ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
25/01/2020 - 20:00

O ΟΦΗ θέλει νίκη εξάδας στη Ξάνθη

Ένα δεύτερο σερί διπλό και απέναντι σε ανταγωνιστή, βάζει τις βάσεις για να πάρει τελικά ο ΟΦΗ μία θέση στα play off.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Επόμενος σταθμός για τον ΟΦΗ, η Ξάνθη. Σε ένα ματς κομβικό για το στόχο - κίνητρο, της 6ης θέσης. Κάτι που τέθηκε για πρώτη φορά, μάλιστα μέσα από την ομάδα, στις δηλώσεις του Κοροβέση, μετά το ματς με τον Ολυμπιακό. Κατά σύμπτωση, πριν από το παιχνίδι του 1ου γύρου ήταν και η πρώτη φορά που κι εγώ, από μόνος μου προφανώς, έκανα αναφορά σε ματς με «βαθμολογική σημασία».

Από το παιχνίδι λοιπόν του 1ου γύρου, το οποίο ο ΟΦΗ κέρδισε παρότι έκανε αρκετά λάθη, στην αφετηρία της πρώτης περιόδου ντεφορμαρίσματός του τον Νοέμβριο, έχουν αλλάξει αρκετά και στις 2 ομάδες, κυρίως όμως στην Ξάνθη.

Ο αντίπαλος

Η Ξάνθη, με νέο προπονητή τον Παράσχο εδώ και μερικές εβδομάδες, προσπαθεί να βρει σταθερότητα και παράλληλα να αλλάξει το στυλ παιχνιδιού της. Στόχος του νέου προπονητή, να πείσει την ομάδα να γίνει πιο τολμηρή, να πιέζει ψηλότερα και να ψάχνει πιο έντονα τα γκολ. Ως τώρα, σε κάποια ματς το πέτυχε (πχ στο Βόλο), σε κάποια άλλα όχι (πχ με τον ΠΑΟ).

Γενικά, δεν μπορείς να τη θεωρήσεις ομάδα έδρας. Το αμυντικό στυλ παιχνιδιού της, την κάνει να έχει μία μάλλον ομοιόμορφη εικόνα, τόσο εντός όσο κι εκτός. Ως τώρα, έχει μισές νίκες στη Ξάνθη (4) κι άλλες τόσες μακριά από το γήπεδό της. Επίσης παρουσιάζει μία… δυσανεξία στην ισοπαλία, με μόλις 2 στο πρωτάθλημα (όσες και ο ΟΦΗ), όλες εντός έδρας.

Σε κάθε περίπτωση, στηρίζεται κυρίως στην αμυντική της επίδοση. Τα παιχνίδια της έχουν λίγες τελικές, εκατέρωθεν. Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, της ατολμίας της στην επίθεση, ότι είναι τελευταία σε τελικές προσπάθειες. Είναι λογικό, λοιπόν, να ξεκινά από αυτό ο Παράσχος. Πάντως, έχει ικανοποιητική εικόνα στην αποτελεσματικότητα (7η στο πρωτάθλημα).

Αν θέλουμε να δούμε λίγο πιο προσεκτικά τα παιχνίδια της Ξάνθης, θα παρατηρήσουμε ότι ειδικά εντός, τα 1α ημίχρονά της είναι πιο σφιχτά και κλειστά, με λίγα γκολ και κοντά στην ισοπαλία, ενώ στο 2ο ημίχρονο, ανοίγουν κάπως, μπαίνουν λίγο περισσότερα γκολ και καθορίζεται το αποτέλεσμα. Μπορεί, δηλαδή, να πει κανείς ότι είναι παιχνίδια υπομονής, λεπτομερειών, αλλά και εκμετάλλευσης λαθών.

Το Γενάρη ενισχύθηκε με τον Κασάδο, έναν ποδοσφαιριστή που είχε πέρυσι και μπήκε αμέσως στην 11αδα, προσθέτοντάς ποιότητα αμυντικά, αλλά και έναν ποδοσφαιριστή που ξέρει να απειλεί με στατικές φάσεις. Απέκτησε και τον Κάστρο, ο οποίος έχει ήδη πάρει χρόνο σε θέση φορ.

