ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
13/08/2021 - 18:20

Των τηλεοπτικών το κάγκελο!

Ο ΟΦΗ δεν έχει κανένα λόγο να σταθεί απέναντι στους άστεγους ή την κεντρική διαχείριση

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος

Το έχω γράψει πολλές φορές στο παρελθόν πως η κεντρική διαχείριση των εσόδων από τηλεοπτικά κι άλλα δικαιώματα, είναι εργαλείο ανάπτυξης του ποδοσφαίρου. Όσο το δυναμιτίζουν οι "μεγάλοι", τόσο πιο πίσω θα μας πηγαίνει. Χωρίς αυτήν, το μικρό ψάρι θα καταλήγει μόνιμα στην κοιλιά του μεγάλου! Όσο όμως τα ψαράκια θα γίνονται πιο καχεκτικά, τόσο κι ο μεγάλος δε θα δυναμώνει όσο θα ήθελε κι όσο ίσως φαντάζεται. Αυτής της έλλειψης ανταγωνισμού στο πρωτάθλημα τα αποτελέσματα άλλωστε θερίζουμε, συλλέγοντας ευρωπαϊκούς αποκλεισμούς και το ένα κάζο μετά το άλλο.

Ας μη γελιόμαστε. Οι τελευταίες σοβαρές πορείες ελληνικών ομάδων με συνέπεια, γίνονταν όταν οι "μεγάλοι" έφτυναν αίμα στην επαρχία και τα ντέρμπυ ήταν πραγματικά ντέρμπυ.

Για την ώρα, ζούμε ακόμα ένα καλοκαίρι της... μαρμότας. Οι τηλεοπτικά άστεγοι απαιτούν κεντρική διαχείριση, άρα και τηλεοπτικό συμβόλαιο υψηλότερο από αυτό που η αγορά τους προσφέρει. Ή πιο σωστά, απαιτούν ένα καλύτερο συμβόλαιο και τη δέσμευση για κεντρική διαχείριση από την επόμενη σαιζόν ή έστω τη μεθεπόμενη. Έχουν δίκιο; Ναι, αλλά και όχι. Η κεντρική διαχείριση είναι η σωστή πρακτική, σωστά τη ζητούν. Χάνουν το δίκιο τους, όταν εκβιάζουν κι όταν ξεχνούν πως κάποιοι εξ' αυτών είχαν πάρει παράλογα χρήματα από την ΕΡΤ, σε μία καθαρά πολιτική απόφαση, τα οποία ουδέποτε "επέστρεψαν" στο ελληνικό ποδόσφαιρο με επενδύσεις, οι περισσότεροι αν όχι όλοι. Το αίτημα πάντως είναι σωστό. Ο τρόπος διεκδίκησης πάσχει.

Να είμαστε ειλικρινείς. Κεντρική διαχείριση χωρίς τη συνέναιση των "μεγάλων", δεν υφίσταται. Αν Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΠΑΟ και ΑΕΚ δε τη θέλουν, δε μπορεί να γίνει. Αυτή τη στιγμή δεν τη θέλουν, γιατί συνεχίζουν να βλέπουν κοντόφθαλμα τα έσοδα της επόμενης σαιζόν κι όχι τη μεγάλη εικόνα του πάτου που έχει πιάσει το ελληνικό ποδόσφαιρο αγωνιστικά, οργανωτικά και τελικά σε επίπεδο ανταγωνισμού και εμπορικότητας. Μπορεί κανείς να τους αλλάξει μυαλά; Δύσκολο.

Ο ΟΦΗ που βρίσκεται μέσα σε όλα αυτά;

Ο ΟΦΗ προσπάθησε επί Μπούση να στηρίξει την κεντρική διαχείριση. Είτε όταν δεν είχε συμβόλαιο, είτε όταν είχε. Είναι ξεκάθαρο πως οι άνθρωποί του αυτό θεωρούν σωστό. Αυτό άλλωστε υποστήριζε και ο νυν CEO της ομάδας Μηνάς Λυσάνδρου, όταν βρισκόταν στο τιμόνι της Super League. Σήμερα όμως ο ΟΦΗ έχει "κλείσει" στην Cosmote και επιθυμεί να ξεκινήσει κανονικά το πρωτάθλημα. Το οποίο είναι σωστό, οι ομάδες έχουν κάνει ένα προγραμματισμό και πρέπει να προχωρούν.

