ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
28/11/2020 - 16:00

Pre Game ΟΦΗ - ΠΑΣ: Ώρα να χτίσει ένα θετικό σερί

Ο ΟΦΗ έδειξε σημάδια βελτίωσης στον Βόλο, κέρδισε βαθμούς και αυτοπεποίθηση και τώρα καλείται να συνεχίσει να προοδεύει και να κερδίζει

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Ο ΟΦΗ βρήκε μία νίκη που αναζητούσε αρκετό καιρό, για να ανεβάσει την αυτοπεποίθηση και τη ψυχολογία του. Κακά τα ψέματα, τα αποτελέσματα θρέφουν μια ομάδα και τη σπρώχνουν να προχωρά. Δεν είναι πανάκεια μεν, αλλά είναι βενζίνη στο ρεζερβουάρ.

Πάνω λοιπόν στη νίκη του Βόλου, ο ΟΦΗ έχει την ευκαιρία να χτίσει ένα σερί, με 2 εντός έδρας αγώνες απέναντι σε βατούς αντιπάλους. Και ξεκινά με τον ΠΑΣ Γιάννινα, μια ομάδα που έχει ξεκινήσει αρκετά καλά στην επιστροφή της στη Super League.

Ο αντίπαλος

Ο ΠΑΣ αν και ξεκίνησε με αναβολές, έχει καλύψει το έδαφος και είναι από τις ομάδες, όπως ο ΟΦΗ με 9 ματς στα πόδια του. Έχουμε δηλαδή την πληρέστερη δυνατή εικόνα. Είναι επίσης από τις ομάδες που ξεκίνησαν καλά, κάτι που εν πολλοίς οφείλεται και στο ότι είναι μία ομάδα - συνέχεια της περσινής, με ίδιο κορμό, ομοιογένεια και σταθερή φιλοσοφία.

Πέρυσι, στο πρωτάθλημα της Super League 2 κυριάρχησε αρκετά εύκολα, έπαιξε και καλό ποδόσφαιρο και αποτέλεσε ένα - το μόνο ίσως - αξιοσημείωτο ποδοσφαιρικό project στην κατηγορία. Με ένα νέο προπονητή στον πάγκο του, με Γερμανική παιδεία και background και ενδιαφέρουσες ιδέες. Στον ίδιο δρόμο συνεχίζει και αυτή τη σαιζόν.

Πώς έχει παρουσιαστεί ως τώρα

Το ξεκίνημά του ήταν πολύ καλό, κυρίως από πλευράς εικόνας. Επέλεξε να παίξει ένα αρκετά ανοιχτό και επιθετικό ποδόσφαιρο, που έκανε τα παιχνίδια του ενδιαφέροντα. Η εικόνα αυτή συνδυάστηκε και με θετικά αποτελέσματα, που του έδωσαν αυτοπεποίθηση και ώθηση. Φάνηκε όμως και ένα πρόβλημα. Για να κάνει το παιχνίδι του, με πρεσάρισμα ψηλά και πολλά τρεξίματα, σπαταλούσε δυνάμεις, με αποτέλεσμα από το ημίχρονο και αργότερα, από το 60-65’ και μετά, να «σκάει».

Στην πορεία προσπάθησε να διορθώσει αυτό το θέμα, θυσιάζοντας όμως αρκετά από τα στοιχεία που τον έκαναν να ξεχωρίζει στα πρώτα ματς. Με άλλα λόγια, θυσίασε μέρος της φιλοσοφίας του, επιδιώκοντας να έχει αποτελέσματα. Τελικά, μάλλον δεν το κατάφερε όμως, όπως φαίνεται στα τελευταία του παιχνίδια.

Ένα στοιχείο που έχει ενδιαφέρον, είναι πως τα έχει πάει καλύτερα απέναντι σε ομάδες που ήταν φαβορί, που επέλεξαν να παίξουν επιθετικά και κυριαρχικά. Πήρε ισοπαλία στον Άρη (κέρδιζε μάλιστα και 0-2), πήρε ισοπαλία με τον Ολυμπιακό (επίσης προηγήθηκε), ενώ κέρδισε και μέσα στο Περιστέρι και μάλιστα με εμφατικό τρόπο. Ενδιάμεσα είχε κερδίσει και εκτός έδρας τον Απόλλωνα, ενώ έχασε στον Βόλο και εντός από την ΑΕΚ, έχοντας και στα 3 ματς μία καλή εικόνα.

