Oficrete
31/08/2019 - 10:50

Διπλό μεσ’ το ΟΑΚΑ ΟΦΗ ολέ ολέ! (Ε)

Μπορεί ο ΟΦΗ να επαναλάβει το περσινό διπλό μέσα στον Παναθηναϊκό;

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Επόμενη στάση Ο.Α.Κ.Α και Παναθηναϊκός. Το δεύτερο από τα «επίσημα - φιλικά» μας, πριν τη διακοπή, όπου θα έχει ο ΟΦΗ την ευκαιρία να εντάξει στην ομάδα τους ποδοσφαιριστές που ήρθαν αργά, να αυξήσει το βαθμό ετοιμότητάς, να αναπτύξει και άλλο το αγωνιστικό του πλάνο, να διορθώσει αδυναμίες, να εμπεδώσει η ομάδα τα ζητούμενα του προπονητικού τιμ και φυσικά να προσθέσει στοιχεία στο παιχνίδι της.

Ως τότε, μέσα στην εβδομάδα αυτή, αυτό που μπορούσε να κάνει, είναι να κρατήσει τα θετικά στοιχεία που έδειξε στη Θεσσαλονίκη, να τα αναπτύξει και άλλο, αλλά και να τους δώσει μεγαλύτερη διάρκεια μέσα στο ματς. Και φυσικά να διορθώσει όσα περισσότερα μπορεί, από τα κακώς κείμενα του 2ου, κυρίως, ημιχρόνου. Μπορεί ο ΟΦΗ να επαναλάβει το περσινό διπλό μέσα στον Παναθηναϊκό; Θα φανεί. Εγώ πάντως για γούρι έβαλα τον ίδιο τίτλο, με αυτόν που είχα στο ματς της προηγούμενης σαιζόν.

Ο Παναθηναϊκός

Απέναντί μας, θα βρούμε ένα Παναθηναϊκό που δεν ξεκίνησε καλά, όχι τόσο από πλευράς αποτελέσματος, όσο σαν εικόνα μέσα στο γήπεδο. Τα φιλικά του, είχαν ανεβάσει ψηλότερα τον πήχη και, προς το παρόν, πέρασε από κάτω. Αυτό είναι καλό και κακό για εμάς. Το καλό νέο είναι ότι, στο πρώτο εντός έδρας, θα έχει πίεση για το αποτέλεσμα και μια αγωνία. Το κακό νέο είναι ότι, τα καμπανάκια ήχησαν ήδη στο πρώτο ματς και θα είχε λίγες μέρες να διορθώσει πράγματα. Μένει να φανεί τι προλαβαίνει να διορθώσει και εκείνος, όπως άλλωστε και ο ΟΦΗ. Στην εξίσωση, ας βάλουμε και τον κακό αγωνιστικό χώρο του Ο.Α.Κ.Α, ως μία παράμετρο ακόμα.

Ο σχηματισμός και το αγωνιστικό του πλάνο

Στη Λαμία παρατάχθηκε με σχήμα 4-3-3, ή αν θέλουμε να το σπάσουμε λίγο περισσότερο, με 4-2-3-1. Δε μπόρεσε να γίνει πολύ απειλητικός, κλείστηκε από την - πολύ - αμυντικά στημένη Λαμία (κατέβηκε με 5-4-1 αμυντικό σχηματισμό), δε βρήκε ούτε χώρους, ούτε καλές συνεργασίες και περιορίστηκε σε μία ανούσια κατοχή μπάλας, με αργή κυκλοφορία μακριά από την αντίπαλη περιοχή, χωρίς κάθετο παιχνίδι, αλλά και χωρίς πλαγιοκοπήσεις. Επιπλέον, από πλευράς ρυθμού, παρουσιάστηκε υποτονικός και χαλαρός. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με ένα αμυντικό λάθος, τον οδήγησαν σε μία ισοπαλία, απέναντι σε μία μάλλον μέτρια Λαμία. .

Γενικά, ο Παναθηναϊκός επιδιώκει να χτίζει παιχνίδι από πίσω. Έχει παρόμοιο στυλ με τον Άρη (αλλά και τον ΟΦΗ). Εξτρέμ που συγκλίνουν για συνεργασίες και τελικές προσπάθειες, μπακ που παίρνουν όλη την πλευρά, 10αρι που παίζει κοντά στο φορ, 8αρι που ενώνει τις δύο γραμμές και καθαρό αμυντικό χαφ. Ο περσινός Παναθηναϊκός είχε και ένα άλλο χαρακτηριστικό, τα σουτ εκτός περιοχής. Στη Λαμία, προφανώς και λόγω πολυκοσμίας στην περιοχή, το ξαναείδαμε με 4 από τις 6 τελικές του να είναι από εκεί.

Η πιθανή 11αδα

Με βάση την εικόνα του πρώτου ματς, είναι λογικό να περιμένουμε διαφοροποιήσεις και αλλαγές από το Δώνη, όχι στην προσέγγιση του ματς, αλλά σε πρόσωπα.

