ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
20/03/2021 - 14:55

Η ώρα της σκοπιμότητας

Ας μη ντραπεί να στραφεί ο ΟΦΗ, για μία φορά, στο traditional greek style ποδόσφαιρο. Την πατροπαράδοτη συνταγή σε play out. Αλλά να το κάνει μεθοδικά, με ενέργεια και πίστη.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Η κανονική σαιζόν τελείωσε και μαζί της τα ψέματα. Από εδώ και πέρα, κάθε αποτέλεσμα μπορεί να είναι καθοριστικό. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί πολύ περισσότερο στο αποτέλεσμα. Αν οι εμφανίσεις του ΟΦΗ είναι καλές, κακές, κυριαρχικές ή σκοπιμότητας, θα έχει ελάχιστη σημασία.

Σε αυτό το πλαίσιο, αλλά κι επειδή με τους αντιπάλους γνωριζόμαστε, η ανάλυση πριν το ματς θα διαφοροποιηθεί λιγάκι. Άλλωστε, τους αντιπάλους τους έχουμε διαβάσει και μελετήσει πια, υπέρ- αναλυτικά. Πάνω από 80.000 λέξεις ανάλυσης υπάρχουν ήδη, είναι αρκετές. Με τον επόμενο αντίπαλο μάλιστα, ο ΟΦΗ έχει βρεθεί 4 φορές αντίπαλος, με 1 νίκη και καλή εμφάνιση (στον 1ο γύρο, πάει καιρός από τότε) και 3 παιχνίδια, όπου ο αντίπαλός του ήταν καλύτερος.

Ο αντίπαλος

Το τελευταίο ματς με τον Βόλο έχει γίνει μόλις ένα μήνα περίπου πριν. Και υπήρξε, κατά τη γνώμη μου, η σημαντικότερη γκέλα για να φτάσει ο ΟΦΗ εδώ. Τότε έμπλεξε για τα καλά. Δεν έχασε μόνο. Επέτρεψε στον αντίπαλο να κάνει ό,τι θέλει, όπως το θέλει. Παραδόθηκε με τα χέρια κάτω ο ΟΦΗ στο ματς εκείνο. 

Ο Βόλος είναι η καλύτερη ομάδα των play out. Τερμάτισε 7ος, με μία πολύ καλή πορεία. Από τα 26 της παιχνίδια, βρήκε τον τρόπο 17 να μην τα χάσει (8 νίκες, αλλά και 9 ισοπαλίες - εφαρμόζοντας το γνωστό ελληνικό ποδοσφαιρικό ρητό «αν δεν κερδίσεις, φρόντισε να μη χάσεις», σε πλήρη αντίθεση με τον ΟΦΗ). Μάλιστα, φρόντισε να έχει και ισορροπία τόσο εντός, όσο εκτός, με σχεδόν μοιρασμένους πόντους.

Τα κατάφερε καλά ο Βόλος, παίζοντας αρκετά καλό ποδόσφαιρο για τα ελληνικά δεδομένα. Τα παιχνίδια του είχαν γκολ (μ.ο βάζει 1 και δέχεται 1,2), είχαν ανατροπές, γενικά είχαν ενδιαφέρον. Σταδιακά, μέσα στη σαιζόν, φρόντισε να βρει την ταυτότητά του, παρότι έχασε τον Γενάρη τον Ουάρντα. Είναι μία ομάδα που δεν αλλάζει πολύ τον τρόπο που παίζει, όμως πάντα μελετά τον αντίπαλο και κάνει όσες προσαρμογές χρειάζεται. Στα θετικά του μπορεί να καταγράψει κανείς τη βελτίωση που έχει παρουσιάσει στην αμυντική του συνοχή κι επίδοση, προς το τέλος της σαιζόν.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο παιχνίδι στο Γεντί Κουλέ, γνωρίζοντας το πρόβλημα του ΟΦΗ στο ξεκίνημα των ματς, μπήκε με το πόδι στο γκάζι, να πιέσει πολύ ψηλά και να το εκμεταλλευτεί. Και το έκανε. Επίσης σημάδεψε τα μεσοδιαστήματα που πληγώνουν τον ΟΦΗ. Ανάμεσα σε χαφ και στόπερ, αλλά και ανάμεσα σε στόπερ και πλάγια μπακ. Έφερε τα εξτρέμ του, που συνήθως παίζουν αρκετά στη γραμμή πολύ πιο μέσα, πάτησαν περιοχή και σκόραραν.