Μέσα στο Νοέμβρη όμως, η εικόνα του άλλαξε. Προχωρώντας ένα πρόγραμμα με πιο «βατούς» αντιπάλους, άρχισε να πέφτει η απόδοσή του, αλλά και τα αποτελέσματά του. Ήττα εντός από την ΑΕΛ, σε ένα ματς που δυσκολεύτηκε πολύ να ανοίξει την κλειστή άμυνά της. Ισοπαλία εντός και με τον Παναιτωλικό, έχοντας ξανά δυσκολία να φτιάξει φάσεις. Και τέλος, ήττα στην Τούμπα, με μία πολύ αμυντική προσέγγιση. Μπορεί να άντεξε ως το 93’, αλλά γενικά δεν έπαιξε το ποδόσφαιρο που είχε δείξει το πρώτο δίμηνο.

Η προσέγγισή του

Ο ΠΑΣ λοιπόν έχει ακριβώς τις ίδιες επιδόσεις με τον ΟΦΗ, 2 νίκες, 3 ισοπαλίες και 4 ήττες. Είναι μάλιστα «πρωταθλητής» 1ου ημιχρόνου, όπου σε 6 ματς πήγε στο ημίχρονο προηγούμενος και σε μόλις 1 πίσω στο σκορ. Αυτό φυσικά σχετίζεται και με το στοιχείο που προανέφερα. Μπαίνει στα ματς δυναμικά, πρεσάρει πολύ, τρέχει και δημιουργεί ρήγματα στους αντιπάλους του.

Τελικά όμως αυτό έχει και συνέπειες. Στην πάροδο του ματς η απόδοσή του πέφτει, χάνει μέτρα και φέρνει τους αντιπάλους του, αρκετά εύκολα, μέσα στην περιοχή του. Έτσι, στο 2ο ημίχρονο είναι «ουραγός», με ακριβώς τις αντίστροφες επιδόσεις (1 νίκη και 6 ήττες). Σε αντίθεση δηλαδή με τον ΟΦΗ, που παρουσιάζεται σχετικά σταθερός, ο ΠΑΣ έχει μεγάλη διαφορά ανά ημίχρονο.

Αξιοσημείωτο όμως είναι, πως μέχρι σήμερα αποδεικνύεται ομάδα καλύτερη στα εκτός έδρας. Ενώ στο γήπεδό του έχει 2 ισοπαλίες και 2 ήττες, εκτός έδρας έχει 2 νίκες 1 ισοπαλία και 2 ήττες. Στα πρώτα ημίχρονα δε, εκτός έδρας έχει 5/5 «νίκες». Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως ο ΟΦΗ θα φιλοξενήσει μία ομάδα καλή μακριά από το γήπεδό της, που ξέρει να μπαίνει δυνατά στα παιχνίδια της και να βάζει βάσεις για αποτέλεσμα.

Μία ομάδα που σκοράρει συνήθως έστω 1 γκολ (10 γκολ ενεργητικό) και δε δέχεται εύκολα (11 γκολ παθητικό). Παρουσιάζει μία ισορροπία. Είναι επίσης ομάδα που πιέζει πολύ (1η στα κλεψίματα, σύμφωνα με τα στατιστικά της Super League) και ψάχνει ομαδικά και διεκδικητικά το γκολ (2η σε ασσίστ και 3η σε τελικές, ακριβώς πάνω από τον ΟΦΗ, με διψήφιο αριθμό ανά ματς).

Ως προς τον τρόπο που παίζει ο ΠΑΣ, αυτός αφορά σε άμεσο, κάθετο παιχνίδι, με μεγάλες μπαλιές και κυνήγι ευκαιριών, είτε στο transition του αντιπάλου με αντεπιθέσεις, είτε από ανάκτηση της μπάλας ψηλά, μετά από πρεσάρισμα επιθετικό. Συνήθως αφήνει τη μπάλα στον αντίπαλο, κυκλοφορεί τη μπάλα κυρίως στο δικό του μισό και επιδιώκει να μπει στην περιοχή άμεσα, μόλις περάσει τη σέντρα.

