ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
18/02/2022 - 19:40

Pre Game Ιωνικός - ΟΦΗ: Μόνος στόχος η νίκη

Μετά την ισοπαλία με τον Ατρόμητο, πλέον ο ΟΦΗ πρέπει να παίξει για ένα μόνο αποτέλεσμα

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος

O ΟΦΗ έχει μια κακή συνήθεια, να βάζει δύσκολα στον εαυτό του. Το έκανε και κόντρα στον ΠΑΟ χωρίς να του στοιχίσει, το έκανε και ανά διαστήματα με το Βόλο χωρίς να την πατήσει, το ξανάκανε και στο Περιστέρι και τελικά την πάτησε.

Επομένως, το βασικό ζητούμενο στη Νίκαια, είναι να αφήσει αυτές τις αυτοκτονικές τάσεις στην άκρη και να κάνει ένα σωστό και μεθοδικό 90λεπτο. Αν το καταφέρει, τότε έχει μεγάλη τύχη να βγει νικητής, κόντρα σε μία ομάδα συμπαγή, με χαρακτήρα, σκληράδα, αλλά χαμηλότερη ποιότητα από τον ΟΦΗ. 

Ο αντίπαλος

Νεοφώτιστος μετά από πολλά χρόνια ο Ιωνικός κι ως τέτοιος καταγράφει θετικό πρόσημο. Είναι σε κάθε ματς ανταγωνιστικός, διεκδικεί πάντα ό,τι μπορεί περισσότερο και βγάζει μια εικόνα ομάδας, με όλη την ουσία της λέξης. Έχει για την ώρα 5 νίκες, 6 ισοπαλίες και 11 ήττες με 20-31 γκολ, στηριζόμενος στην ισορροπία που έχει σαν ομάδα, αλλά και στην ποιότητα 2-3 συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών του, κυρίως στα χαφ και στα άκρα της επίθεσης. Ένα χαρακτηριστικό του είναι πως έχει το ίδιο πλάνο και την ίδια προσέγγιση, τόσο εντός όσο κι εκτός. Κάτι που δείχνει ότι είναι δουλεμένη αυτή η τακτική, ότι την πιστεύει πολύ κι ότι μπορεί να την υπηρετήσει. Αυτό αποδεικνύεται κι από το γεγονός ότι έχει ίδια εικόνα, τόσο εντός όσο κι εκτός. Έχει στη Νίκαια από 3 νίκες και ισοπαλίες και 4 ήττες και περίπου τα μισά γκολ 9-12. 

Η αγωνιστική προσέγγιση των ομάδων

Σε αντίθεση με το παιχνίδι της Τετάρτης, αυτή τη φορά ο ΟΦΗ δε θα συναντήσει έναν αντίπαλο που αλλάζει διαρκώς πλάνο και ακόμα ψάχνει την ταυτότητά του. Αντιθέτως θα βρει μπροστά του μια ομάδα με ξεκάθαρη ταυτότητα από την 1η αγωνιστική, συγκεκριμένο πλάνο και ομοιογένεια. Ο Ιωνικός από την πρεμιέρα μέχρι σήμερα, παρουσιάζει σταθερά το ίδιο πρόσωπο τακτικά. Κάποιες μέρες το εφαρμόζει καλύτερα, άλλες όχι τόσο, όμως είναι σταθερός στο πλάνο του. Ακόμα και η διαφοροποίηση στο σχήμα του (5-4-1 ή 4-5-1), δεν αλλάζει τη γενική ιδέα του τρόπου που παίζει.

