ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
18/12/2020 - 18:55

ΟΦΗ - Άρης: Nα βρει τον τρόπο να κερδίζει ντέρμπι και εντός έδρας

Απέναντι στην ομάδα με τη μεγαλύτερη ισορροπία ως τώρα στη σαιζόν, ο «ανισόρροπος» ΟΦΗ έχει μία μεγάλη πρόκληση. Αν την κερδίσει, θα κάνει ένα μεγάλο βήμα εμπρός, όλος ο Οργανισμός

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Την προηγούμενη εβδομάδα και πριν το ματς με την ΑΕΛ, έγραφα για την ανάγκη του ΟΦΗ να ψάξει τρόπους και λύσεις, δείχνοντας προσαρμοστικότητα και ευελιξία. Αυτό έγινε στη Λάρισα. Ο ΟΦΗ έδειξε πως έχει ποιοτική διαφορά απέναντι στις ομάδες της βαθμολογικής ουράς και μπορεί να κερδίζει, όταν αναδεικνύει τη διαφορά αυτή.

Τώρα όμως, η «πίστα» αλλάζει. Απέναντι στον ΟΦΗ, θα βρεθεί μία από τις 4 καλές ομάδες του πρωταθλήματος. Ο Άρης είναι ομάδα δουλεμένη, με ταυτότητα και χαρακτήρα. Είναι παράλληλα ομάδα σε φόρμα, με αυτοπεποίθηση και ρέντα. Προφανώς, δε θα είναι το ίδιο απλό να ξανακερδίσει ο ΟΦΗ.

Έχει έρθει όμως η στιγμή να κερδίσει κι ο ΟΦΗ ένα πραγματικό ντέρμπι, αλλά και να κερδίσει ξανά εντός έδρας. Είναι μία διπλή έλλειψη που έχει, ολόκληρος ο Οργανισμός. Μία νίκη που αν έρθει, θα αποτελέσει ένα γερό σπρώξιμο προς τα μπροστά. Είναι σίγουρα μία δύσκολη, αλλά ωραία πρόκληση αυτό το ματς.

Ο αντίπαλος

Ο Άρης έχει κάνει ένα εξαιρετικό ξεκίνημα, παρά τα προβλήματα που είχε στην αρχή, με το γρήγορο αποκλεισμό από το Europa League κυρίως, που έφερε και την αλλαγή προπονητή. Έχει 8 νίκες, 2 ισοπαλίες και 1 μόλις ήττα, από τον Ολυμπιακό. Έχει επίσης και μία ισορροπία μεταξύ αμυντικών και επιθετικών επιδόσεων, με 17-7 τέρματα (4η επίθεση και 3η άμυνα). Κάπως έτσι, βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις και δείχνει φαβορί, τουλάχιστον για την πρώτη 5αδα, ακόμα κι αν περάσει ένα ντεφορμάρισμα μέσα στη σαιζόν.

Ισορροπία παρουσιάζει και ως προς τις επιδόσεις του, εντός κι εκτός έδρας. 4 νίκες εντός κι εκτός, 2 ισοπαλίες εντός κι εκτός και 1 ήττα εντός, αλλά από τον Ολυμπιακό. Ακόμα και στο σκοράρισμα, δεν έχει μεγάλες αποκλίσεις. Σχεδόν ίδιο ενεργητικό (9 εντός, 8 εκτός) και παρόμοιο παθητικό (5 εντός, 2 εκτός με ματς λιγότερο). Ισορροπία μπορεί να βρει κανείς, ακόμα και στις επιδόσεις του από ημίχρονο σε ημίχρονο.

Ο Μάντζιος είχε δείξει και σε προηγούμενες σαιζόν, πως είναι ένας ικανός προπονητής, που ειδικά το ελληνικό πρωτάθλημα και το ξέρει καλά και ξέρει να διαχειρίζεται τις καταστάσεις του. Το είδαμε πολύ ξεκάθαρα και πέρυσι, όταν άλλαξε ριζικά τη μοίρα, αλλά και την εικόνα της Λαμίας, το βλέπουμε και φέτος, σε μία ομάδα υψηλότερων απαιτήσεων. Έχει «νοικοκυρέψει» αγωνιστικά τον Άρη, του έχει δώσει αρχή, μέση και τέλος και σταθερότητα. Ο φετινός Άρης έχει και χαρακτήρα και καθαρή αγωνιστική ταυτότητα.