PAS

(πηγή: sport24)

Πώς θα παίξει

Ο ΠΑΣ είναι από τις ομάδες που έχουν ένα μάλλον "κοντό" ρόστερ. Ο Γιαννίκης χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο κορμό, τον οποίο εμπιστεύεται και με μεγάλος μέρος του οποίου συνεργάζεται από πέρυσι.

Ο σχηματισμός του μετατρέπεται συχνά στη ροή των αγώνων. Η βάση του όμως από πέρυσι είναι το 4-4-2.

Στο τέρμα, ο Χουτεσιώτης είναι σταθερά 1η επιλογή.

Στην άμυνα, έχει 2 μπακ ικανά και στην επίθεση και στην άμυνα. Δεξιά τον Σάλιακα κι αριστερά τον Πέερσμαν. Θέλουν προσοχή όταν ανεβαίνουν, ενώ αφήνουν ενίοτε κενά, που μπορεί ο αντίπαλος να εκμεταλλευτεί. Στο κέντρο της άμυνας, ο Παντελάκης είναι μόνιμα βασικός. Παρτενέρ του είναι στα περισσότερα ματς ο Ερασμούπε, ο οποίος όμως θα είναι εκτός και μάλλον θα τον καλύψει ο Κάργας, σε ένα ρόλο που τον έχουμε δει ξανά.

Στο κέντρο ο Σιόντης είναι σχεδόν πάντα η μία επιλογή. Δίπλα του στα τελευταία ματς παίζει ο Κάστρο, όμως έχει παίξει και ο Κάργας. Στα πλάγια, δεδομένος είναι ο Παμλίδης στα δεξιά, ο οποίος πατά πολύ περιοχή με διαγώνιες κινήσεις και βρίσκει γκολ και φάσεις. Αριστερά έχουμε δει ως τώρα διαφορετικές επιλογές. Η πιθανότερη είναι ο Καρτάλης, μία πιο αμυντικογενής λύση.

Τέλος στην επίθεση Λεό και Κριεζμάν είναι οι θεωρητικά βασικοί, όμως ο τραυματισμός του 2ου μάλλον θα δώσει χρόνο στον Ελευθεριάδη.

Πιθανή 11αδα: Χουτεσιώτης, Σάλιακας, Πέερσμαν, Παντελάκης, Κάργας, Σιόντης, Κάστρο, Παμλίδης, Καρτάλης, Λεό, Ελευθεριάδης.

Η σύγκριση των ομάδων μέχρι σήμερα

Ας δούμε και μία συγκριτική ανάλυση των ομάδων, με τη βοήθεια των στοιχείων της opta από το sport24.gr.

Πρόκειται για 2 ομάδες από τις επιθετικές, για τα δεδομένα του ελληνικού πρωταθλήματος. Έχουν τις καλύτερες επιθέσεις, κάτω από τους 3 διεκδικητές του τίτλου (Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ). Ο ΟΦΗ έχει πετύχει 2 γκολ περισσότερα, κάτι που οφείλεται στην ευστοχία του. Έχει περισσότερες τελικές εντός εστίας, στοιχείο που προφανώς βελτιώθηκε μετά το ματς στον Βόλο.

ofi pas pre game photo 1

Στην άμυνα, από την άλλη πλευρά, δεν εντυπωσιάζουν. Εδώ ο ΟΦΗ υστερεί, έχοντας δεχτεί 4 γκολ περισσότερα και χωρίς να έχει καταφέρει να κρατήσει σε κανένα ματς το μηδέν. Και σε αυτή τη σύγκριση, όπως είχαμε δει και με τον Βόλο, η εικόνα των 2 ομάδων στις διεκδικήσεις δεν είναι πολύ διαφορετική. Το πρόβλημα παραμένει για τον ΟΦΗ ότι έχει δεχτεί πολλές τελικές, κυρίως λόγω λαθών στις μεταβιβάσεις στο δικό του μισό, αλλά και λάθη στις τοποθετήσεις του. Αυτό, παρότι κέρδισε στο τελευταίο του ματς, δεν το βελτίωσε, μιας και δέχτηκε ξανά διψήφιο αριθμό τελικών. Σε αυτό το σημείο, οι επιδόσεις του ΠΑΣ είναι ελαφρώς καλύτερες, αν και σε πτώση στα τελευταία ματς. Σε κάθε περίπτωση, το 1,7 γκολ ανά ματς του ΟΦΗ, είναι μεγάλο αγκάθι. Ο ΠΑΣ είναι στο 1,2.