Τι ξεχωρίζουμε στο Βόλο:
  • Την προσαρμοστικότητά του στο παιχνίδι. Είναι ένας ποδοσφαιρικός χαμαιλέων.
  • Την αμεσότητα των επιθέσεών του. Δεν καθυστερεί, δε φλυαρεί, δεν ενδιαφέρεται να χτίσει πολύ από πίσω τις επιθέσεις του. Το κάνει παίζοντας άμεσα, όχι όμως πρόχειρα. Τόσο οι χαφ του όσο και οι μεσο-επιθετικοί του, ξέρουν πώς να κινηθούν και πως να συνεργαστούν.
  • Η αποτελεσματικότητά του. Δε βγάζει πάρα πολλές τελικές, όμως φτιάχνει αρκετές ευκαιρίες. Το βασικό είναι όμως πως σκοράρει. Σίγουρα πιο εύκολα από τον ΟΦΗ.
  • Σκοράρει από στατικές φάσεις.
Από πλευράς προσώπων, ο Βόλος διαθέτει 3-4 μονάδες που σίγουρα μπορεί να τους εντάξει κανείς στην καλύτερη 11αδα των ομάδων των play out.

Ο Φεράρι είναι ένα εξαιρετικό αριστερό μπακ. Με προσωπικότητα, καλή ανασταλτική παρουσία και μεγάλη επιθετική άνεση.

Ο Νίνης είναι το καλύτερο 8αρι των play out. Πραγματικός playmaker, ξέρει πότε και πώς να μοιράσει το παιχνίδι, ενώ όταν έχει την ευκαιρία απειλεί. Ο ΟΦΗ το έχει ζήσει άλλωστε.

Διαθέτει τον καλύτερο Έλληνα φορ του πρωταθλήματος, σίγουρα τον πιο ανερχόμενο, τον Δουβίκα. Ένα ολοκληρωμένο φορ, που έχει εκτόπισμα και κινήσεις μέσα στην περιοχή, αλλά και μεγάλη άνεση κινήσεων έξω από αυτή και στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας. Δεν κλήθηκε τυχαία στην Εθνική ομάδα μεσοβδόμαδα.

Οι αδυναμίες του Βόλου

Είναι η 2η χειρότερη ομάδα σε ακρίβεια μεταβιβάσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν πιεστεί καλά, αποκοπεί ο παίκτης που φτιάχνει το παιχνίδι του (Νίνης, Μαρτίνες) και ο ΟΦΗ κλείσει έξυπνα και σωστά τους χώρους, μπορεί να τον οδηγήσει σε λάθη. Όπως εκείνα που έκανε στο ματς του 1ου γύρου.

Έχει αδυναμία αμυντικά σε σετ παιχνίδι. Στοιχείο που οφείλεται στην ατομική ποιότητα της αμυντικής του γραμμής κυρίως, αλλά ενίοτε και στην αμυντική συμπεριφορά της μεσαίας. Δέχεται συχνά γκολ από τον άξονα.

Δέχεται αρκετές φάσεις από τους αντιπάλους του. Είναι κάτι που το έχει βελτιώσει, όμως ακόμα ισχύει σε ένα βαθμό και πρέπει ο ΟΦΗ να το κυνηγήσει. Να ψάξει δηλαδή τις αδυναμίες του Βόλου στο transition.

Είναι σαφές πως ο Βόλος είναι ευάλωτος στο κέντρο της άμυνάς του και στη δεξιά του πλευρά. Στο πρόσφατο παιχνίδι στο Γεντί Κουλέ, ο ΟΦΗ αγνόησε εντελώς αυτή την αδυναμία (2 φορές επιτέθηκε σοβαρά από εκεί, στη μία σκόραρε). Καλό είναι αυτή τη φορά να το υπολογίσει.

Ο ΟΦΗ

Με βάση όλα τα παραπάνω, αλλά και τις απουσίες που για ακόμα ένα παιχνίδι έχει ο ΟΦΗ, η δική μου σκέψη είναι πως αυτή τη φορά θα χρειαστεί ένα παιχνίδι σφιχτό, σκληρό, προσεκτικό, στα όρια της σκοπιμότητας από τον ΟΦΗ.

Με την εικόνα που έχει η ομάδα το τελευταίο 2μηνο, δεν μπορείς να περιμένεις πολλά με παιχνίδι κυριαρχίας. Δυστυχώς. Ας είναι λοιπόν ο ΟΦΗ ρεαλιστής και μετρημένος. Ειδικά στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Μετά τη διακοπή το ξανασυζητάμε.