Είναι χαρακτηριστικό, πως ακόμα και σε παιχνίδια όπου έχανε, όπως στο Περιστέρι, ακόμα και με παίκτη λιγότερο, φαινόταν η καλύτερη ομάδα μέσα στο γήπεδο. Και κυρίως, κατάφερε να συνδυάσει αυτή την εικόνα υπεροχής, με αποτέλεσμα. Έχει γενικά κατορθώσει να κερδίσει παιχνίδια, που δεν ήταν πολύ καλύτερος, κυρίως στα πρώτα ματς. Αυτό του έχει δώσει μεγάλη αυτοπεποίθηση, που τον σπρώχνει να μένει ψηλά. Είναι παράλληλα κι ο ιδανικός τρόπος να κρύβονται και άλλα εξωαγωνιστικά θέματα, κάτω από το χαλί.

Η προσέγγισή του

Η λέξη ισορροπία, είναι αυτή που χαρακτηρίζει και το καθαρά αγωνιστικό του προφίλ. Είναι μία ομάδα, που διαθέτει στο ρόστερ της μέσους υψηλής ποιότητας κι αυτό τον βοηθά. Είναι επίσης ομάδα που διαθέτει μεσοεπιθετικούς ικανότατους, στο να φέρνουν τις λεπτομέρειες προς το μέρος της ομάδας τους με 1-2 ενέργειες, αλλά που υπηρετούν παράλληλα το πλάνο. Παρότι λοιπόν αμυντικά δεν έχει το ίδιο ποδοσφαιρικό επίπεδο, αυτό καλύπτεται από τη συνολική λειτουργία του. Είναι μία ομάδα με συνοχή, ταυτότητα, δουλεμένη, που βγάζει αυτοματισμούς.

Τα δυνατά του σημεία

• Δε χάνει εύκολα τη συνοχή και τη συγκρότησή του σαν ομάδα, ακόμα κι αν δε του βγει το ματς. Κρατάνε τις θέσεις τους οι παίκτες, οι αποστάσεις μένουν κοντά ανάμεσα στις γραμμές και διαβάζοντας καλά το ματς, ψάχνουν με υπομονή τον τρόπο που θα το κερδίσουν.

• Έχει μία ευελιξία σαν ομάδα, να αλλάζει το στυλ της, με βάση την εξέλιξη του παιχνιδιού. Ενώ μπορεί να κυκλοφορήσει καλά τη μπάλα και να χτίσει το παιχνίδι από πίσω, δε θα «ντραπεί» να παίξει πιο άμεσα και να ψάξει τις κόντρα επιθέσεις, με μεγάλες μπαλιές. Ενίοτε, δε θα διστάσει να παίξει και με τη μπάλα ψηλά.

• Έχει εξαιρετικά χτυπήματα στις στατικές φάσεις. Και καλές απ’ ευθείας εκτελέσεις.

• Βγάζει αρκετές τελικές ανά ματς, αλλά κυρίως αρκετές τελικές στην εστία (56,6%).

• Ξέρει να τελειώνει καλά τις φάσεις, ως προς την τελική ενέργεια. Έχει ήδη 9 ασσίστ, κάτι που δείχνει ότι μπορεί να παίξει κάθετα, αλλά και συνδυαστικά. Αν αυτό προστεθεί στην ευστοχία που δείχνει σαν ομάδα, καταλαβαίνει κανείς ότι δε σπαταλά συχνά προσπάθειες.

• Έχει μία αμυντική λειτουργία, συνολικά καλή. Έχει κρατήσει σε 7 ματς το μηδέν πίσω κι αυτό τα λέει όλα. Το καταφέρνει, επειδή έχει λύσει ένα πρόβλημα, που ο ΟΦΗ έχει όλη τη σαιζόν. Δέχεται λίγες επιθέσεις. Δεν επιτρέπει, δηλαδή, να πλησιάσει εύκολα ο αντίπαλος την περιοχή του.

• Η παραπάνω αμυντική επίδοση, σχετίζεται με μία άλλη αρετή του Άρη. Πρεσάρει καλά, ψηλά και αποτελεσματικά. Δεν το κάνει σε όλη τη διάρκεια, αλλά έχει διαστήματα που επιλέγει να το κάνει. Σε αυτά τα διαστήματα, κατορθώνει και αποδιοργανώνει τον αντίπαλο, βρίσκει φάσεις, αλλά προστατεύει και την άμυνά του.

