ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
20/12/2021 - 10:29

Pre Game ΑΕΚ - ΟΦΗ: Ένας σωστός ΟΦΗ, έχει τύχη

Η ανάλυση του σημερινού αγώνα στο ΟΑΚΑ

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Δεν κέρδισε τον Άρη τελικά ο ΟΦΗ, σε ένα ματς που είχε όλη τη δυνατότητα να το κάνει. Πέταξε έτσι 2 βαθμούς πολύτιμους, αλλά και τον αέρα και την διάθεση που θα έδινε στην ομάδα μια τέτοια νίκη.

Όπως έγραψα και την Πέμπτη, θα είναι λάθος αν σταθεί ο Οργανισμός στο πέναλτι κι απλά τα βάλει με την τύχη του για την "κακή στιγμή". Οφείλει να το δει διαφορετικά αν θέλει να κερδίσει κάτι από αυτό το πάθημα. Η τακτική του 2ου μέρους αποδείχθηκε ακατάλληλη. Η μεγάλη οπισθοχώρηση δεν ευνοεί τον ΟΦΗ. Ούτε τον θωρακίζει τελικά, ούτε και του προσφέρει χώρους, μιας και η ταχύτητα δεν είναι το μεγάλο φετινό του όπλο επιθετικά. Αυτό το είδαμε και στο 2ο ημίχρονο κόντρα στον Ολυμπιακό, το είδαμε στο 1ο ημίχρονο του Κυπέλλου, το ξαναείδαμε στο 2ο ημίχρονο, κυρίως στο τελευταίο ημίωρο στο Βόλο. Είναι πολλές οι φορές για να θεωρηθεί σύμπτωση. 

Το δύσκολο όμως σε αυτή τη φάση, είναι ότι πάει να αντιμετωπίσει εκτός έδρας την ΑΕΚ. Μια ομάδα που θεωρητικά τουλάχιστον διεκδικεί ακόμα τον τίτλο. Άρα, θα μπει ξανά στον πειρασμό για μεγάλη οπισθοχώρηση και θα πρέπει να αποφασίσει αν όντως θα το κάνει. Κι αν το κάνει, να βρει τρόπο να το κάνει πιο σωστά. 

Ο αντίπαλος

Η ΑΕΚ, για την ώρα τουλάχιστον, μοιάζει η μοναδική ομάδα που προσπαθεί να ακολουθήσει τον Ολυμπιακό. Έχει μείνει πίσω, αλλά το παλεύει. Με 9 νίκες, 3 ισοπαλίες και 2 ήττες κάνει μια πορεία πρωταθλητισμού. Απλά ο Ολυμπιακός με το αήττητο, δύσκολα κοντράρεται. Εντός έδρας είναι η δύναμη της ΑΕΚ, με 5 νίκες και 1 ήττα (κόντρα στον Ολυμπιακό).  Δεν είναι ότι παίζει κάποιο εντυπωσιακό και επιθετικό ποδόσφαιρο (12 γκολ έχει εντός και 14 εκτός ενεργητικό), όμως καταφέρνει αμυντικά να στέκεται καλύτερα (4 γκολ σε βάρος της εντός, τα 3 με τον Ολυμπιακό και 10 εκτός). Ένα χαρακτηριστικό της, σταθερό πάντως σε όλη τη σαιζόν, εντός κι εκτός έδρας, είναι πως είναι ομάδα 1ου ημιχρόνου. Σε αυτό το διάστημα βάζει τις βάσεις για τις νίκες της. Αντιθέτως, σε αρκετά 2α ημίχρονα έχει ταλαιπωρηθεί. Όπως άλλωστε συνέβη και στο ματς του 1ου γύρου, με την ανατροπή του ΟΦΗ. 

Η αγωνιστική προσέγγιση των ομάδων

Ο ΟΦΗ δε θα συναντήσει την ίδια ΑΕΚ με τον 1ο γύρο. Ο Μιλόγεβιτς έφυγε νωρίς, ο Γιαννίκης έχει αναλάβει και προσπαθεί, όσο περνάει ο καιρός, να βάζει στοιχεία που εκείνος θέλει στο παιχνίδι της. Φυσικά, με το ρόστερ διαμορφωμένο από πριν, αυτό δεν είναι πολύ εύκολο. Ποια είναι η βασική δυσκολία για να εφαρμόσει τη φιλοσοφία του; Η έλλειψη ταχύτητας στα στόπερ και στα κεντρικά χαφ. Ο νέος προπονητής της ΑΕΚ τη θέλει να πιέζει ψηλά, να μεταφέρει το παιχνίδι στο μισό του αντιπάλου και να ψάχνει διαρκώς για ανακτήσεις της μπάλας, κοντά στο επιθετικό τρίτο.

