ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
11/10/2021 - 17:19

xGoals: Τι δείχνουν για την αγωνιστική ταυτότητα του ΟΦΗ

Ποια θα είναι τελικά η αγωνιστική φιλοσοφία και προσέγγιση του ΟΦΗ αυτή τη σαιζόν; Ποιες οι διαφορές από την προηγούμενη 2ετία;

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
To πιο ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε για τον ΟΦΗ από τη μελέτη των στατιστικών του, για τα 5 πρώτα ματς, αφορά στα xGoals*. Γίνεται μάλιστα πιο ενδιαφέρον αν το συγκρίνουμε με τον εαυτό του τόσο πέρυσι - σε μία τραγική σαιζόν - όσο και πρόπερσι σε μία επιτυχημένη σαιζόν, που τον έφερε στην Ευρώπη και στα play off, εκεί που στοχεύει δηλαδή, με βάση τη στοχοθεσία της διοίκησης.

Τα xGoals έχουν διπλή χρήση. Αφορούν τόσο την επιθετική όσο και την αμυντική λειτουργία κι επίδοση μιας ομάδας

Η φετινή εικόνα

Η σαιζόν ξεκίνησε με αναιμική επιθετική παρουσία κόντρα στον Άρη, αλλά και με μία κουραστική βραδιά αμυντικά, όχι λόγω της ποιότητας των απειλών που δέχτηκε, όσο της ποσότητας. Ο Άρης επιτέθηκε πολύ, όχι όμως φτιάχνοντας μεγάλες φάσεις. Ο ΟΦΗ πάλι δεν επιτέθηκε καθόλου, πέρα από μία - αλλά καλή - φάση. Η συγκεκριμένη φάση δεν καταγράφεται καν σαν τελική, αλλά δίνεται ως xGoal. Είναι εντυπωσιακό πως η αντεπίθεση αυτή, στο transition μετά τη στατική φάση και την κούρσα του Καμάου, είναι το 1 από τα 2 μόλις xGoals που προέρχονται από αντεπίθεση! Ο ΟΦΗ έχει βγάλει μόλις 1,5 φάση από κόντρα ως τώρα, παρότι θεωρητικά αμύνεται πιο πίσω, δίνει μέτρα στον αντίπαλο και θα έπρεπε να βρίσκει χώρους.

aris ofi xgoals  

Η συνέχεια για τον ΟΦΗ τον πήγε στο άλλο άκρο. Από το στείρο 0-0, στο 3-3 με ανατροπή. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, η ΑΕΚ έκανε το 80% του επιθετικού παιχνιδιού της έως το 0-1 και την αποβολή. Πρόσθεσε 3, αλλά πολύ καλές ευκαιρίες στο ξεκίνημα του 2ου μέρους (2 γκολ κι ένα τετ-α-τετ) και μετά περίμενε τον ΟΦΗ. Αντιθέτως, ο ΟΦΗ εμφάνισε το 80% της δραστηριότητάς του στο τελευταίο 15λεπτο! Γι’ αυτό το λόγο, αν δει κανείς στατιστικά ημιχρόνου και τελικά θα δει μια τρομερή αντίθεση. Μπορεί κανείς να πει πως σε αυτό το ματς ο ΟΦΗ επιτέθηκε. Ναι, αλλά με αστερίσκους. Πρώτον, το αριθμητικό μειονέκτημα της ΑΕΚ από το 20’. Δεύτερον, τον τρόπο που απείλησε ο ΟΦΗ. Ο ΟΦΗ, σε κανονική ροή, έφτιαξε 6-7 ελάχιστα απειλητικές φάσεις και πήρε 1 γκολ. Από στατικές φάσεις έφτιαξε 4 καλές ευκαιρίες και 2 γκολ. Αυτές δηλαδή ήταν που του έδωσαν τις λύσεις κι όχι ένα παιχνίδι δημιουργικό, συνολικά. Φυσικά, ειδικά στην Ελλάδα, οι στατικές φάσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο.

ofi aek x goals

Το 3ο ματς μας ξαναθύμισε την αναιμική παρουσία, που είχε δείξει ο ΟΦΗ στην πρεμιέρα. Όχι στον ίδιο βαθμό, αλλά γενικά φάσεις μεγάλες και καθαρές, δεν είδαμε. Ούτε από τον ΟΦΗ, που επιθετικά βραχυκύκλωσε και από ένα σημείο και μετά απέφυγε το ρίσκο, ούτε από τον Αστέρα, δείγμα του ότι όταν ο ΟΦΗ αποφεύγει το ρίσκο και δεν ανεβαίνει ιδιαίτερα, μπορεί να έχει μια σχετικά καλή αμυντική συγκρότηση, τουλάχιστον κόντρα σε αντιπάλους εκτός "big5".