Ο Σπανός έχει δημιουργήσει μία ομάδα που αμύνεται χαμηλά, συνήθως ξεκινά από τα 2/3 ή και από το κέντρο, αμύνεται ομαδικά, έχει καλύψεις, έχει ποδοσφαιριστές στα εξτρέμ και τα χαφ τακτικά προσηλωμένους, που προσπαθούν να αφήσουν ελάχιστους διαθέσιμους χώρους στον αντίπαλο, ειδικά όσο φτάνει προς την περιοχή του. Διαθέτει ψηλά κορμιά στην άμυνα και έχει την απαιτούμενη σκληράδα, όταν χρειάζεται. Έχει την πολυτέλεια να διαθέτει στον άξονα ποδοσφαιριστές με παραστάσεις σε υψηλό επίπεδο, έστω και σε προχωρημένη ηλικία, όπως τον Τσιγκρίνσκι, το Ρομαό και τον Κάνιας, που τον βοηθούν να αποφασίζει καλύτερα, αλλά και τον καθοδηγούν. Δημιουργικά επιλέγει να παίξει αρκετά άμεσα, με μεγάλες κυρίως διαγώνιες μπαλιές προς τα εξτρέμ, έχοντας μεσοαμυντικά τους κατάλληλους να το κάνει.

Στον άξονα έχει και τον ποδοσφαιριστή που κάνει τη διαφορά φέτος επίσης, τον Άοσμαν, ο οποίος σκοράρει αρκετά, κυρίως με μακρινά σουτ, αλλά και πασάρει καλά (5 ασσίστ φέτος). Τυπικά μπορεί να ξεκινά ως εξτρέμ, όμως στην ουσία είναι ένας all around ποδοσφαιριστής, με μεγάλη επιρροή στο παιχνίδι της ομάδας του. Αυτή την ικανότητά του στο κάθετο παιχνίδι, κυρίως όταν υπάρχει αμυντικό κενό στο transition, ο ΟΦΗ την είδε πολύ πρόσφατα, με τις 2 μπαλιές του που άλλαξαν το ματς της Τρίπολης και πρέπει να είναι έτοιμος να την αντιμετωπίσει. Όπως και τις πολλές κινήσεις και αλλαγές θέσεων του φορ και των εξτρέμ.

Αν δούμε συγκριτικά τις ομάδες, είναι ξεκάθαρο ότι τη διαφορά βαθμολογικά την κάνουν οι επιθέσεις τους. Αμυντικά έχουν σχεδόν ίδια επίδοση (31 γκολ ο Ιωνικός και 30 ο ΟΦΗ). Αντιθέτως, επιθετικά τους χωρίζουν 11 γκολ, μια αρκετά μεγάλη απόσταση.

Θεωρητικά λοιπόν, ο Ιωνικός είναι πιο χαμηλά γιατί έχει τη 12η επίθεση (20 γκολ) κι ο ΟΦΗ την 6η (31), είναι 12ος σε τελικές (ενώ ο ΟΦΗ 5ος με 282) και 12ος σε τελικές εντός εστίας με 68, ενώ ο ΟΦΗ είναι 5ος με 100. Σκοράρει κάθε 99', σε αντίθεση με την ομάδα του Νιόπλια που βρίσκει γκολ ανά 66'. Πιο πρακτικά όμως αν το δούμε, θα βρούμε να μικραίνει η ψαλίδα. 12,8% η ευστοχία του Ιωνικού, ενώ 14,6% για τον ΟΦΗ, 42% εντός εστίας ο Ιωνικός και 44,8% ο ΟΦΗ. Δεν είναι τόσο τεράστια σε αυτό τον τομέα η διαφορά τους. Στα xGoals επίσης έχουν μία ομοιότητα. 19,2 xGoals έχει φτιάξει ο Ιωνικός και έχει σκοράρει 20 γκολ και 30 ο ΟΦΗ, 1 λιγότερο από το ενεργητικό του. Με απλά λόγια, σκοράρουν ακριβώς όσο δημιουργούν. Η διαφορά τους είναι πως ο Ιωνικός έχει μείνει σταθερός στο πλάνο που του προσφέρει ισορροπία, δε ρισκάρει να το αλλάξει παίζοντας πιο ψηλά και πιο κυριαρχικά (η κατοχή του είναι 42%) κι έτσι δημιουργεί και σκοράρει λιγότερο. Ο ΟΦΗ από την άλλη, σε αρκετά ματς έχει "θυσιάσει" την ισορροπία του, αναζητώντας το γκολ, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει περισσότερο. Βέβαια αυτό είχε και αμυντικό κόστος.