ofi pas pre game photo 2

Πέρα από τα παραπάνω στοιχεία, ένα επιμέρους στατιστικό που έχει ενδιαφέρον συγκριτικά, αφορά τις εναέριες διεκδικήσεις, όπου ο ΠΑΣ είναι κατά 7% καλύτερος. Ένας ακόμα λόγος να επιλέξει ο ΟΦΗ το στρωτό ποδόσφαιρο.

Και πάμε στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του ΟΦΗ, αλλά και στη βασική διαφορά στον τρόπο παιχνιδιού των 2 ομάδων. Το passing game. Ο ΟΦΗ, όπως γνωρίζουμε, επιλέγει να χτίζει με υπομονή το παιχνίδι του, να ψάχνει συνεργασίες και ένα στρωτό τρόπο να φτάσει στην αντίπαλη περιοχή. Με τον Βόλο κατόρθωσε ξανά να γίνει κάθετος (φέτος το έχει καταφέρει αρκετά ολοκληρωμένα, μόνο σε αυτό το ματς και στο εντός έδρας με τον Ατρόμητο) και αμέσως έγινε και πιο απειλητικός. Αντιθέτως, ο ΠΑΣ επιλέγει να παίξει άμεσα, με μεγάλες μεταβιβάσεις και γρήγορες προωθήσεις της μπάλας. Το κάνει πολύ πιο έντονα κι από τον Βόλο.

Φυσικά, η ακρίβεια στις μεταβιβάσεις κάνει τη διαφορά υπέρ του ΟΦΗ. Όπως και η ατομική ποιότητα, που αποτυπώνεται στη διαφορά στις ντρίμπλες. Αυτό το στοιχείο θα είναι το κλειδί αυτού του ματς. Το να καταφέρει δηλαδή ο ΟΦΗ να επιβάλλει το παιχνίδι του, να κυκλοφορήσει σωστά τη μπάλα, σε κατάλληλους χώρους, που θα τον κάνουν δημιουργικό και επικίνδυνο. Είναι ελπιδοφόρο πως στο τελευταίο ματς, ο ΟΦΗ εμφάνισε - ειδικά σε αυτό το κομμάτι - βελτίωση, κάνοντας ρεκόρ ακρίβειας στις πάσες του. Η συγκεκριμένη 3αδα στα χαφ που είχε, του έδωσε ποιότητα, ανέβασε τον Μεγιάδο, ενώ έβαλε στο παιχνίδι πιο ορθολογικά τον Στάρζεον και τον Σαρδινέρο σε ρόλο φορ.

ofi pas pre game photo 3

Ο ΟΦΗ

Όταν λέμε βατός αντίπαλος, σε αυτό το πρωτάθλημα, προφανώς δεν εννοούμε εύκολος. Είναι όμως παιχνίδια που μία ομάδα όπως ο ΟΦΗ μπορεί, εφόσον κάνει σωστά όσα χρειάζεται, να τα έχει στον έλεγχό του και να εξαρτώνται από τη δική του απόδοση. Κατά την άποψή μου, αυτά είναι και τα περισσότερα ματς της κανονικής σαιζόν. Τέτοιο ματς είναι και αυτό με τον ΠΑΣ.

Βασικό ζητούμενο λοιπόν, είναι ένα παιχνίδι κυριαρχίας, πιο ολοκληρωμένο από ό,τι στον Βόλο, με μεγαλύτερη διάρκεια και λιγότερα περιθώρια στον αντίπαλο. Μία πειστική, δηλαδή, εντός έδρας απόδοση και κατ’ επέκταση μία νίκη.

