Oficrete
05/07/2020 - 16:50

Ο Παπαπαναγής και το «φουλ επιθετικό 5-4-1»

Ο εναλλακτικός σχηματισμός του ΟΦΗ, που "κούμπωσε" την κατάλληλη στιγμή

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Oficrete

Στη συνέντευξη Τύπου του Γιώργου Σίμου, πριν την έναρξη των πλέι οφ, ο προπονητής του ΟΦΗ είχε ερωτηθεί εάν σκοπεύει η ομάδα να αλλάξει σχηματισμό, κατά τη διάρκεια του μίνι πρωταθλήματος και είχε απαντήσει αρνητικά. Όμως, στη συνέχεια ο τραυματισμός του Λισάντρο Σεμέντο και η λειψανδρία στα εξτρέμ, ανάγκασε την τεχνική ηγεσία του ΟΦΗ να γίνει πιο ευέλικτη στο θέμα αυτό.

Αλλά, για να είμαστε δίκαιοι, ο νέος σχηματισμός που παρουσιάζει ο Όμιλος στα τελευταία παιχνίδια και δείχνει να αποδίδει σε πολύ θετικό βαθμό, δεν προέκυψε ξαφνικά, ήταν μια διάταξη που είχε ήδη δουλευτεί από την ομάδα στις προπονήσεις και είχε χρησιμοποιηθεί και σε κάποιους αγώνες, κατά τη διάρκεια της χρονιάς, είτε από την αρχή, είτε στην εξέλιξή τους.

Μάλιστα, για όσους δε γνωρίζουν, ο στενός συνεργάτης του Γιώργου Σίμου, Περικλής Παπαπαναγής, έχει εξειδίκευση στο συγκεκριμένο σχηματισμό, τον μελετάει χρόνια και πρόσφατα παρουσίασε και σεμινάριο σε ιδιωτική σχολής ανάλυσης ποδοσφαίρου, όπου μίλησε για το εξελιγμένο 3-4-3 της Αταλάντα.

Ο Περικλής Παπαπαναγής είχε ερωτηθεί για το συγκεκριμένο θέμα, στη μεγάλη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο oficrete.gr, για τον αν δουλεύεται ο συγκεκριμένος σχηματισμός από την τεχνική ηγεσία και για το αν υπήρχε η περίπτωση, κάποια στιγμή, να δούμε τον ΟΦΗ να αγωνίζεται με τον τρόπο αυτό. Η απάντηση ήταν θετική, ως ένα εναλλακτικό σχέδιο, όπως θα δείτε παρακάτω.

Το χαρακτηριστικό απόσπασμα:

- Ξέρω ότι έχετε μια εξειδίκευση στον τρόπο παιχνιδιού της Αταλάντα, με το 3-4-3 που εφαρμόζει, έχετε κάνει και σχετική παρουσίαση σε σεμινάριο. Το καλοκαίρι στο περιθώριο της παρουσίασης του Γιώργου Σίμου, τον είχα ρωτήσει αν θα το δούμε να δουλεύεται στον ΟΦΗ, λόγω και της παρουσίας σας.

Για να μιλήσουμε και λίγο τακτικά, πριν απαντήσω θα πάω λίγο πλάγια. Ακούγονται πολλά για συστήματα. Τα συστήματα είναι κυρίως για εσάς τα Media, για να γράφετε και να βάλετε έναν τίτλο ή για τον κόσμο που θέλει να κάνει μια κριτική. Ουσιαστικά, όπως είναι σήμερα το ποδόσφαιρο, τα χαρακτηριστικά των παικτών είναι που δημιουργούν τα συστήματα. Γιατί υπάρχει πχ, ένα 4-3-3 και αν δείτε στην Ευρώπη, αλλιώς το παίζει η μια ομάδα, αλλιώς το παίζει η άλλη. 4-3-3 λέγεται και στις δυο, αλλά είναι ένα εντελώς διαφορετικό πράγμα. Άρα μην μπλέκουμε στο 3-4-3, ή 3-5-2 ή ό,τι άλλο είναι αυτό. Το θέμα είναι για να παίξεις ένα συγκεκριμένο πράγμα, χρειάζεσαι τους κατάλληλους παίκτες. Εμείς εδώ, όντως δουλεύουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο, από αυτό που συνήθως βλέπετε, το οποίο μπορεί να είναι 3-4-3 ή 5-4-1, όπως θέλετε πείτε το ή μπορεί να γίνει ακόμα και 5-3-2, εξαρτάται, το οποίο το έχουμε σαν εναλλακτικό, δεν είναι το βασικό μας. Θα το χρησιμοποιήσουμε, όπως κάποιες φορές το έχουμε ήδη κάνει. Επίσης, πολλές φορές όταν πεις παίζουμε με 5 πίσω, ο άλλος νομίζει ότι είναι αμυντικό, ενώ εγώ θα σου πω ότι μπορεί να είναι και φουλ επιθετικό. Όταν βάζεις 3 κεντρικούς αμυντικούς δεν είναι ευδιάκριτο αν πας να κρατήσεις ένα αποτέλεσμα ή πας να ανατρέψεις ένα αποτέλεσμα. Κατά συνθήκη, εμείς το 3-4-3 μπορεί το παίξουμε, αλλά δεν είναι το βασικό μας σύστημα.

- Επειδή υποστηρίζω την Μπιλμπάο και πριν μερικά χρόνια είχαμε εκεί (τον τρελό) τον Μπιέλσα, ο οποίος έπαιζε κάτι παρόμοιο και είχε πάρει πλάγια μπακ και χαφ και τα είχε κάνει στόπερ, όταν έβλεπα τον Γιαννούλη και τον Νάστο να γυρνάνε στο κέντρο της άμυνας, σκέφτηκα μήπως πάμε να κάνουμε το ίδιο.

Όχι, αλλά αν πας να παίξεις με 3 πίσω, τα δυο εξωτερικά σου στόπερ μπορεί να είναι και μπακ. Που έχουν και μια ταχύτητα, εκεί δε θέλεις βαριά κορμιά, για κεντρικούς αμυντικούς με τη λογική του ψηλού, καλού στο κεφάλι. Σας λέω πάντως, η ουσία με τα συστήματα είναι οι 11 που θα επιλέξεις, να μπορούν να συνεργάζονται. Να είναι ωραία χωροταξικά δομημένοι μέσα στο γήπεδο, λόγω αποστάσεων. Το 4-2-3-1, με το 4-3-3, με το 4-4-2 σε ρόμβο, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, με μια μικρή αλλαγή μπορεί να τα έχουμε στο ίδιο παιχνίδι. Και εσύ να λες, παίζουμε 4-3-3 και να είναι όλα το ίδιο πράγμα και εσύ να το βαφτίζεις έτσι και εγώ που το έχω δουλέψει να το θεωρώ κάτι άλλο. Αλλιώς επιτίθεμαι, αλλιώς αμύνομαι. Σε φάση άμυνας, αυτό που βλέπουμε μπορεί να είναι και 4-4-2.

Δείτε το Video

Oficrete