• Τα κεντρικά του χαφ, είναι τα κλειδιά της συνολικής ισορροπίας. Διαθέτει 4 καλούς κεντρικούς χαφ (Ματίγια, Σάσα, Τζένγκο, Κάτσε), ικανούς και ανασταλτικά και δημιουργικά, που είναι κομβικοί για το παιχνίδι της ομάδας.

• Οι παίκτες της 3αδας πίσω από το φορ (σε 4-2-3-1), είναι ικανότατοι και δημιουργικά και σε ατομικό επίπεδο εξαιρετικοί στο 1 εναντίον 1. Δημιουργούν, αλλά και σκοράρουν δηλαδή.

Τα αδύναμά του σημεία

• Ακόμα δεν έχει αποφασίσει ποιος είναι ο βασικός του τερματοφύλακας. Σιαμπάνης και Μπουσέ διεκδικούν τη θέση. Ο πρώτος έχει ρεφλέξ, αλλά δυσκολεύεται με τα πόδια, ο δεύτερος έχει ατέλειες κάτω από την εστία, αλλά είναι πιο χρήσιμος με τη μπάλα. Προφανώς ο αντίπαλος, ανάλογα με την επιλογή, μπορεί να προσαρμοστεί και να τον χτυπήσει.

• Τα στόπερ του, με εξαίρεση ίσως τον Ρόουζ, δεν είναι αξιόπιστα με τη μπάλα στα πόδια.

• Πολλές φορές, όταν ο αντίπαλος σπάσει το pressing του Άρη, μπορεί να βρει μεγάλα κενά στο transition και την άμυνα, που δεν έχει μεγάλη ταχύτητα, να μένει αρκετά εκτεθειμένη.

• Στις στατικές φάσεις, αμυντικά, εμφανίζει κενά.

• Οι λίγες επιστροφές των εξτρέμ του (άλλοτε βάση οδηγίας, άλλοτε βάση του DNA τους), δημιουργούν ενίοτε υπεραριθμίες του αντιπάλου στα πλάγια, στο χώρο ευθύνης των μπακ. Συχνά αυτό «διορθώνεται», με τα κεντρικά χαφ να ντουμπλάρουν για βοήθειες. Έτσι όμως, μένει εκτεθειμένος ο άξονας. Επομένως, ένας αντίπαλος που θα μπορεί να το διαβάσει αυτό, μπορεί να φτιάξει και ρήγματα.

Πώς θα παίξει

Ο Μάντζιος επιλέγει σταθερά το 4-2-3-1, ένα σχήμα που έχει δουλέψει καλά και ταιριάζει και στο ρόστερ του Άρη.

Στο τέρμα, όπως είπαμε, υπάρχει δίλημμα. Με τον ΠΑΟΚ έπαιξε ο Μπουσέ, υπάρχει όμως κι ο Σιαμπάνης. Φαντάζομαι, θα κριθεί από το πόσο έχει επηρεαστεί ο 2ος από την εμπλοκή του στη γνωστή υπόθεση, που αυτές τις μέρες έχει γίνει πρώτο θέμα (και με την οποία δε σκοπεύω να ασχοληθώ εδώ).

Στην άμυνα, όταν είναι διαθέσιμος, παίζει σταθερά ο Σάκιτς. Είτε δεξιά είτε αριστερά. Η καλή απόδοση του Σουντγκρεν με τον ΠΑΟΚ, λογικά θα τον κρατήσει ως δεξί μπακ κι ο Σάκιτς θα παίξει ξανά αριστερά, εκεί που υπάρχει και ο Γκανέα. Στο κέντρο της άμυνας, Δεληζήσης και Ρόουζ λογίζονται ως βασικοί, με πρώτη εναλλακτική τον Μπεναλουάν.

Στο κέντρο, Ματίγια, Σάσα και Τζέγκο, είναι οι βασικές επιλογές, ενώ υπάρχει και ο Κάτσε, που όμως είχε πρόβλημα τραυματισμού και έμεινε εκτός αποστολής. Συνήθως παίζουν 2 εξ’ αυτών, εκτός αν επιλεγεί μία πιο συντηρητική προσέγγιση, που θα χωρέσει και τους 3 πρώτους.

Στην επίθεση, υπάρχουν διαρκείς εναλλαγές θέσεων των 3 παικτών πίσω από το φορ. Μπρούνο Γκάμα, Ματέο και Μπερτόλιο, μπορούν να παίξουν οπουδήποτε κι αυτό αφήνει περιθώριο πολλών αλλαγών και μέσα στη ροή του ματς. Σαν εναλλακτικές, συνήθως αγωνίζονται Μαντσίνι και Σίλβα. Τέλος, σε ρόλο φορ, ο Μάνος έχει κερδίσει τελευταία τη θέση του βασικού από τον Λόπεθ.