Με λίγα λόγια, θέλει να "πνίγει" τον αντίπαλό του, πριν καλά καλά βγει από την περιοχή του.  Αυτό όμως απαιτεί η άμυνα να παίζει ψηλά και μαζί με τα κεντρικά χαφ να έχει καλές αντιδράσεις στο transition, με γρήγορες επιστροφές. Εκεί την πατάει η ΑΕΚ (για παράδειγμα, κόντρα σε Απόλλωνα και Ολυμπιακό). Επιπλέον, αυτό το στυλ παιχνιδιού απαιτεί πολλά τρεξίματα, κάτι που πιθανόν να εξηγεί την πτώση, που παρουσιάζει η απόδοσή της στα 2α ημίχρονα. Έτσι, στα τελευταία ματς έχουμε δει να έχει βάλει νερό στο κρασί της και να επιλέγει κάποια διαστήματα πίεσης, συνήθως στο ξεκίνημα και το τέλος κάθε ημιχρόνου και ενδιάμεσα να κάνει μια διαχείριση και να αφήνει χώρο στον αντίπαλο, αναζητώντας φάσεις στην πλάτη του. 

Επιθετικά, είναι ψηλά στις βασικές κατηγορίες. Είναι η 3η επίθεση ως τώρα και η 2η σε τελικές προσπάθειες. Είναι μάλιστα και 1η με αρκετή διαφορά στις τελικές εντός εστίας. Κι αυτό είναι κάτι που την κρατά ψηλά, καθώς έχει σκοράρει περισσότερα γκολ από ό,τι "προβλέπουν" τα xGoals που έχει δημιουργήσει (21,7 xGoals για 26 γκολ). Αμυντικά πάλι, δεν είναι σε ένα επίπεδο που περιμένει κανείς, για ομάδα πρωταθλητισμού. Είναι 6η με 14 γκολ. Έχει πάντως 6 clean sheets. Δέχεται μ.ο. 1 γκολ ανά ματς, κερδίζει περίπου τις μισές μονομαχίες (50,7%). Εδώ έχει ένα κοινό σημείο με τον ΟΦΗ. Δέχεται λιγότερα γκολ από ό,τι "προβλέπουν" τα xGoals των αντιπάλων (σχεδόν 20 xGoals, αλλά μόλις 14 παθητικό για την ΑΕΚ και 16,5 έναντι 13 για τον ΟΦΗ). 

Σε γενικές γραμμές, μπορεί κανείς να πει πως επιθετικά είναι σίγουρα σε καλύτερο επίπεδο από τον ΟΦΗ. Για να έχουμε μία εικόνα της διαφοράς που υπάρχει στη δημιουργία, η ΑΕΚ έχει 19 ασσίστ, ενώ ο ΟΦΗ μόλις 3! Έχει ευστοχία 17% έναντι 13% του ΟΦΗ, έχει 11 γκολ περισσότερο, αλλά και 25 τελικές περισσότερες. Ο παίκτης βαρόμετρο σε αυτό το κομμάτι, όσο κι αν πολλοί εστιάζουν σε Τσούμπερ, Λιβάι και Αραούχο είναι ο Μάνταλος. Έχει 7 από τις 19 ασσίστ (1ος στη σχετική κατηγορία), ενώ είναι δημιουργός 27 ευκαιριών (κι εδώ πρωταθλητής στην κατηγορία). Κατά την ταπεινή μου γνώμη, σε αυτόν πρέπει να εστιάσει ο Νιόπλιας, αν θέλει να αποσυντονίσει την ανάπτυξη της ΑΕΚ. Εννοείται πως και τα άκρα της επίθεσής της, είναι εξπέρ στο 1 εναντίον 1 και μπορούν ακόμα και με προσωπικές καθαρά ενέργειες να δημιουργήσουν καταστάσεις. Τέλος, αξίζει να έχει κανείς στο νου του τις κινήσεις των κεντρικών χαφ (τόσο του Μάνταλου, όσο και παικτών από πιο πίσω, όπως ο Σιμάνσκι κι ο Σιμόες), που λειτουργούν ως δεύτεροι φορ σε πολλές φάσεις.

Αμυντικά πάλι δεν υπερτερεί, αντιθέτως έχει αρκετά προβλήματα. Πέρα από την έλλειψη ταχύτητας, με τα στόπερ της να έχουν σοβαρό πρόβλημα με το κάθετο παιχνίδι στην πλάτη τους, είναι πολύ έντονο το πρόβλημά της ως προς τις επιστροφές των εξτρέμ της κι ενίοτε και των μπακ της. Κυρίως τα αριστερά της μπακ (είτε ο Μοχαμαντί είτε ο Χατζησαφί) λειτουργούν πολύ με το μυαλό στην επίθεση κι αφήνουν κενά πίσω. Γενικά, αν κάτι μπορεί να εκθέσει τη φετινή ΑΕΚ, αυτό είναι το αμυντικό transition. Δέχεται πολλές φάσεις (57 τελικές των αντιπάλων της, έναντι 54 του ΟΦΗ). Ένα δεύτερο μειονέκτημά της, είναι η ακρίβεια στις μεταβιβάσεις της όταν πιεστεί. Έχει 77%, ένα ποσοστό χαμηλό για το επίπεδο της 4αδας και περίπου 3% χαμηλότερο από τον ΟΦΗ. Τέλος, έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα φέτος σε στατικές φάσεις και κυρίως εκείνες που δεν "τελειώνουν" σε πρώτο χρόνο. Την ίδια αδυναμία εντοπίζαμε και στον Ολυμπιακό και την επιβεβαιώσαμε με το γκολ του Διαμαντή. Βέβαια αυτό το ξέρουμε από νωρίς, άλλωστε 2 από τα 3 γκολ της ανατροπής ήταν από στατικές φάσεις.