Φυσικά, η Ξάνθη αναμένει την απόφαση, για τη γνωστή σε όλους μας κατηγορία, για κοινή ιδιοκτησία με ΠΑΟΚ και είναι δεδομένο ότι υπάρχει ανασφάλεια και αναταραχή, όταν απειλείται με υποβιβασμό. Πιθανόν αυτό, από τη μία να της στερήσει συγκέντρωση στο παιχνίδι, αλλά από την άλλη είναι λογικό και να τη συσπειρώσει.

Τα δυνατά της σημεία

• Προφανώς, η συντονισμένη και μεθοδική, ομαδική λειτουργία της. Πλέον πιέζει και λίγο ψηλότερα τον αντίπαλο. Αναμένονται πολλά μαν του μαν και πολύ κλειστοί χώροι. Είναι ομάδα με εμπειρία, δύναμη και μπόι πίσω.

Η γρήγορα μετάβασή της σε φάση επίθεσης. Σε αντίθεση με τον ΟΦΗ, η Ξάνθη δε χτίζει. Παίζει άμεσα και ψάχνει στην πλάτη του αντιπάλου να αιφνιδιάσει.

Οι στατικές φάσεις. Έχει παίκτες που έχουν έφεση σε αυτό, αλλά είναι και μία καλά δουλεμένη ομάδα στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Η προσήλωσή της στην τακτική και το πλάνο της. Δεν είναι ομάδα που παρασέρνεται εύκολα από τον αντίπαλο. Κρατάει το τέμπο χαμηλά και προτιμά να κυλά το παιχνίδι, μάλλον αργά. Δε διστάζει, κιόλας, να βάλει και μία γερή δόση κυνισμού και σκοπιμότητας, όταν χρειάζεται.

Τα αδύναμα σημεία της

• Είναι έμπειρη η αμυντική της τετράδα, αλλά αργή.

• Έχει σοβαρή δυσκολία στη δημιουργία φάσεων, ειδικά σε σετ παιχνίδι.

• Έχει νεκρά διαστήματα σε παιχνίδια, που της στοιχίζουν.

Πώς θα παίξει

Υπάρχει ένας κορμός 15-16 παικτών που εναλλάσσονται στην 11αδα. Ο σχηματισμός που επιλέγει συνήθως είναι 4-2-3-1. Έχει όμως ευκολία να γυρίσει σε 3αδα πίσω και κάτι σαν 3-6-1, με πολυπρόσωπο κέντρο και ρόμβο στον άξονα, αλλά και σε 4-4-1-1, πάντα με συντηρητική προσέγγιση. Έχοντας ένα απαιτητικό ματς, όπου χρειάστηκε να τρέξει πολύ την Πέμπτη με τον Άρη, είναι πιθανό να κάνει ένα μικρό φρεσκάρισμα, κυρίως μεσοεπιθετικά, όπου έχει και τις αδυναμίες.

Ο Αμπάντ θα είναι στο τέρμα. Στην άμυνα έχουμε έναν σίγουρο (δεξιά ο Μπαξεβανίδης) και 5 παίκτες για τις υπόλοιπες 3 θέσεις. Αριστερά, είτε θα είναι ο Σόσα, ένας καθαρός φουλ μπακ, είτε ο Κασάδο, ένας αμυντικογενής μπακ που παίζει και στόπερ. Στο κέντρο της άμυνας, θα επιλεγούν 2 εκ των Καρασαλίδη, Μαλεζά, Λισγάρα και Κασάδο.

Στο κέντρο, Κοβάσεβιτς και Καμαρά ή Τερκί θα είναι τα κεντρικά χαφ. Μπροστά τους, παίρνοντας σαν δεδομένο ότι θα είναι ελαφρώς πιο επιθετική η προσέγγισή της, από ό,τι στο ματς με τον Άρη, αναμένουμε αντίστοιχες επιλογές. Στη μία πλευρά, πιθανότατα ο Στάρζεον, στο κέντρο ο Εντουάρντο και στην άλλη πλευρά, παίζεται. Υπάρχει ο πιο αμυντικογενής Σόσα (που βοηθά και στο 3-6-1), ο Τζουρίσκοβιτς που συγκλίνει και παίζει πολύ κι από τον άξονα, αλλά και ο πιο επιθετικογενής Ντε Αμορίμ.

