Oficrete
24/01/2021 - 14:45

Η χρονιά δεν έχει τελειώσει

Για να υποστηρίξει ο ΟΦΗ σαν Οργανισμός το συνολικό του project, θα χρειαστεί ένα damage control. Να αναδιοργανωθεί και να τρέξει ένα mini - project για το επόμενο 3μηνο.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Ο ΟΦΗ έχει μείνει καιρό μακριά από την 6η θέση (στο -8 σήμερα). Η εξάδα είναι ένας βαθμολογικός, τουλάχιστον, στόχος που έχει αξία να κυνηγά. Δίνει τη δυνατότητα να εδραιωθεί ανάμεσα στους ισχυρούς του πρωταθλήματος και να τεστάρει τις δυνάμεις του, απέναντι στις - κατά τεκμήριο - καλύτερες ομάδες της χώρας. Επιπλέον, σίγουρα λειτουργεί και ως μία «βιτρίνα» και για τους ποδοσφαιριστές του.

Σήμερα όμως που μιλάμε, ο στόχος αυτός μοιάζει δύσκολος. Σίγουρα ο ΟΦΗ δεν είναι φαβορί για τη θέση αυτή. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει πως επιτρέπεται να σταματήσει ο ΟΦΗ να κοιτά ψηλότερα και να προσπαθεί. Αυτό το θεωρώ αυτονόητο.

Ανεξάρτητα από το τελευταίο παιχνίδι, γενικά οι αγωνιστικοί του στόχοι, δεν έχουν πάει καλά. Δε βελτιώθηκε επιθετικά, δε βελτιώθηκε αμυντικά, δεν έκανε περισσότερες νίκες (όπως τα είχε ιεραρχήσει η ίδια η ομάδα, δια στόματος Σίμου). Κυρίως όμως - κι εκεί εγώ επιμένω - δεν έχει εμφανίσει αγωνιστική ταυτότητα, πάνω στην οποία θα μπορέσει να χτίσει, για τα επόμενα χρόνια.

Είναι μία καλή στιγμή ίσως, να γίνει από την ομάδα μία αναπροσαρμογή στα φετινά ζητούμενα. Δεν είναι κακό να παραδεχτούμε όλοι την αλήθεια. Η σαιζόν δεν έχει πάει καθόλου όπως θα θέλαμε. Δεν είναι επίσης κακό, βασικά επιβάλλεται, να γίνει μία συζήτηση (προφανώς εσωτερικά), για το τι οδήγησε εκεί. Φταίνε οι επιλογές προσώπων; Φταίνε οι διαδικασίες, που δε γίνονται όπως είχαν σχεδιαστεί ή χρειάζονται διορθώσεις; Φταίνε κάποια λάθη, που αφορούν στο σχεδιασμό; Έχουν γίνει ίσως εκτιμήσεις, που δεν έπεσαν μέσα;

Αυτό όμως, όπως έχω ξαναγράψει, θα πάρει χρόνο και θα αφορά το μέλλον. Για αρχή, πρέπει να δει ο Οργανισμός πώς θα γίνουν οι επόμενοι 3 μήνες χρήσιμοι. Στόχοι και ζητούμενα μπορούν να βρεθούν και πρέπει να γίνει μια αναπροσαρμογή.

Βαθμολογικό ζητούμενο

Η προσπάθεια να τερματίσει ο ΟΦΗ, όσο πιο κοντά γίνεται στην 6η θέση, πρέπει να συνεχιστεί. Θα είναι χρήσιμο και για την εκπαίδευση της ομάδας στο να βρίσκει λύσεις και να παίρνει αποτελέσματα.

Αγωνιστικά ζητούμενα

Σε αυτό το σκέλος, ο ΟΦΗ έχει πολλά να κυνηγήσει.

• Να βελτιώσει την αμυντική του επίδοση.

• Να ξαναγίνει δημιουργικός και να ξαναρχίσει να επιτίθεται.

• Να μάθει ξανά να κυριαρχεί.

• Να βελτιώσει την επίδοσή του στο σκοράρισμα.

Όλα τα παραπάνω, συνοψίζονται σε μία φράση. Να αρχίσει να παίζει ξανά με βάση την ταυτότητα και τη φιλοσοφία, που η ίδια η ομάδα έχει αποφασίσει εδώ και 2,5 χρόνια.

Ένα mini - project ως την άνοιξη

Στο δικό μου το μυαλό, αυτό που απαιτείται για να (δια)σωθεί κάπως η σαιζόν, είναι να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί άμεσα ένα mini project. Να αποφασίσει ο ΟΦΗ, πως στο επόμενο τρίμηνο (Φεβρουάριος - Απρίλιος), θα ξεκινήσει από την αρχή. Θα παίξει 8 ματς ακόμα στο πρωτάθλημα και όσα ακόμα προβλέπονται στα play out (ή και 10, αν γίνει κάποιο θαύμα και μπει στην 6αδα), έχοντας ξεκάθαρο προσανατολισμό αγωνιστικό.