Πιθανή 11αδα: Μπουσέ, Σουντγκρεν, Σάκιτς, Δεληζήσης, Ρόουζ, Ματίγια, Σάσα, Μπερτόλιο (Τζέγκο), Γκάμα, Ματέο, Μάνος

Ο ΟΦΗ

Από το τελευταίο παιχνίδι, ο ΟΦΗ έχει χρήσιμα συμπεράσματα να κρατήσει. Απέδειξε στον εαυτό του, πως και η προσαρμοστικότητα είναι χρήσιμη και δεν είναι υποχρεωτικό να αλλοιώσει το γενικό πλάνο μίας ομάδας. Προφανώς και δεν έκανε κάτι εντυπωσιακό, αλλά είχε ισορροπία.

Η ισορροπία θα είναι η λέξη - κλειδί και στο ματς με τον Άρη. Ο ΟΦΗ είναι μία ομάδα, που φέτος δεν την έχει. Είναι και ο βασικός λόγος, που παρουσιάζει τόση αστάθεια από ματς σε ματς, αλλά ακόμα και μέσα στη διάρκεια των παιχνιδιών του. Επειδή όμως ο αντίπαλός του είναι η πλέον ισορροπημένη ομάδα της σαιζόν μέχρι σήμερα, καλό θα είναι να ψάξει τον τρόπο να τη βρει και ο ΟΦΗ. Στη Λάρισα τα πήγε καλύτερα στον τομέα αυτόν, θα πρέπει όμως να προοδεύσει κι άλλο, για να κερδίσει ξανά.

Είναι διαπιστωμένη επίσης η αδυναμία, που έχει εμφανίσει ο ΟΦΗ στα εντός έδρας ματς φέτος. Ίσως η λύση είναι, να το αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο παιχνίδι, ως ένα εκτός έδρας ματς. Βολεύει σε αυτό και το ότι είναι ένα ντέρμπυ, αλλά και ο τρόπος που αγωνίζεται ο αντίπαλός του.

Η προσέγγιση του ΟΦΗ

Προφανώς και είναι σημαντικό ο ΟΦΗ - κι αυτή την εβδομάδα - να δούλεψε για να βελτιώσει το πλάνο του, τις αδυναμίες και τα προβλήματά του. Όμως, θα είναι και χρήσιμο να δούλεψε, έχοντας στο μυαλό του και τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου ματς.

Τι θα πρέπει να είναι έτοιμος ο ΟΦΗ να αντιμετωπίσει:

• Πίεση πολύ ψηλά

• Δυνατό, έως και σκληρό παιχνίδι

• Έναν αντίπαλο που κατεβαίνει στην Κρήτη, για να ελέγξει το ρυθμό και να κυριαρχήσει κι όχι απλά να αμυνθεί.

Τι θα χρειαστεί να κάνει καλά ο ΟΦΗ:

• Να έχει δουλέψει πολύ το build up του, αλλά να είναι και έτοιμος να δείξει ευελιξία, παίζοντας πιο άμεσα και ψάχνοντας με μεγάλες μεταβιβάσεις τα κενά του αντιπάλου στο transition.

• Να ανταποκριθεί στο δυνατό παιχνίδι, χωρίς όμως να παρασυρθεί, είτε σε περιττούς εκνευρισμούς και κάρτες, είτε δίνοντας φάουλ και γενικά στημένα στον αντίπαλο.

• Να είναι σε θέση να δίνει εκείνος το ρυθμό στο ματς, να επιλέγει το τέμπο και να έχει, όσο γίνεται περισσότερο, τη μπάλα στα πόδια του, άλλωστε αυτός είναι κι ο ασφαλέστερος τρόπος να μη δέχεται και επιθέσεις.

• Να διαβάσει καλά τον αντίπαλό του και να μπορέσει να τον βραχυκυκλώσει.

Πώς όμως μπορεί να βραχυκυκλώσει ο ΟΦΗ μία ομάδα, με τόση ισορροπία και αυτοματισμούς;

• Πρώτος στόχος είναι η απομόνωση των κεντρικών χαφ. Να μη φτάνει η μπάλα σε αυτούς, από την αμυντική 4αδα, αλλά και να μην περνάει στρωτά από εκείνους, προς την επίθεση. Αυτό απαιτεί μικρές αποστάσεις, λίγους χώρους και πολλά τρεξίματα.