Στη νίκη με τον Βόλο, έγιναν κάποια βήματα, αλλά προφανώς δεν άλλαξε ριζικά η εικόνα της ομάδας.

Πού βελτιώθηκε:

• Κυκλοφόρησε τη μπάλα με ψυχραιμία, μέθοδο και σε καλύτερους χώρους.

• Έπαιξε ξανά κάθετα. Πιθανόν να βοήθησε η αλλαγή σχηματισμού σε αυτό. Σίγουρα πάντως, βοήθησε η παρουσία των Νέιρα και Ντε Γκούζμαν. Χάρη σε αυτούς, αξιοποιήθηκε πολύ περισσότερο ο Σταρζεόν, ενώ τροφοδοτήθηκε σωστά ο φορ, που στο συγκεκριμένο ματς ήταν ο Σαρδινέρο.

Πού χρειάζεται ακόμα δουλειά:

• Μπορεί να βελτιώσει, ακόμα περισσότερο, το θέμα των λαθών στις μεταβιβάσεις έξω από την περιοχή και έτσι δέχεται πολλές τελικές με καλές προϋποθέσεις.

• Πρέπει να αρχίσει να πρεσάρει πιο ψηλά και πιο διεκδικητικά. Μπαίνει σε ένα σερί παιχνιδιών, με αντιπάλους που θα τον αντιμετωπίσουν με κλειστούς χώρους και αρκετά πίσω. Ένας τρόπος να βρει λοιπόν φάσεις, είναι παίρνοντας ανακτήσεις στο αντίπαλο μισό ή ακόμα καλύτερο στο επιθετικό τρίτο.

• Επιβάλλεται να βελτιωθεί στις στατικές φάσεις. Και στην επίθεση και στην άμυνα.

Μέσα στη διακοπή είχα επιχειρήσει να εντοπίσω τα σημεία αυτά, που αν βελτιωθούν θα φέρουν και πρόοδο στο πώς παίζει η ομάδα και αποτελέσματα. Είχα μάλιστα εστιάσει στο επιθετικό - δημιουργικό κομμάτι, στον έλεγχο του ρυθμού και την καλύτερη κατοχή και κυκλοφορία της μπάλας. Και εκεί θα επιμείνω.

Ο ΟΦΗ, όπως έχει δομηθεί, μπορεί να κερδίζει με έναν τρόπο. Παίζοντας. Μεθοδικά, επιθετικά και δημιουργικά, όπως επιβάλλει το πλάνο του. Αλλά και έξυπνα, φυσικά. Κάποια συμπεράσματα για το τι πρέπει να κάνει καλύτερα, μπορούν να βγουν και από την ανάλυση του passing game του.

Για αρχή, πρέπει να αναγνωρίσουμε πως έχει πολύ υψηλά ποσοστά ακρίβειας στις πάσες του. Η μόνη ομάδα που τα πάει καλύτερα, είναι ο Ολυμπιακός. Αυτό είναι ένα σημαντικό προσόν, που πρέπει να μάθει να το αξιοποιεί περισσότερο. Αφενός, για να κρατά μακριά από τα καρέ του τον αντίπαλο και να διορθώσει την αμυντική του συμπεριφορά. Αφετέρου, για να μετατρέπει την κατοχή από φλυαρία σε κυριαρχία και απειλή.

OFI

(πηγή: sport24)

Πρακτικά, από τα παραπάνω νούμερα, αυτά που χρειάζονται βελτίωση είναι 2:

• Να μεγαλώσει το ποσοστό προωθημένων (κάθετων δηλαδή) μεταβιβάσεων, να φτάσει ιδανικά κοντά στο 40%, με μείωση του οριζόντιου passing game.

• Να βελτιώσει την επίδοσή του στο μισό του αντιπάλου.

Αν τα κατορθώσει αυτά, πιθανότατα θα δούμε βελτίωση και σε άλλους δείκτες, που αφορούν τόσο την άμυνα, όσο και την αποτελεσματικότητα στην επίθεση. Σε αυτούς, δεν είναι μακριά από το μέσο όρο. Όμως, είναι ξεκάθαρο και από τα στατιστικά πως το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα, είναι στη δημιουργία παιχνιδιού. Εκεί ήδη είναι πάνω από το μέσο όρο, με αρκετά περιθώρια βελτίωσης ακόμα.