Τι θα χρειαστεί να κάνει ο ΟΦΗ για να έχει τύχη; Να μάθει από τα λάθη του. Στο ματς του πρώτου γύρου, επέλεξε να αφήσει τη μπάλα στην ΑΕΚ και τελικά εκείνη κυριάρχησε πλήρως, είτε με 11 είτε με 10 παίκτες. Κι ας ήρθε στο τέλος το black out, που έφερε την ανατροπή. Και πρόσφατα όμως, όπως αναφέρω και στην αρχή του κειμένου, ο ΟΦΗ έχει κάνει παρόμοια διαχείριση, που δεν του βγήκε. Αντιθέτως, όσες φορές επέλεξε να έχει κι εκείνος λόγο στο ρυθμό και τον έλεγχο των ματς, του βγήκε σε καλό. Για ακόμα μια φορά, θα αναφέρω ως οδηγό την εμφάνιση της Λεωφόρου, καθώς αναμένω ένα παρόμοιο ματς. 

Το σετ παιχνίδι, χωρίς πολλούς χώρους και ταχύτητα, ευνοεί τον ΟΦΗ. Η πίεση νωρίς στα στόπερ και τα κεντρικά χαφ της ΑΕΚ, που θα οδηγεί στην απομόνωση πρώτα του Μάνταλου κι ύστερα των εξτρέμ, θα κάνει καλό στον ΟΦΗ. Η κατοχή της μπάλας, σε καλούς χώρους στο αντίπαλο μισό, θα δώσει στον ΟΦΗ ανάσες και θα κρατήσει την ΑΕΚ μακριά από την περιοχή. Το κάθετο παιχνίδι, με άμεσες και γρήγορες επιλογές, μπορεί να καμουφλάρει την έλλειψη ταχύτητας στην επίθεση και να τρυπήσει την αργή άμυνα της ΑΕΚ. Προφανώς, θεωρώ ότι τα αυτονόητα όπως τα καλά τρεξίματα, οι επιστροφές και οι καλύψεις, αλλά και η αποφυγή λαθών κι αδρανειών, είναι δεδομένα ζητούμενα σε ένα τέτοιο ματς. Τέλος, πολύ σημαντικό θα είναι ο ΟΦΗ να μπει καλά στο ματς και να αποφύγει ένα γρήγορο γκολ, από αυτά που ψάχνει η ΑΕΚ στα περισσότερα της παιχνίδια. 

Οι πιθανές 11αδες των ομάδων

Προφανώς, το 4-3-3 είναι δεδομένο για τον ΟΦΗ. Μόνο 3-5-2 έχουμε δει σαν εναλλακτική, όμως χωρίς αρκετά στόπερ, δεν είναι εύκολο να το επιλέξει ο Νιόπλιας. Ως προς τα πρόσωπα, πολλά θα κριθούν από την ετοιμότητα του Πασαλίδη. Μεσοεπιθετικά θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα μεταφερθεί ο Τοράλ στον άξονα, ώστε να βρει ο ΟΦΗ κάθετο παιχνίδι, αλλά και την επιλογή στη θέση του φορ. 

Μια πιθανή 11αδα: Επασί - Μαρινάκης, Βούρος, Πασαλίδης (Γιαννούλης), Μπαλογιάννης - Μεγιάδο, Γαγιέγος, Τοράλ - Καμάου (Ντε Γκούζμαν), Λάμπρου, Φαν Ντάινεν (Καστάνιος)

Ο Γιαννίκης συνήθως επιλέγει το 4-2-3-1, με την 3αδα πίσω από το φορ να έχει μεγάλη ελευθερία κινήσεων. Στα μπακ βλέπουμε να κάνει συχνά αλλαγές, ενώ και στα εξτρέμ έχει αρκετές επιλογές. Αντιθέτως, στα στόπερ και στα κεντρικά χαφ, είναι πιο μετρημένες οι επιλογές του. 

Μια πιθανή 11αδα: Τσιντώντας - Ρότα (Μισελέν), Βράνιες, Τζαβέλλας, Χατζησαφί - Σιμάνσκι, Σιμόες - Μάνταλος, Τσούμπερ, Λιβάι (Άμραμπατ) - Αραούχο

Δυνατότητα σχολιασμού και πρόσβασης στο chat room με ΔΩΡΕΑΝ απλή εγγραφή στο oficrete.gr

Oficrete