Ένα ερωτηματικό θα είναι αν θα στηριχτεί ο Διούδης μετά το λάθος του ή θα δοθεί ευκαιρία στον Κότσαρη, που στην προετοιμασία ξεχώρισε. Ποντάρω στο 1ο σενάριο πάντως, ο Δώνης δεν είναι προπονητής που «αδειάζει» εύκολα τους παίκτες του, στα δύσκολα.

Στην άμυνα, η λογική λέει ότι δε θα αλλάξει κάτι. Πέρυσι, ενίοτε είχε παίξει και με 3αδα στα στόπερ, αλλά τώρα δεν φαντάζει πιθανόν. Περιμένουμε την ίδια 4αδα, Γιόχανσον (δεξί μπακ), Κολοβέτσιος - Πούγγουρας (στόπερ), Ινσούα (αριστερό μπακ). Αφενός, γιατί δεν υπάρχουν ιδιαίτερες εναλλακτικές και, αφετέρου, γιατί οι 3 στους 4 πήγαν καλά. Ο μόνος που προβλημάτισε ήταν ο Γιόχανσον, ο οποίος φάνηκε ασταθής και έκανε φτηνά λάθη σε μεταβιβάσεις και τοποθετήσεις. Αλλά, γενικά, είναι ένας καλός παίκτης - κλειδί για την ομάδα του. Σαφώς ο ποιοτικότερος και πιο επικίνδυνος στην 4αδα αυτή, είναι ο Ινσούα, που θα πρέπει να προσεχθεί πολύ.

Στα χαφ είναι επίσης πιθανό να δούμε αλλαγές. Με τη Λαμία αγωνίστηκαν Κουρμπέλης (κόφτης), Δώνης (8αρι) και Ζαχίντ (επιτελικός). Κανείς από τους 3 δεν έκανε κάτι το ιδιαίτερο, αλλά όλοι τους θεωρούνται σημαντικοί. Ο Κουρμπέλης, για την προστασία των στόπερ και κάποιες μακρινές μεταβιβάσεις που συχνά επιχειρεί, στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας. Ο Δώνης, για το ανέβασμα με τη μπάλα και το ότι πατάει συχνά περιοχή. Και ο Ζαχίντ, ο οποίος έχει επωμιστεί ρόλο play maker (ήδη στη Λαμία το έδειξε αυτό). Μία πιθανότητα είναι να δούμε το Μπουζούκη στο ρόλο του Δώνη ως αλλαγή όμως, καθώς δε θεωρείται 100% έτοιμος για 90λεπτο. Αυτό θα δώσει επιθετικότερο προσανατολισμό μεν, αλλά και περισσότερο ρίσκο αμυντικά.

Στην επίθεση, ο μοναδικός αξιόπιστος φορ της ομάδας (Μακέντα) έχει πρόβλημα στη μέση. Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν οι γραμμές αυτές, εμφανιζόταν έτοιμος να αγωνιστεί. Φυσικά, δε ξέρουμε σε τι κατάσταση θα είναι ακριβώς, αλλά το να μην έπαιζε θα ήταν μεγάλο πλήγμα για τον Παναθηναϊκό. Στη Λαμία πάντως, ο Ιταλός, δεν ήταν σε καλή μέρα, ίσως και λόγω του τραυματισμού του.

Ο Κολοβός, που κινήθηκε από αριστερά, αλλά πολύ κοντά στο φορ και έδειξε δραστήριος, λογικά, θα είναι ξανά στη θέση του. Συνηθίζει να μπαίνει προς τα μέσα, να συγκλίνει, ώστε αφενός να βρίσκει χώρο ο Ινσούα από πίσω του, αλλά και να παίρνει ένα ρόλο περιφερειακού φορ μέσα στην περιοχή. Θα πρέπει να προσεχθεί πολύ και να μη βρει χώρους. Σε περίπτωση που τελικά κληθεί να παίξει φορ, έστω για κάποιο διάστημα, καθώς πρακτικά αυτή είναι η εναλλακτική του Δώνη, σε περίπτωση που ο Μακέντα δεν μπορέσει να ξεκινήσει ή να βγάλει όλο το ματς, ο ΠΑΟ αποδυναμώνεται αισθητά στην πτέρυγα.

Δεξιά στη Λαμία αγωνίστηκε ο Χατζηθεοδωρίδης. Θα με παραξενέψει πάρα πολύ να ξεκινήσει ξανά. Αλλαγή στη θέση του μπήκε ο Μολό, που επίσης δεν εντυπωσίασε. Δεν είναι απίθανο, αυτή τη φορά να προτιμηθεί ο Χατζηγιοβάνης, ένας εξτρέμ καλός στο 1 εναντίον 1, με ενθουσιασμό και εξάρσεις στο παιχνίδι του. Βέβαια, με τις συζητήσεις για επέκταση του συμβολαίου του να μην πηγαίνουν καλά, είναι λογικό ο Δώνης να αποφεύγει να στηριχθεί πάνω του.