ofi asteras x goals

Το πιο ενδιαφέρον παιχνίδι και το πιο ενδεικτικό του θέματος που εμένα με προβληματίζει, δηλαδή της (αν)ισορροπίας της ομάδας, ήταν αυτό με τον ΠΑΣ. Εκεί ο ΟΦΗ βρήκε νωρίς γκολ, με στατική φάση. Παρόλα αυτά, δε μπόρεσε να οργανωθεί και να παρουσιάσει αμυντική συγκρότηση, με αποτέλεσμα να ισοφαριστεί αμέσως και να δεχτεί πολλές φάσεις, ικανές να φέρουν και 2ο γκολ. Το δέχτηκε, πάντως, από ένα σημείο που δείχνει ότι με συγκέντρωση και καλή αντίδραση, θα μπορούσε να το αποφύγει. Με άλλα λόγια, στο πρώτο ματς που ο ΟΦΗ ξεμύτισε, έχασε την αμυντική του συγκρότηση. Αξίζει να σημειώσουμε πως και σε αυτό το ματς, οι πιο μεγάλες φάσεις και για τους δύο, ήταν από στατικά χτυπήματα.  

pas ofi x goals

Τελευταίο παιχνίδι για τον ΟΦΗ, αυτό με τον ΠΑΟΚ. Εδώ ο ΟΦΗ έχει κολακευτικά στατιστικά, όμως δε λένε ακριβώς την αλήθεια. Μπορεί να έβγαλε περισσότερες τελικές, όμως πέτυχε γκολ σε μία φάση που είχε λίγες πιθανότητες, κυρίως χάρη στην ατομική ποιότητα του Ναμπί. Αντιθέτως, ο ΠΑΟΚ πάτησε περιοχή μεθοδικά και έφτιαξε 2 γκολ και 2 ακόμα καθαρές φάσεις, πέρα από το φάουλ του 0-2.

ofi paok x goals

Το ρεζουμέ

Κατά την Opta, το ισοζύγιο των xGoals για τον ΟΦΗ, είναι αρνητικό. Συγκεκριμένα, το υπολογίζει στο 0,8 xGoals υπέρ και 1,26 κατά. Κατά το footballxg, η κατάσταση είναι ελαφρώς χειρότερη αμυντικά και ελαφρώς καλύτερη επιθετικά (0,9 vs 1,46), ενώ το footystats συμπίπτει με την Opta στο 0,75 vs 1,29. Η γενική ιδέα πάντως, είναι ξεκάθαρη. Ο ΟΦΗ ζορίζεται στο γκολ, ενώ δεν τον λες και μπετόν αρμέ πίσω.

Η σύγκριση με τον ανταγωνισμό

Αν πάμε και σε μία λογική σύγκρισης με τον ανταγωνισμό, βλέπουμε να επιβεβαιώνεται η εικόνα μετριότητας, που ανέφερα στην προηγούμενη ανάλυση.

xgcom table

Ο ΟΦΗ (κατά το footballxg) έχει τη 3η χειρότερη επίδοση στα xGoals επιθετικά, ενώ και αμυντικά υπάρχουν 10 ομάδες που η επίδοσή τους είναι καλύτερη.

Βαθμολογία xGoals

Δεν αλλάζει την ουσία ούτε η προσέγγιση του footystats, η οποία δίνει τον ΟΦΗ ως τη χειρότερη ομάδα σε xGoals, μαζί με τον Ιωνικό.

Η σύγκριση με τον εαυτό του

Πού βρισκόταν όμως πέρυσι (στην καταστροφική σαιζόν του) και πρόπερσι (σε χρονιά ευρωπαϊκής εξόδου και play off) ο ΟΦΗ**;

Ασφαλώς και το δείγμα είναι διαφορετικό, άλλο μια ολόκληρη σαιζόν κι άλλο μόλις 5 παιχνίδια. Όμως προσφέρουν μια πρόγευση. Κι εδώ θα είμαστε να παρακολουθούμε ανά διαστήματα την εξέλιξη, όσο μεγαλώνει το δείγμα.

Σαιζόν 2020-21 – «Στα χάλια του»

Ο ΟΦΗ είχε επίδοση 1,2 στα xGoals υπέρ και 1,38 στα xGoals κατά ανά ματς, σύμφωνα με το footystats και 1,14 vs 1,59, σύμφωνα με το πιο αυστηρό footballxg. Η ουσία είναι ίδια. Υπάρχει βελτίωση στο αμυντικό κομμάτι, όχι μεγάλη πάντως, αφού κυμαίνεται μεταξύ 0,1 και 0,2. Υπάρχει όμως και πισωγύρισμα επιθετικά, μεγαλύτερο της βελτίωσης στην άμυνα (από 0,2-0,3). Γενικά ο περσινός ΟΦΗ ήταν ξανά 6η ομάδα επιθετικά, αλλά αμυντικά κατρακύλησε προτελευταίος.