Στην άμυνα λοιπόν οι ομάδες δεν έχουν διαφορές. Αυτό είναι και το αμυντικό κόστος για τον ΟΦΗ, που έχει επίδοση χαμηλή για ομάδα play off. Ο Ιωνικός είναι η 5η χειρότερη άμυνα με 1,4 γκολ ανά ματς και ο ΟΦΗ η 6η με 1,3. Οι τελικές τον αντιπάλων του Ιωνικού είναι λίγο περισσότερες (14 τελικές διαφορά), όμως στις διεκδικήσεις τα πάει καλύτερα (51% έναντι μόλις 43%) στοιχείο που δείχνει και τη νοοτροπία του. Παρόλα αυτά, παραμένει εντυπωσιακό ότι μια ομάδα με 53% κατοχή μπάλας και πιο επιθετική στόχευση όπως ο ΟΦΗ, έχει κάνει 56 φάουλ περισσότερα (423 και 1ος στην κατάταξη, έναντι 367 του Ιωνικού που είναι 5ος). Είναι ξεκάθαρο πως τα 7 ματς που ο ΟΦΗ κράτησε το μηδέν πίσω ήταν, αυτά που τον κράτησαν κοντά στην 6αδα. Αντιθέτως ο Ιωνικός είχε 4 τέτοια ματς, έχοντας μία πιο σταθερή εικόνα σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος, ως προς το αμυντικό του πρόσωπο. 

Δημιουργικά υπάρχουν διαφορές και ομοιότητες. Στις διαφορές είναι το πολύ πιο άμεσο ποδόσφαιρο που παίζει ο Ιωνικός, που επιλέγει εύκολα να παίξει με μακρινές μεταβιβάσεις, αλλά και η σταθερή επιλογή του να αφήνει τη μπάλα στον αντίπαλο (42% κατοχή). Στις ομοιότητες ότι και οι δύο δε διαπρέπουν στις ασσίστ (από 11), αλλά βρίσκουν γκολ από ατομικές πρωτοβουλίες ή στατικές φάσεις.  Καθόλου τυχαία στη δημιουργία ευκαιριών, ξεχωρίζουν δύο παίκτες που ως τώρα κάνουν τη διαφορά με "γυμνό" μάτι. Ο Άοσμαν και ο Νέιρα, με 29 ο καθένας (7οι στο πρωτάθλημα). Οι ίδιοι είναι και οι πρώτοι σκόρερ της ομάδας τους, άλλωστε.

Κοντολογίς, ο ΟΦΗ ξέρει ακριβώς τι τον περιμένει. Ξέρει επίσης και τις ελλείψεις του (με σημαντικότερη τον Τοράλ). Με βάση αυτό, πρέπει να σχεδιάσει τη δική του προσέγγιση.

Η μία του επιλογή είναι να "αποδεχτεί" το ρόλο της ομάδας που θα έχει κατοχή και με υπομονή θα προσπαθεί να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα, φροντίζοντας παράλληλα να μην την πατήσει στο transition, από κάποια μεγάλη μπαλιά προς τα γρήγορα εξτρέμ του αντιπάλου του.

Η δεύτερη επιλογή είναι να μην παρασυρθεί, να μείνει σχετικά πίσω να προκαλέσει τον αντίπαλο να πάρει μπάλα, δίνοντάς του λίγα μέτρα και να επιδιώξει να τον πιέσει στα 2/3, να πάρει μπάλες και να φτιάξει φάσεις, εκμεταλλευόμενος την έλλειψη ταχύτητας στα στόπερ, αλλά και στα αμυντικά του χαφ. 