H προσέγγιση στο ματς

Απέναντί του θα βρει μία ομάδα 1ου ημιχρόνου, καλή όταν βρίσκει χώρο στην επίθεση, που παίζει άμεσα και αναμένεται να πρεσάρει ψηλά ανά διαστήματα και στην υπόλοιπη διάρκεια να μείνει στο δικό του μισό, κλείνοντας χώρους.

• Το πρώτο λοιπόν που θα χρειαστεί, είναι να σπάσει το pressing του ΠΑΣ, με μεθοδικότητα και εξυπνάδα.

• Το δεύτερο που θα χρειαστεί, είναι να παίξει με υπομονή, να μη δώσει χώρους είτε από λάθη, είτε από κακή διαχείριση του transition.

• To τρίτο που θα χρειαστεί πιθανόν, είναι να μην αγχωθεί όσο κυλά το ματς και «χαλάσει» τον τρόπο που παίζει. Λογικά, ο χρόνος θα κυλά υπέρ του, αυτό έχει φανεί και στα προηγούμενα παιχνίδια του αντιπάλου του.

• Το τέταρτο αφορά τις στατικές φάσεις, ένα σημείο όπου ο ΠΑΣ έχει καλύτερες επιδόσεις από τον ΟΦΗ, μέχρι τώρα.

• Το πέμπτο, τέλος, αφορά τις ανακτήσεις της μπάλας κοντά στην αντίπαλη περιοχή. Θα χρειαστεί αυτή τη φορά περισσότερο - και πιο ουσιαστικό - pressing ψηλά. Όσο πιο ασφυκτικό, τόσο το καλύτερο.

Για ακόμα ένα ματς, αν θέλει να κερδίσει, θα πρέπει να εφαρμόσει το πλάνο του. Πιο ολοκληρωμένα από ό,τι στον Βόλο, με μεγαλύτερη διάρκεια και με βελτίωση σε αδυναμίες που είχε παρουσιάσει.

Πώς θα παίξει

Λογικά, θα συνεχίσει ο Σωτηρίου στο τέρμα, μιας και τα πήγε καλά στο Βόλο.

Στην άμυνα, Ουές και Κοροβέσης πιθανόν να είναι στα άκρα, ενώ στο κέντρο ο Διαμαντής είναι δεδομένος και πιθανόν θα συνεχίσει και ο Γιαννούλης, παρότι οι επιλογές είναι πια περισσότερες. Σε κάθε περίπτωση, όποιος κι αν χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να προσέξει πολύ τις μπαλιές στην πλάτη της άμυνας και ανάμεσα σε μπακ και στόπερ. Πιθανόν ο Βούρος να είναι ο καταλληλότερος για τέτοιου τύπου ματς, αλλά προέρχεται από μεγάλη αποχή.

Στο κέντρο, δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάποια αλλαγή. Νέιρα, Ντε Γκούζμαν και Μεγιάδο πήγαν καλά και μπορούν να πάνε ακόμα καλύτερα.

Στην επίθεση, ο Στάρζεον με τον Σαρδινέρο είναι δεδομένοι. Ερωτηματικό είναι η 3η θέση. Ο Γρίβας δεν είχε μεγάλη εμπλοκή στο παιχνίδι με τον Βόλο, δεν τον ένιωσε η αντίπαλη άμυνα, ενώ ο Γιάννου είναι πια πιο έτοιμος. Βέβαια, ο Σαρδινέρο έχει αποδώσει καλά ως φορ και είναι ένα ρίσκο να μετατεθεί δεξιά. Πάντως, πιο λογικό μοιάζει να δούμε μια 3αδα με τον Γιάννου μέσα και πολλές εναλλαγές ρόλων και θέσεων.

Πιθανή 11αδα: Σωτηρίου, Ουές, Κοροβέσης, Διαμαντής, Γιαννούλης (Βούρος), Μεγιάδο, Νέιρα, Ντε Γκούζμαν, Στάρζεον, Σαρδινέρο, Γιάννου (Γρίβας).

Oficrete