Προσανατολισμό συμβατό με τη φιλοσοφία του γενικού project, όπως έγινε την προηγούμενη σαιζόν (ως το Μάρτιο βασικά). Έχοντας μέσα στην ομάδα, όσους από το ρόστερ μπορούν να το υπηρετήσουν και βλέπει σε αυτούς η ομάδα προοπτική και για την επόμενη σαιζόν.

Συνειδητά, αφήνω εκτός τα ματς που έρχονται μέσα στο μήνα αυτόν, γιατί δε γίνονται όλα με το πάτημα ενός κουμπιού. Όχι πως είναι ματς χαμένα, αλλά δε προλαβαίνει - όσο και να θέλει κανείς - να αλλάξει τόσο πολλά σε 7 μέρες, με παιχνίδι ανά 3μερο.

Στόχος 1ος, λοιπόν, αυτού του mini project, να αποκτήσει μία εικόνα συμβατή με τη φιλοσοφία του, μέσα στο γήπεδο.

Παράλληλα, επειδή 31 συμβόλαια είναι πάρα πολλά, αλλά κι επειδή δε γίνεται κάθε καλοκαίρι να γίνονται 14 μεταγραφές, θα πρέπει μέσα από τη διαδικασία βελτίωσης της εικόνας, να ξεκαθαριστεί και ποιοι από το ρόστερ είναι σε θέση να ακολουθήσουν. Να βρεθεί ο κορμός της επόμενης μέρας. Προφανώς, οι απουσίες είναι σημαντικές, όμως Ναμπί και Βαζ είναι γνώριμοι, μπορεί η ομάδα να τους αξιολογήσει, μιλάμε για τους υπόλοιπους.

Αν, για παράδειγμα, ο Σακόρ έχει ήδη κριθεί και δεν προβλέπεται συζήτηση για ανανέωση, είναι λογικό και να μην παίζει. Αν υπάρχει ή όχι προοπτική παραμονής του Σολίς και πάλι μπορεί να είναι το κριτήριο, για το πού θα βασιστεί η ομάδα. Το ίδιο ισχύει και για οποιονδήποτε έχει ήδη κριθεί από την ομάδα.

Στόχος 2ος, επομένως, του mini project, η δημιουργία του κορμού της σαιζόν 2021-22.

Ο ΟΦΗ έχει ταλαιπωρηθεί, πάρα πολύ, από τραυματισμούς μέσα στη σαιζόν. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές για τους οποίους, ακόμα και τώρα, δεν έχουμε εικόνα, όπως ο Γιάννου ή ο Ντε Γκούζμαν, αλλά και ο Καστάνιος που μόλις ήρθε. Υπάρχουν και άλλοι, που ίσως έπεσαν απότομα στα βαθιά και πρέπει να τους βοηθήσει η ομάδα να κολυμπήσουν λίγο καλύτερα, όπως ο Γρίβας, ο Λυμπεράκης ή ακόμα και οι πιο «προχωρημένοι», Ουές και Διαμαντής. Υπάρχουν ακόμα και ποδοσφαιριστές, με πολύ χρόνο συμμετοχής, αλλά σε ρόλους που δεν είναι οι «φυσικοί» τους, όπως ο Στάρζεον κι ο Σαρδινέρο. Υπάρχουν, τέλος και ειδικές περιπτώσεις, όπως του Φερέιρα.

Στοχός 3ος του mini project, η ένταξη στην ομάδα παικτών, που για διάφορους λόγους δεν έχουν μπει ομαλά και ολοκληρωμένα. Να δείξουν αν και πόσο μπορούν να προσφέρουν και να κερδίσουν ή και να χάσουν τη θέση τους, στον κορμό της νέας σαιζόν. Να φανεί ακόμα και σε ποιο ρόλο θα είναι χρησιμότεροι.

Η χρονιά δεν έχει τελειώσει

Θα είναι μεγάλο πισωγύρισμα για τον Οργανισμό, να χαθεί εντελώς η τρέχουσα σαιζόν. Με την πανδημία να έχει παγώσει τα πάντα σε επίπεδο Ακαδημιών, το μισό (και παραπάνω) project, έχει κολλήσει. Δε θα πρέπει να συμβεί το ίδιο και με την πρώτη ομάδα. Δε θα κάνει καλό ούτε ποδοσφαιρικά, ούτε όμως και στο ίδιο το brand.

Ας μη ξεχνάμε πως, covid θέλοντος, η επόμενη σαιζόν θα έχει ξανά κόσμο, άρα διαρκείας. Θα έχει γενικότερα μία αναθέρμανση της ποδοσφαιρικής αγοράς. Προφανώς και ο ΟΦΗ θα θέλει να είναι δυναμικά παρών και όσο γίνεται ελκυστικός, τόσο στον κόσμο του, όσο και στην αγορά συνολικά (από πολλές απόψεις).

Oficrete