ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
13/07/2021 - 15:52

Τοράλ: Μεταγραφή υψηλών προσδοκιών

Ο Ισπανός χαφ έχει αξιοπρόσεκτη πορεία. Έρχεται στον ΟΦΗ με κίνητρο να επιστρέψει στις υψηλές πτήσεις.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Ο Τοράλ, η τελευταία μεταγραφική προσθήκη του ΟΦΗ, έχει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιογραφικό. Τόσο για την προ-επαγγελματική του πορεία, όσο και για την καθαρά επαγγελματική.

Με βάση την ως τώρα διαδρομή του, είναι μάλλον ασφαλές να θεωρούμε ότι έχει κι ένα αρκετά υψηλό κασέ για τα ελληνικά δεδομένα και ειδικά μιας ομάδας προσεκτικής όπως ο ΟΦΗ. Μπορεί κανείς δηλαδή να θεωρήσει την προσθήκη αυτή ως υπέρβαση.

Ουσιαστικά ο Τοράλ είναι ένας αγγλοθρεμμένος Λατίνος που επιλέχθηκε για τη Μασία και «εκλάπη» μετά από κάποια χρόνια από τον Βενγκέρ. Προφανώς και είναι αισιόδοξα αυτά τα credentials. Έχει παίξει σε πρωταθλήματα όπως η Championship  που απαιτούν σκληράδα, ρυθμό και φυσικά προσόντα. Είναι όμως και ένα χαφ, 8αρι ή και 10αρι της Ισπανικής σχολής.

Με βάση αυτά, προσδοκούμε να εμφανιστεί στο γήπεδο ένας ρεαλιστής (και σκληρός όταν χρειάζεται) αρτίστας. Ένας σπάνιος και δυσεύρετος, δηλαδή, συνδυασμός.

- Η πορεία του μέχρι σήμερα: Μεταξύ Ισπανίας και Αγγλίας

Ξεκίνησε από την Ακαδημία της Barcelona (ως ταλέντο της Καταλονίας), όπου έπαιζε από το 2003 (σε ηλικία 8 ετών) έως το 2011. Κάπου εκεί μπήκε στο μάτι της Arsenal του Βενγκέρ, η οποία τον έφερε στις δικές της Ακαδημίες και τον κράτησε ως την Κ23 της. Με πατέρα Ισπανό και μητέρα Αγγλίδα, θα έλεγε κανείς πως κράτησε τις ισορροπίες σπίτι!

Από το 2014 πάντως άρχισε για εκείνον μία σειρά δανεισμών ως το 2017.

Τοράλ συμμετοχές

Στα 19 του, τη σαιζόν 2014-15 πήγε σε ένα σκληρό και πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα όπως η Championship και ανταποκρίθηκε. Έγραψε 34 συμμετοχές (6 γκολ και 2 ασσίτ) με τη Bredford και την αμέσως επόμενη σαιζόν 36 συμμετοχές, στη Birmingham πια με 8 γκολ και 4 ασσίστ, στην καλύτερή του στατιστικά σαιζόν. Mάλιστα, βγήκε MVP από τους συμπαίκτες του για τη σαιζόν 2015-16.

Το 2016-17, στα 21 του, επέστρεψε στην Ισπανία και στη Granada. Όμως είχε 5 μόλις ματς στη La Liga. Έτσι βρέθηκε ξανά στη Βρετανία. Για μισή σαιζόν στους Rangers της Σκωτίας. Όπου βρήκε χρόνο και ρόλο (12 ματς με 2 γκολ και 2 ασσίστ).

Από το 2017 και μετά, έρχεται ο απογαλακτισμός του από την Arsenal. Επιστρέφει στην Championship και τη Hull για τη σαιζόν 2017-18 όμως και κάνει μία γεμάτη χρονιά με 27 ματς 1 γκολ και 4 ασσίστ. Όχι πάντως εφάμιλλη των προηγούμενων περασμάτων του από το ίδιο πρωτάθλημα.

Η συνέχεια δεν είναι τόσο καλή. Από το 2018 έως και το 2021 έχει 3 σαιζόν στην Championship, με περιορισμένο αριθμό συμμετοχών (8, 14 και 16) σε Hull και πέρυσι ξανά στην Birmingham. Κι αν η μεσαία σαιζόν 2019-20 είχε τραυματισμούς (περίπου 5 μήνες εκτός το χειμώνα, γύρισε μετά το lockdown), οι άλλες 2 αφορούσαν καθαρά επιλογή των προπονητών. Ιδιαίτερα τη σαιζόν που τελείωσε, η απομάκρυνση του Καράνκα, ο οποίος ήταν κι εκείνος που τον έφερε ξανά στην ομάδα, τον οδήγησε μόνιμα στην εξέδρα.

Γενικά το ιατρικό ιστορικό του, είχε μόνο τη σαιζόν εκείνη σημαντική αναφορά.

Toral injuries

- Ο ΟΦΗ μεταίχμιο για την καριέρα του

Πρακτικά, κοιτώντας την πορεία του, θα δούμε έναν ποδοσφαιριστή που θεωρήθηκε σημαντικό ταλέντο, επένδυσαν σε εκείνον ομάδες με «μάτι» και σοβαρή υποδομή στο αντικείμενο, όπως η Barcelona και η Arsenal και είχε σπουδαία προοπτική. Μπήκε στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο δυναμικά, σε πρωταθλήματα σκληρά και απαιτητικά. Όμως την τελευταία 3ετία βρίσκεται σε μια καμπή, έχοντας φθίνουσα πορεία. Είναι δεδομένο πως ένας ποδοσφαιριστής αυτού του background και κασέ, χρειάζεται και μη οικονομικά κίνητρα για να έρθει στην Ελλάδα και σε μία ομάδα όπως ο ΟΦΗ. Η επιλογή του να έρθει στον ΟΦΗ λοιπόν, πιθανότατα στοχεύει στο να ξεπεράσει την καμπή αυτή. Να ξαναβρεί τον καλό του εαυτό.