Τα δυνατά του σημεία

• Η δυνατότητα των χαφ του να κρατάνε και να κυκλοφορούν τη μπάλα.

Οι κινήσεις του Κολοβού, που λειτουργεί πολλές φορές σαν 2ος επιθετικός.

Τα ανεβάσματα των μπακ του και κυρίως του Ινσούα.

• Τα σουτ εκτός περιοχής.

Η καλή, επιθετική άμυνα των μπακ και των χαφ του.

Τα αδύνατα σημεία

Το αργό κέντρο άμυνας.

Οι καθυστερήσεις στις επιστροφές των μπακ.

Η έλλειψη αλληλοκάλυψης από τα εξτρέμ του στα μπακ του.

Η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων από τον πάγκο.

Οι στημένες φάσεις αμυντικά.

Η αδυναμία του να παίξει κάθετα.

Οι παίκτες - κλειδιά

Ινσούα - Κουρμπέλης - Ζαχίντ - Κολοβός - Μακέντα. Όσο καλύτερα τους αντιμετωπίσει ο ΟΦΗ, τόσο περισσότερο θα αποσυντοντιστεί ο Παναθηναϊκός.

Ο ΟΦΗ

Η προσέγγιση του ματς

Ο ΟΦΗ καλείται να συνεχίσει από εκεί που το άφησε, στο 1ο ημίχρονο του παιχνιδιού με τον Άρη. Να επαναλάβει τις καλές επιθετικές συνεργασίες και την καλή εφαρμογή του πλάνου του. Να εμφανίσει ξανά την οργάνωση και τις μικρές αποστάσεις, ανάμεσα στις γραμμές του. Να διαχειριστεί καλά το ρυθμό του ματς, επιλέγοντας πότε χρειάζεται να παγώσει το παιχνίδι και πότε να πατήσει γκάζι. Να αποφύγει να παραχωρήσει χώρους έξω από την περιοχή, αλλά και στημένες φάσεις στον αντίπαλο. Να έχει και πάλι μεγάλη διάθεση. Να πρεσάρει και πάλι μεθοδικά, προσέχοντας την ισορροπία του και το αμυντικό transition.

Από την άλλη, πρέπει να αποφύγει τα φτηνά ατομικά λάθη. Να έχει, αυτή τη φορά, μεγαλύτερη διάρκεια στο παιχνίδι του. Να κρατήσει την κατοχή και την κυριαρχία στο ματς. Να είναι αποτελεσματικός στις ευκαιρίες που θα βρει.

Σημεία - κλειδιά:

Να μπορέσει η γρήγορη επιθετική γραμμή του ΟΦΗ, να εκμεταλλευτεί το αργό κέντρο άμυνας του Παναθηναϊκού, αλλά και το ότι οι μπακ του ανεβαίνουν πολύ.

Να πιεστεί η αντίπαλη άμυνα, αλλά και ο Κουρμπέλης, με στόχο να μη φτάσει τη μπάλα, όπως θέλει, στους δημιουργικούς του μέσους (Ζαχίντ, ή και Μπουζούκης).

Να βγουν οι καλές, κάθετες πάσες, που θα αξιοποιήσουν τις κινήσεις του Μάνου και των πλάγιων.

Να απομονωθεί ο Κολοβός και να μείνει μακριά από το φορ.

Η πιθανή 11αδα

Δεν μοιάζει πολύ πιθανό να δούμε αλλαγές στην 11αδα, από το πρώτο ματς. Ένα ερωτηματικό είναι αν ξεκινήσει ο Σακόρ αυτή τη φορά, σε μία 3αδα Μεγιάδο - Σακόρ - Νέιρα ή Ναμπί. To πιθανότερο είναι να δούμε την 3αδα που έπαιξε και με τον Άρη. Ο Σακόρ έδειξε, όσο έπαιξε, ότι ακόμα δεν είναι απόλυτα έτοιμος.

Κατά τα άλλα, δεν αναμένονται διαφοροποιήσεις. Σημαντικό είναι ότι Φερέιρα κυρίως, αλλά και ο Βαζ, είναι διαθέσιμοι αυτή τη φορά, ώστε να προσθέσουν λύσεις για τον πάγκο, λύσεις που ίσως έλλειψαν στη Θεσσαλονίκη.

Οπότε, μία αναμενόμενη 11αδα είναι: Σωτηρίου - Μαρινάκης, Νάστος, Γιαννούλης, Κοροβέσης - Μεγιάδο, Νέιρα, Ναμπί (Σακόρ) - Τσιλιανίδης, Σεμέντο, Μάνος.

Το ρεζουμέ είναι το ίδιο με αυτό της 1ης αγωνιστικής. Πάμε και σε αυτό το ματς και ό,τι καλύτερο μπορέσουμε να πάρουμε, θα είναι πολύτιμο βαθμολογικά. Όσο περισσότερο ανταποκριθούμε και όσο περισσότερη βελτίωση εμφανίσουμε, θα είναι πολύτιμο και ψυχολογικά.

Oficrete