κρατήσει κρυφό! Όλο αυτό, δεν είναι τόσο απλό γιατί εξαρτάται αφενός από τη διαθεσιμότητα ομάδων, αλλά και γηπέδων και αφετέρου από το φόρτο που το προπονητικό τιμ θέλει να δώσει στην ομάδα. Πιθανόν να έχει να κάνει και με την προσπάθεια να γίνουν περισσότερα στο 2ο μέρος της προετοιμασίας στην Ολλανδία, όπου θα δοθεί βάση στο μοντάρισμα και θα έχουν γίνει και οι περισσότερες προσθήκες στο ρόστερ.

Αλλά για να καταλάβω, όλους εμάς που θα είμαστε είτε διακοπές, είτε στις δουλειές μας, τι μας απασχολεί αν Τετάρτη 17/7 έχουμε φιλικό με την Φιτέσε και Σάββατο 20/7 με την Γκρόνιγκεν; Έχει καμία σημασία; Πόσο σημαντικό πια είναι να το ξέρουμε σήμερα και όχι σε μερικές μέρες; Φαντάζομαι το καταλαβαίνουμε όλοι ότι αυτό είναι γκρίνια, έτσι για την γκρίνια! Από συνήθεια! Μέχρι πέρυσι κλείναμε φιλικά επί τόπου στο Καρπενήσι με όποιον έκανε παραδίπλα προετοιμασία. Ας μην ξεχνάμε τόσο γρήγορα.

Ναι προφανώς, 2-3 φιλικά τα μάθαμε μεμονωμένα, γιατί κάποιοι αντίπαλοί μας που ολοκλήρωσαν το προγραμματισμό τους, τον ανακοίνωσαν (συνολικά ε;) και συμπεριλαμβάνει και δικά μας ματς.

Όσο για το τρίτο θέμα «αγωνίας» που είναι ένας συνδυασμός μεταγραφών και φιλικών και λέει περίπου «με τι ρόστερ θα παίξουμε τα πρώτα φιλικά;» (τα οποία δε ξέρουμε καν πότε είναι!), η κοινή λογική και πάλι έχει μία απλή απάντηση. Αυτή τη στιγμή, αν κλείσουμε ένα ματσάκι, ακόμα και χωρίς τον Τσιλιανίδη, κατεβαίνουμε με Σωτηρίου - Μπράουν, Κοροβέση, Γιαννούλη, Περδίκη - Μεγιάδο, Σακόρ, Ναμπί - Βαζ, Φερέιρα, Σασί και στον πάγκο Νάστο, Ντίνα, Οικονόμου, Μπολάκη, Πέρσον, Σουρνάκη, Σηφάκη, Δερμιτζάκη. Δηλαδή περίπου (πλην στόπερ και Νέιρα) εκεί που το αφήσαμε στο τέλος της σαιζόν. Ας σκεφτούμε λίγο ήρεμα. Στέκει τόση πια αγωνία;

Και για να προλάβω, επειδή η επόμενη «αγωνία» θα αφορά τα φιλικά εντός έδρας ή γενικά εντός Ελλάδας. Για να τα κλείσεις, είναι σημαντικό να ξέρεις που παίζεις την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος και γενικά την κλήρωση. Θες επίσης να δεις πως θα πάνε τα πρώτα φιλικά και το μοντάρισμα, ώστε να δεις αν χρειάζεται 1 ή 2 ή 3 ματς όταν γυρίσεις από Ολλανδία. Ακόμα θα παίξει ρόλο και αν θα έχεις προσθήκες αργά. Οπότε, μαντέψτε τι χρειάζεται και εδώ: Υπομονή! Και εμένα με βολεύει μία πρόβα τζενεράλε, 14-16 Αυγούστου ας πούμε, αλλά δεν είναι δουλειά μου αυτή. Αν κάτσει, έκατσε.

Υπάρχει αυτή η άτιμη η ποδοσφαιρική λογική, που τόσα χρόνια τη στερηθήκαμε και τώρα δυσκολευόμαστε να τη συνηθίσουμε. Που θα πάει όμως, θα το καταφέρουμε και αυτό!

Oficrete