Όποια επιλογή τακτικής και να κάνει ο Νιόπλιας, το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστεί τέσσερα βασικά πράγματα:

1. Τρεξίματα, καλύψεις αμυντικά και κινητικότητα επιθετικά. Η στατικότητα είναι πρόβλημα, όπως και η απροθυμία για γρήγορες επιστροφές ή η αδράνεια για προσαρμογές (ειδικά στο transtion και στις πλάγιες μετατοπίσεις). Αν όλα αυτά γίνουν σωστά και μεθοδικά, θα έρθει και η περίφημη ισορροπία.

2. Αποτελεσματικότητα στην επίθεση. Δεν είναι εποχή για φλυαρία. Θα χρειαστούν γκολ. Ο στόχος δεν είναι πολλές τελικές, γενικώς. Είναι καλές τελικές, καθαρές ευκαιρίες, τελειώματα σωστά κι εντός στόχου. 

3. Μεγάλη προσοχή στις στατικές φάσεις. Είναι αυτές που συχνά κρίνουν ένα κλειστό παιχνίδι. Πρέπει να τις εκμεταλλευτεί, αλλά και να φροντίσει να μην την πατήσει από εκεί, κόντρα σε μία ομάδα καλή σε αυτό το κομμάτι. 

4. Last but not least, ενέργεια. Δεν έχει περιθώρια ο ΟΦΗ να μπει χλιαρά, δεν έχει περιθώρια να ρίξει την έντασή του σε κανένα σημείο του ματς, δε μπορεί να μπει σε καμία διεκδίκηση χαλαρά. Ο Νιόπλιας το λέει aggressive παιχνίδι, εγώ το λέω ευρύτερα ενέργεια. 

Οι πιθανές 11αδες των ομάδων

Ο Σπανός αλλάζει συχνά το σχήμα του. Σε άλλα ματς παίζει με 3 στόπερ, σε άλλα με 4αδα πίσω. Όπως και να έχει όμως, δεν αλλάζει τη λογική που παίζει η ομάδα του. Άλλωστε συνήθως ο 3ος στόπερ του είναι ο Ρομαό, ένα χαφ δηλαδή που εύκολα ανεβαίνει ψηλότερα, αλλάζοντας το σχηματισμό (αυτό έγινε και στην Τρίπολη). Οπότε αναμένουμε είτε 5-4-1, είτε 4-5-1. Με πάνω κάτω τα ίδια πρόσωπα όμως.

Μια πιθανή 11αδα: Χουτεσιώτης - Ματσούκας, Κιάκος (Βαλεριάνος), Σάντσες, Τσιγκρίνσκι - Ρομαό, Κάνιας, Ντάλσιο - Άοσμαν, Λένις, Μάντζης

Για τον ΟΦΗ το πείραμα με την 3αδα πίσω, σε μια προσπάθεια προσαρμογής στον αντίπαλο, δεν πήγε καλά. Η λογική λέει ότι με τις επιστροφές Μεγιάδο και Νέιρα (οι οποίοι είναι καίριο να μη δεχτούν κάρτα, ειδικά ο 2ος),  θα επανέλθει και το σχήμα στην κανονικότητα. Επίσης είναι σημαντικό να εκμεταλλευτεί απόλυτα την τελευταία ευκαιρία που έχει να χρησιμοποιήσει το Γαγιέγος. 

Μια πιθανή 11αδα: Επασί - Μαρινάκης, Μπαλογιάννης, Βούρος, Γιαννούλης - Μεγιάδο, Γαγιέγος, Νέιρα - Λάμπρου, Τσιλιανίδης, Φελίπε

Σε μία από τις θέσεις της επίθεσης, δεν είναι παράλογο να δούμε και τον Ντουρμισάι, ειδικά για να ασκηθεί πίεση ψηλά με ένταση. Επίσης λογικά, χρόνο στη ροή του ματς, θα πάρει και ο Μπουζούκης, που πλέον πρέπει να μπει στο rotation και να βοηθήσει στα χαφ.
Δυνατότητα σχολιασμού και πρόσβασης στο chat room με ΔΩΡΕΑΝ απλή εγγραφή στο oficrete.gr

Oficrete