Πρώτος στόχος είναι να θωρακιστεί η άμυνα από τις ίδιες της τις αδυναμίες. Ο Βόλος τις γνωρίζει και τις έχει εκμεταλλευτεί στο παρελθόν. Αυτή τη φορά, δεν πρέπει να τις ξαναβρεί μπροστά του.
  • Να βρεθεί, ας πούμε, ο Δουβίκας στο 1 εναντίον 1 με στόπερ του ΟΦΗ και χώρο.
  • Να βρεθούν 3 και 4 παίκτες του Βόλου μέσα στην περιοχή με επιτήρηση από απόσταση.
  • Να έχουν οι μέσοι και επιθετικοί του Βόλου «πιάτο» το τέρμα για σουτ έξω από την περιοχή.
  • Να πάρει με ευκολία ο Βόλος φάουλ κοντά στην περιοχή και κόρνερ.
  • Να βρεθεί ο ΟΦΗ να κυνηγάει μπάλες στην πλάτη της άμυνας του.
  • Να έχει ο Βόλος χώρους από το κέντρο και κάτω, για να δώσει πλάτος στο παιχνίδι του.
  • Να βρεθεί κάποιο από τα πλάγια μπακ του ΟΦΗ χωρίς στήριξη.
Όλα τα παραπάνω κι ακόμα αρκετά, δεν είναι τίποτα πυρηνική φυσική. Είναι τα αυτονόητα. Όμως στη φετινή σαιζόν αυτά, τα αυτονόητα, λείπουν από τον ΟΦΗ. Προτεραιότητα λοιπόν είναι να κλείσει τους χώρους και να θωρακίσει την άμυνά του.

Σε αυτό θα βοηθήσει σημαντικά ο αργός ρυθμός και το καλό κράτημα της μπάλας, χωρίς λάθη όπως αυτά που έχουμε δει άπειρες φορές. Να το πούμε με πιο απλά λόγια, ο ΟΦΗ πρέπει να επιδιώξει να μειώσει τις τελικές του αντιπάλου του. Ο Βόλος κάνει 1 γκολ σε κάθε 9 τελικές. Πρέπει να κάνει πολύ λιγότερες.

Ως προς το επιθετικό κομμάτι, εδώ είναι ξεκάθαρο πως εκτός από μεγάλη δυσκολία, ο ΟΦΗ έχει και λειψανδρία. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να παίξει έξυπνα, έως και πονηρά και να δει πώς θα βρει φάσεις, με τα εργαλεία που διαθέτει. 

Σε ένα παιχνίδι σφιχτό, με κλειστούς χώρους πίσω, η προφανής απάντηση είναι η άμεση επίθεση στο transition. Η αντεπίθεση, με μία λέξη. Η δεύτερη απάντηση είναι οι στατικές φάσεις. Αυτά είναι τα δύο στοιχεία, από τα οποία μπορεί ο ΟΦΗ να περιμένει γκολ. Αρκεί να μην είναι ξανά ο γνωστός άτολμος και φλύαρος ΟΦΗ. Να το πούμε και εδώ πιο απλά. Ο ΟΦΗ κάνει 1 γκολ ανά 10+ τελικές. Πρέπει να σκοράρει με πολύ λιγότερες.

Για να μην το κουράζουμε, ο ΟΦΗ πάει στο Βόλο για να σπάσει το σερί των ηττών του, να πάρει αποτέλεσμα, με όποιο τρόπο μπορεί και στη συνέχεια να δουλέψει στη διακοπή και να περιμένει να μπουν κάποιοι τραυματίες, ελπίζοντας σε μία δραστικά βελτιωμένη εικόνα. Ρεαλιστικά, με την τωρινή του εικόνα, άμεσα, μόνο με μια τέτοια προσέγγιση μοιάζει να έχει τύχη. Ας μη ντραπεί να στραφεί ο ΟΦΗ για μία φορά στο traditional greek style ποδόσφαιρο. Το παλιό το ορθόδοξο, το πατροπαράδοτο σε play out. Αλλά να το κάνει μεθοδικά, με ενέργεια και πίστη.

Πώς θα παίξουν οι 2 ομάδες

Bόλος

Με ερωτηματικό την ετοιμότητα του Ριένστρα, αλλά και του Ρενάτο και το σύνηθες 4-3-3 (4-2-3-1 σε φάση επίθεσης). Απόντες λόγω καρτών οι βασικοί Μπαρτόλο και Μπαριέντος.

Βόλος 4 3 3 pre

ΟΦΗ

Ξανά με αρκετές απουσίες, κυρίως στο κέντρο ο ΟΦΗ, αλλά με τον Βούρο μετά από καιρό στην αποστολή. Δύο τα πιθανά σενάρια για το σχήμα (είτε 5-4-1 είτε 4-3-3), το οποίο θα καθορίσει και το σχήμα. 

ΟΦΗ 5 4 1 pre game   ΟΦΗ 4 3 3 pre game

 Στο σενάριο του 4-3-3 δεν αποκλείεται να δούμε για πρώτη φορά τον Κοροβέση σε ρόλο εξτρέμ, με τον Λυμπεράκη πίσω ως μπακ, σε μία πιο συντηρητική προσέγγιση.

Δυνατότητα σχολιασμού και πρόσβασης στο chat room με ΔΩΡΕΑΝ απλή εγγραφή στο oficrete.gr

Oficrete