Άλλαξε άποψη επομένως ο ΟΦΗ για το θέμα; Επίσημα, η ΠΑΕ δεν έχει πάρει θέση. Η δική μου - ασφαλής νομίζω - εκτίμηση είναι πως όχι, δεν έχει αλλάξει θέση. Γι' αυτό και απείχε στις αρχικές ψηφοφορίες, στηρίζοντας για λίγο τους άστεγους. Στη συνέχεια, διαπιστώνοντας πως οι "μεγάλοι" δεν ενδιαφέρονται, έκανε μία στροφή στο ρεαλισμό και υπέγραψε ένα καλό συμβόλαιο με την Cosmote, προασπίζοντας έτσι τα συμφέροντά της. Δε θα βγει να το πει, κακώς ίσως, αλλά αυτό συνέβη.

Θα ήταν πολύ ωραίο και ρομαντικό, να πιστέψουμε πως η δυναμική του ΟΦΗ, η ιστορία και το ειδικό του βάρος, τον έκαναν να ξεχωρίσει και να πάρει ένα τέτοιο συμβόλαιο. Όμως, με το ταπεινό μυαλό μου, ξέρω πως η αγορά δε λειτουργεί έτσι. Ειδικά όταν μιλάμε για εταιρείες σκληρού ανταγωνισμού, όπως η Cosmote και η Forthnet - Nova. Ο ΟΦΗ στάθηκε τυχερός, γιατί έπεσε πάνω στην αγωνιώδη στροφή της Cosmote προς την Ελλάδα, όταν έχασε το Αγγλικό κυρίως, αλλά και το Ισπανικό πρωτάθλημα. Κυρίως όμως, ο ΟΦΗ διαθέτει τα στελέχη που αυτή την τύχη μπόρεσαν και την αξιοποίησαν, πετυχαίνοντας ένα υψηλό τίμημα, το υψηλότερο από όσα έχει ως τώρα υπογράψει για τηλεοπτικά δικαιώματα (πάντως όχι τόσο, όσο κάποια οικονονικά sites έγραψαν αυτές τις μέρες). 

Ας είμαστε ρεαλιστές. Ο ΟΦΗ του Μπούση και του Λυσάνδρου πέτυχε αυτό το συμβόλαιο. Η δουλειά της διοίκησης αυτά τα χρόνια, έφερε το brand στη θέση να το διεκδικήσει. Δεν το γράφω αυτό για να "γλείψω". Το γράφω για να προσγειωθούμε όλοι. Να μην αντιμετωπίζουμε τον Παναιτωλικό, τη Λαμία ή την Τρίπολη σαν τίποτα φτωχούς συγγενείς. Ούτε και να καγχάζουμε, γιατί εμείς πετύχαμε ένα συμβόλαιο. Είναι σημαντικό και για τον ΟΦΗ το πρωτάθλημα να έχει υψηλό επίπεδο. Τόσο για να δούμε επιτέλους λίγο μπαλίτσα, με ανταγωνισμό που θα σπρώξει και τη δική μας ομάδα να βελτιωθεί. Όσο και για το brand ΟΦΗ, που επίσης μόνο κέρδη θα έχει από ένα πρωτάθλημα με υψηλότερο επίπεδο.

Η ΠΑΕ ΟΦΗ δεν ανέλυσε την απόφασή της να προχωρήσει ανεξάρτητα από την κεντρική διαχείριση. Παράλληλα όμως, δεν την πανηγύρισε. Γιατί γνωρίζει καλά πως οι "άστεγοι" δεν είναι ούτε εχθροί, ούτε η πλέμπα. Είναι κι αυτοί μέρος του παιχνιδιού και θα κάνει καλό σε όλους να είναι ανταγωνιστικοί. Δεν έχει κανένα λόγο να τους βάλει απέναντι, ούτε και να μην υποστηρίξει μακροπρόθεσμα το αίτημα για κεντρική διαχείριση.

Ας μη μεγαλοπιανόμαστε ξαφνικά. Ο ΟΦΗ παραμένει μία ομάδα εκτός του "big-4" που είναι καταδικασμένη να διεκδικεί διαρκώς. 
Δυνατότητα σχολιασμού και πρόσβασης στο chat room με ΔΩΡΕΑΝ απλή εγγραφή στο oficrete.gr

Oficrete