Αυτό άλλωστε έψαχνε και πέρυσι τέτοια εποχή με την επιστροφή του στη Birmingham, όπου είχε κάνει την καλύτερη σαιζόν του το 2015-16. Όπως δήλωνε ο ίδιος «θέλω να γίνω ξανά σημαντικός και να χαρώ το παιχνίδι». Ελπίζει - και μαζί του κι εμείς - πως στο καλό ποδοσφαιρικά περιβάλλον του ΟΦΗ, θα ξαναβρεί την ηρεμία, το χώρο και το ρόλο που θα τον φέρει ξανά σε γεμάτες σαιζόν και υψηλής ποιότητας παρουσία.

- Τα ποδοσφαιρικά στοιχεία του

Τι όμως περιμένουμε να δώσει ο Τοράλ στο παιχνίδι του ΟΦΗ; Προφανώς και η προσθήκη του έρχεται να βοηθήσει το Νιόπλια να ξεμπλέξει το κουβάρι που έχει δημιουργηθεί μεσοεπιθετικά.

Πρώτα από όλα, ως προς τη θέση του μέσα στο γήπεδο, είναι αρκετά σαφές πως πρόκειται για ένα μέσο του άξονα.

Τοραλ positions

Μπορεί να τοποθετηθεί ενίοτε κι ως εξτρέμ, αλλά αυτό θα είναι μάλλον εντελώς τυπικό. Πρόκειται για επιθετικό χαφ, ένα σύγχρονο 10αρι ή πρακτικά 8αρι. Με λίγα λόγια, ένα μείγμα Ναμπί και Νέιρα. Παίζει πίσω από το φορ, στον άξονα, σε δημιουργικό ρόλο. Έχει πάντως αρκετά ματς και σε ρόλο μέσα δεξιά και μέσα αριστερά ή κεντρικού χαφ, λίγο πιο πίσω. Τι ζητά από εκείνον ο ΟΦΗ; Λύσεις στην τελική προσπάθεια στο επιθετικό τρίτο. Αυτό που τόσο έλειπε πέρυσι.

Ο Τοράλ σουτάρει από μακριά, κινείται και αναζητά τελική και μέσα στην περιοχή, όμως κυρίως προσφέρει κάθετη μεταβίβαση στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Αυτή θα είναι η κύρια αρμοδιότητά του, όπως και η ατομική ενέργεια που θα δημιουργήσει χώρο και προϋποθέσεις. Έρχεται για να βοηθήσει ο ΟΦΗ να κυκλοφορεί τη μπάλα πιο ψηλά, σε καλύτερα μέτρα, κοντά στην αντιπαλη περιοχή, ώστε και πιο απειλητικός να γίνει και λιγότερο να κινδυνεύει από λάθη στο passing game χαμηλά.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα sofascore, οι κινήσεις του μέσα στο γήπεδο καλύπτουν κατά βάση το μισό γήπεδο, φυσικά στο χώρο επίθεσης της ομάδας του.

heatmap

Με δείγμα τις καλές του σαιζόν (2014-15 Bredford, 2015-16 Birmingham), οι οποίες είναι και ο οδηγός για το τι επιζητά από τον παίκτη ο ΟΦΗ, μπορούμε να περιμένουμε συμμετοχή στο σκοράρισμα, δίνοντας πλουραλισμό και επιλογές. Μπορούμε επίσης να περιμένουμε μεγάλη εμπλοκή και ανάληψη πρωτοβουλιών στο χτίσιμο των επιθέσεων. Τόσο με τελικές πάσες, όσο και με πάσες - κλειδιά ή ατομικές ενέργειες, 1 εναντίον 1 που φτιάχνουν την ευκαιρία. Μπορούμε τέλος να περιμένουμε και να προσθέσει λίγο αλατοπίπερο με τη φαντασία και την τεχνική του.

Μία απορία που θα απαντηθεί ίσως μέσα από τα φιλικά, είναι σε ποιο σχήμα θα αποδώσει καλύτερα. Φαντάζει κατάλληλος για τη θέση πίσω από το φορ στο 4-2-3-1. Έχει όμως την εμπειρία να παίξει και ως εσωτερικός μέσος, σε 4-3-3 ή σε κάποιο ρόμβο (πχ 4-4-2). Είναι ένα ερώτημα αν χωράνε μαζί Ντε Γκούζμαν, Νέιρα και Τοράλ. Όπως επίσης αν μπορεί, έστω για συγκεκριμένα παιχνίδια ή σημεία του παιχνιδιού, να συνυπάρξει με το Ναμπί. Όμως, όλα αυτά είναι ωραίες ποδοσφαιρικές απορίες, που αναγκαστικά θα περιμένουμε να μας τις απαντήσει το γήπεδο και η ίδια η ομάδα.

Για την ώρα ας κρατήσουμε ότι ο ΟΦΗ πρόσθεσε στο ρόστερ του έναν ποδοσφαιριστή με κίνητρο, σε καλή ηλικία, με σοβαρές παραστάσεις και αναγνωρισμένη ποιότητα, ο οποίος περνούσε ένα «βάλτωμα», το οποίο θέλει να ξεπεράσει μέσα από τη μεταγραφή του αυτή. Άλλωστε, αν δεν είχε αυτή τη κάμψη την τελευταία 3ετία, δύσκολα θα τον βλέπαμε στον ΟΦΗ.
Δυνατότητα σχολιασμού και πρόσβασης στο chat room με ΔΩΡΕΑΝ απλή εγγραφή στο oficrete.gr

Oficrete