Στην επίθεση, λογικά, θα ξεκινήσει ο Φοσέ, αν και υπάρχει πλέον και ο Κάστρο. Πάντως, ο δεύτερος ίσως είναι και η απάντηση στο ποιος θα παίξει την πλευρά, με τους πολλούς «μνηστήρες».

Ο ΟΦΗ

Η προσέγγισή του

Γενικά, αν πάρουμε σαν δείγμα τα παιχνίδια της με ομάδες που επιδιώκουν να παίξουν - όπως και ο ΟΦΗ - κυριαρχικά, όπως ο ΠΑΟ, αλλά και ο Άρης (3 ματς έχουν παίξει εντός 2020), η Ξάνθη δυσκολεύεται να ακολουθήσει και να ανταποκριθεί, ειδικά όταν ο αντίπαλος ανεβάζει ρυθμό και πατά γκάζι. Επομένως, αυτό είναι και το κλειδί για τον ΟΦΗ. Να βρει διαστήματα υψηλής έντασης και ρυθμού και, κυρίως στα διαστήματα αυτά, να είναι αυτή τη φορά αποτελεσματικός.

Ουσιαστικά, ο ΟΦΗ καλείται να κάνει ό,τι και σε όλα τα παιχνίδια του. Να εφαρμόσει καλά και σωστά το πλάνο του, να βελτιώσει ή έστω να καλύψει τις αδυναμίες του και να αποφύγει τα λάθη. Σημεία - κλειδιά, πάντα στα ματς του ΟΦΗ, είναι ο έλεγχος του ρυθμού (να πατάει, αλλά και να αφήνει το γκάζι, όποτε χρειάζεται), το build up χωρίς λάθη στις μεταβιβάσεις, η καλή πίεση που θα φέρει άμεσες ανακτήσεις της μπάλας, η εξασφάλιση ισορροπίας (transition) όταν χάνεται η μπάλα, σε συνδυασμό με τις μικρές αποστάσεις των γραμμών. Ιδιαίτερη μνεία θα κάνω στο θέμα της αποτελεσματικότητας στην τελική πάσα και ενέργεια. Το παιχνίδι, πιθανότατα, δε θα έχει ατελείωτες φάσεις και ευκαιρίες. Οπότε, κάθε σπατάλη θα στοιχίζει πολύ. Το καθαρό μυαλό είναι απαραίτητο.

Παράλληλα, ο φετινός ΟΦΗ συνήθως προδίδεται από την αμυντική του συμπεριφορά και τις τοποθετήσεις του, κυρίως στις στατικές φάσεις, τις ατομικές αδράνειες και λάθος επιλογές και ενίοτε από τις όχι τόσο άμεσες και γρήγορες επιστροφές των χαφ και των εξτρέμ του. Η συγκέντρωση και η ψυχραιμία είναι ξανά τα κλειδιά, ειδικά στα σημεία αυτά.

Τέλος, με τον αντίπαλο να διαθέτει παίκτες με ύψος και δύναμη, είναι προφανές ότι θα χρειαστεί γρήγορο, συνδυαστικό παιχνίδι, κινήσεις στο χώρο και συνεργασίες με τη μπάλα κάτω.

Πώς θα παίξει

Ο ΟΦΗ πάει στην Ξάνθη χωρίς τον εδώ και καιρό τραυματία Σακόρ, ενώ από την Τετάρτη, προστέθηκε το πρόβλημα του Σεμέντο. Εκτός και ο Μάνος που έχασε προπονήσεις τις τελευταίες μέρες. Έκπληξη η επιστροφή Ναμπί στην αποστολή, μιας και μπήκε πολύ πρόσφατα ξανά στις προπονήσεις. Προφανώς, θέλει προσοχή.

Η βάση της 11αδας θα είναι αυτή με τον Ολυμπιακό, ειδικά από τη μέση και πίσω. Μπροστά, μάλλον θα υπάρξουν προσαρμογές.

Οπότε, μία πιθανή σύνθεση είναι: Σωτηρίου - Μαρινάκης, Κουτρουμπής, Γιαννούλης, Κοροβέσης - Μεγιάδο, Στάικος, Νέιρα - Βαζ, Τσιλιανίδης, Φιγκεϊρέντο

Απουσία της τελευταίας στιγμής και αυτή του Γιώργου Σίμου. Αλλά με Παπαπαναγή, μπορούμε να νιώθουμε ασφάλεια.
 

Oficrete