2020 21 footballxg

Σαιζόν 2019-2020  «Στα καλά του»

Την πρώτη «κανονική» χρονιά του νέου ΟΦΗ, οι επιδόσεις προφανώς και ήταν καλύτερες. Κατά το footystats, υπήρχε μία ισορροπία στο 1,44 υπέρ και 1,41 κατά xGoals ανά ματς. Κατά το footballxg η ισορροπία υπήρχε, απλά ελαφρώς χαμηλότερα (1,16 έναντι 1,18). Σε κάθε περίπτωση, επιθετικά οι επιδόσεις ήταν σίγουρα καλύτερες από τις φετινές (με διαφορά σχεδόν 0,5 γκολ), αλλά και ελαφρώς από τις περσινές. Αμυντικά επίσης, υπήρχε επίδοση στα επίπεδα της φετινής. Ήταν πάντως ξεκάθαρα και στις δύο πλευρές, η 6η ομάδα της κατηγορίας.

2019 2020 footballxg

Η αγωνιστική ταυτότητα, που αναζητείται ακόμα

Αν δηλαδή κοιτάξουμε στην τελευταία 2ετία, αμυντικά ο ΟΦΗ δεν έχει μεγάλες διαφορές, από όσα έχει κάνει φέτος. Εκεί που διαφέρει, είναι στην επίθεση. Στη 2ετία, τη διαφορά ανάμεσα σε Ευρώπη και παραλίγο υποβιβασμό, την έκανε η ισορροπία. Αυτή που αναζητά ξανά φέτος.

Ως προς την αγωνιστική ταυτότητα, είναι ξεκάθαρο πως και τις 2 προηγούμενες σαιζόν βλέπαμε μία ομάδα με επιθετική φιλοσοφία, που επιθυμούσε να κυριαρχεί. Στη σαιζόν 2019-20 το πέτυχε σε ικανοποιητικό βαθμό και γι’ αυτό πήγε καλά. Πέρυσι η αφέλεια, που σχεδόν νομοτελειακά υπάρχει σε μια τέτοια φιλοσοφία, βγήκε εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα να χαθεί η ισορροπία και ο ΟΦΗ να κάνει ένα μεγάλο πισωγύρισμα, βαθμολογικά. Πάντως, τουλάχιστον στο 1ο γύρο, υπήρχε μια ευδιάκριτη ταυτότητα, η οποία στην εφαρμογή της στο 2ο γύρο απέτυχε παταγωδώς.

Τη φετινή σαιζόν, για την ώρα, η αγωνιστική ταυτότητα αναζητείται. Αν γίνεται στροφή στο ρεαλισμό ή και τον κυνισμό, θα χρειαστεί σοβαρή αμυντική βελτίωση. Αν ξαναστραφεί η ομάδα στο επιθετικό παιχνίδι, θα χρειαστεί να φτιάξει το δημιουργικό της κομμάτι. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι κάνει πρέπει να το κάνει με ισορροπία.



Σημείωση:
Η σύγκριση γίνεται στα νούμερα της κανονικής σαιζόν. Τα play off και τα play out αποτελούν μίνι πρωταθλήματα ειδικών συνθηκών και θα έκαναν τη σύγκριση ακόμα πιο μπακαλίστικη από ό,τι ήδη είναι, λόγω διαφοράς στο δείγμα αγώνων.

* Τι είναι τα xGoals: Είναι ένα μοντέλο που δείχνει πόσο πιθανό είναι ένα σουτ να καταλήξει στα δίχτυα. Για τον υπολογισμό τους λαμβάνονται υπόψη κάποιοι παράγοντες: 1. Η απόσταση από το τέρμα και η γωνία εκτέλεσης. 2. Ο τρόπος εκτέλεσης (σουτ ή κεφαλιά) 3. Αν ο παίκτης έχει την μπάλα στην κατοχή του ή αυτή έρχεται μετά την απόκρουση αμυντικού ή τερματοφύλακα. 4. Το πώς κατέληξε ο παίκτης σε αυτή τη θέση. Δηλαδή αν ήταν αντεπίθεση, στατική φάση ή σέντρα. Όσο πιο εξελιγμένο είναι ένα πρωτάθλημα κι ένα μοντέλο, μετράει και περισσότερα πράγματα, ακόμα και το ποιος είναι ο ποδοσφαιριστής που εκτελεί. Σε γενικές γραμμές όμως, είναι μία καλή μέθοδος να μετρήσει κανείς πόσο πραγματικά απειλητική είναι μια ομάδα στο παιχνίδι της. Πιο αναλυτικά μπορείτε να ρίξετε μια ματιά εδώ ή γενικότερα στο google (έχει μπόλικα).

**Όλα τα στατιστικά στοιχεία προέρχονται από την Opta (για το sport24) από το footystats.org κι από το footballxg.com.





Δυνατότητα σχολιασμού και πρόσβασης στο chat room με ΔΩΡΕΑΝ απλή εγγραφή στο oficrete.gr

Oficrete