• Δεύτερος στόχος είναι να βρει τα δικά του διαστήματα πίεσης ψηλά. Να φέρει σε δύσκολη θέση κυρίως τα στόπερ και να πάρει μπάλα ψηλά, με ανακτήσεις στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου.

• Τρίτος στόχος είναι, διαβάζοντας το ματς, να βρει υπεραριθμίες. Όπως αναφέρω παραπάνω, αυτές μπορεί να προκύψουν είτε όταν οι 2 μπακ μένουν μόνοι, χωρίς υποστήριξη από τους εξτρέμ, μία αδυναμία που δομικά έχει ο Άρης, λόγω του τρόπου που παίζει, αλλά και των χαρακτηριστικών των παικτών του. Εκεί, είτε θα βρει χώρο από τα πλάγια, που θα πρέπει να μετατρέψει σε ρήγμα, είτε θα δει τους κεντρικούς χαφ να σπεύδουν για βοήθεια, οπότε θα χρειαστεί να φέρει τη μπάλα στον άξονα και με κάθετο παιχνίδι να βρει την καλή πάσα, που θα φτιάξει ευκαιρία.

• Τέταρτος στόχος είναι να δείξει κυνισμό και αποτελεσματικότητα. Σπατάλες, ειδικά σε ντέρμπυ, δεν επιτρέπονται.

• Πέμπτος στόχος είναι να μείνει ψύχραιμος και συναισθηματικά και πνευματικά σταθερός. Ο Άρης, εκτός άλλων προσόντων που έχει, είναι μία ομάδα που αν χρειαστεί και ένταση μπορεί να προκαλέσει, για να σπάσει το ρυθμό ή να φορτώσει κάρτες και γενικά να αποσυντονίσει τον αντίπαλό του. Ο ΟΦΗ πρέπει και σε αυτό, να είναι έτοιμος να ανταποκριθεί.
 
Πώς θα παίξει

Ο σχηματισμός που θα επιλέξει ο Σίμος, είναι το βασικό δίλημμα. Επιχειρήματα μπορεί να βρει κανείς αρκετά και για το 3-5-2, αλλά και για το 4-3-3.

Ο Άρης έχει τη δύναμή του στον άξονα, αλλά και τα επιθετικά του άκρα, ενώ μέσα στην περιοχή δεν είναι τόσο ισχυρός. Άρα, ίσως το 4-3-3 να μπορεί να δώσει το πλάτος που χρειάζεται. Θα δώσει όμως και χώρους. Αντιθέτως, το 3-5-2 δίνει λιγότερους χώρους, φέρνει πολύ κόσμο στον άξονα και μοιάζει πιο κατάλληλο για ένα κλειστό ματς.

Στην πραγματικότητα όμως, το ερώτημα είναι αν ο ΟΦΗ έχει τις λύσεις, για να παίξει καλά κάποιο από τα δύο αυτά σχήματα. Γιατί ξανά υπάρχουν απουσίες και μάλιστα ξαφνικές (Ουές, Γιαννούλης). Αυτό μπορεί να το απαντήσει μόνο το προπονητικό team. Μπορεί ο Γρίβας να γίνει ένα απειλητικό εξτρέμ, με προσωπικές ενέργειες άμεσα; Μπορεί ο Σολίς να μπει στην ομάδα, για πάνω από 60-70 λεπτά; Μπορεί ο Γιάννου να ξεκινήσει, είτε ως φορ είτε δεξιά, με εναλλαγή θέσεων με τον Σαρδινέρο; Μπορεί ο Βούρος να πάρει όλη την πλευρά; Είναι έτοιμος ο Βαφέας να ανταποκριθεί, παρότι έχει αρκετά ματς να παίξει;

Με βάση την εικόνα των προπονήσεων, θα μάθουμε αν το 4-3-3 είναι η λύση ή αν θα ξαναδούμε 3-5-2.

Ευχάριστη είδηση σίγουρα, είναι η επιστροφή του Τσιλιανίδη στην αποστολή. Προφανώς, δε μπορεί άμεσα να πάρει μεγάλο χρόνο, αλλά είναι σπουδαίο πως μπαίνει ξανά στην ομάδα.

Πιθανή 11αδα: Σωτηρίου - Βούρος, Διαμαντής, Σελίμοβιτς, Λυμπεράκης (Κοροβέσης) - Μεγιάδο, Νέιρα, Στάικος, Μπαλογιάννης - Σαρδινέρο, Στάρζεον

Oficrete