ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
23/01/2021 - 16:50

ΠΑΟ - ΟΦΗ: Να βρει λύσεις και την ταυτότητά του

Ο ΟΦΗ οφείλει, ως το τέλος, να παλέψει να βρει την ταυτότητά του. Ξεκινώντας από τα βασικά κι αυτονόητα.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Μετά από το στραπάτσο με τον ΠΑΟΚ και την εμφάνιση - φάντασμα στον Βόλο, ο ΟΦΗ παίζει ένα ακόμα ματς, από τα λεγόμενα μεγάλα. Απέναντί του ο φορμαρισμένος, αλλά και πιο ξεκούραστος, ΠΑΟ. Ένα ακόμα παιχνίδι υψηλού δείκτη δυσκολίας. Όμως ο ΟΦΗ είναι αναγκασμένος - μέσα στα δύσκολα - να δείξει αντίδραση, χαρακτήρα και να ψάξει να βρει τα πατήματά του, αλλά κυρίως τον προσανατολισμό του.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΟΦΗ πάει στο παιχνίδι αυτό ως καθαρό αουτσάιντερ, με χαμηλά τον πήχη. Θα δούμε κάποια έκπληξη ή θα συνεχιστεί το μοτίβο των τελευταίων ημερών;

Ο αντίπαλος

Ο ΠΑΟ τρέχει ένα πολύ καλό σερί στο 2ο γύρο, με 3 νίκες και 1 ισοπαλία και μάλιστα με μηδέν παθητικό. Σε αυτή τη σειρά θετικών αποτελεσμάτων, πήρε 10 βαθμούς χωρίς να εντυπωσιάσει και χωρίς να είναι καλύτερος από τους αντιπάλους του, στα 3 από τα 4 αυτά ματς (ας εξαιρέσουμε το 2-0 με την ΑΕΛ, όπου και πάλι δεν έκανε μία σπουδαία εμφάνιση).
Γενικά, ο ΠΑΟ δεν ξεκίνησε καλά τη σαιζόν. Χτίστηκε μία ομάδα νέα ουσιαστικά, που προσπαθούσε να διαγράψει σχεδόν όλα όσα άφησε πίσω της η εποχή Δώνη. Η αρχική επιλογή προπονητή και τεχνικού διευθυντή, δεν περπάτησε. Πλέον προχωρά με μία πιο «παραδοσιακή» ελληνική συνταγή, με έναν ιδιοκτήτη πιο ενεργό κι ένα προπονητή πιο ψημένο και εστιασμένο στο αποτέλεσμα. Μάλιστα, μπορεί κανείς να πει πως η πορεία του άρχισε να διορθώνεται, από το ματς με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο (2-2).

Χάρη σε κάποια θετικά αποτελέσματα που ήρθαν λοιπόν, ο ΠΑΟ έχει σταθεροποιηθεί στην πρώτη 5αδα, όμως αυτό δεν του αρκεί. Στα ματς που απομένουν στην κανονική διάρκεια, έχει στόχο να πλησιάσει όσο περισσότερο γίνεται την 4η θέση, από την οποία σήμερα απέχει 5 πόντους. Όσο βλέπει τον Άρη να υποχωρεί, τόσο βρίσκει κίνητρο. Παράλληλα, ο Μπόλονι έχει ανακατέψει αρκετά την τράπουλα, με αποτέλεσμα να έχει ενεργοποιήσει και αρκετούς ποδοσφαιριστές, που εμφανίζονταν έτοιμοι να αποχωρήσουν.

Έχει αξία να σημειώσει κανείς, πως ο ΠΑΟ ταλαιπωρήθηκε πολύ από την πανδημία μετά τις Γιορτές, είχε πολλές απουσίες από κρούσματα, αλλά και από τραυματισμούς κι όμως στο διάστημα αυτό τρέχει το «καλό» του σερί. Πρακτικά ο ΠΑΟ, όπως και ο ΟΦΗ, χτίστηκε εν κινήσει κι αυτό τον κράτησε πίσω. Επίσης, όπως και ο ΟΦΗ, έχει ταλαιπωρηθεί από απουσίες, βρήκε πάντως τις λύσεις, για να ανταποκριθεί. Βέβαια, το έκανε με πατέντες και αλχημείες, προτάσσοντας σε αυτή τη φάση τα αποτελέσματα κι όχι το χτίσιμό του μακροπρόθεσμα.

Η προσέγγιση του ΠΑΟ

Είναι ομάδα που παίζει για το αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει πως προσέχει πολύ την άμυνά του, την προστατεύει όλη η ομάδα και παίζει πολύ προσεκτικά. Έχοντας αποδεχτεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στη δημιουργία, έχει επιλέξει ένα παιχνίδι συντηρητικό, επενδύοντας στο άμεσο επιθετικό παιχνίδι, στις μεγάλες μπαλιές, αλλά και στην ταχύτητα, αναζητώντας αδυναμίες του αντιπάλου στο transition. Ο τρόπος παιχνιδιού του αυτός, τον κάνει να είναι μία ομάδα που παίζει περίπου το ίδιο, είτε εντός είτε εκτός έδρας. Έχει 4 νίκες εντός κι άλλες τόσες εκτός, όπως και από 2 ισοπαλίες.

Ένα χαρακτηριστικό του ΠΑΟ, είναι πως μπαίνει δυνατά στα παιχνίδια και ψάχνει ένα γρήγορο γκολ, που θα του δώσει τη δυνατότητα να πάει το παιχνίδι όπως το θέλει, δίνοντας μέτρα στον αντίπαλο και κλείνοντας τους χώρους. Δεν είναι τυχαία «πρωταθλητής» στη βαθμολογία του πρωταθλήματος, για το 1ο ημίχρονο (ο ΟΦΗ είναι 9ος). Αντιθέτως, όσο το ματς κυλάει, χάνει τη δυναμική του (9ος μόλις σε επίδοση στο 2ο ημίχρονο, με τον ΟΦΗ να είναι 6ος).

O Μπόλονι ανακατεύει πολύ την ομάδα, αναζητά τις κατάλληλες λύσεις σε κάθε ματς, προσπαθώντας αφενός να καμουφλάρει τα προβλήματα που κάθε αγωνιστική έχει η ομάδα του, λόγω απουσιών, αλλά και να προσαρμοστεί στις ιδιαιτερότητες του αντιπάλου του. Επιλέγει στα περισσότερα ματς, βοηθούμενος κι από το ότι τα πάει καλά στο 1ο ημίχρονο, να αφήσει τη μπάλα στον αντίπαλο (μ.ο. 48% κατοχή, έναντι 53% του ΟΦΗ), να πάει σε σετ παιχνίδι σε φάση άμυνας, με λίγους χώρους και πίεση περίπου στο κέντρο. Στηρίζεται πολύ στην αμυντική του συμπεριφορά, έχοντας 0,7 γκολ ανά ματς παθητικό και 7 ματς που δεν έχει δεχτεί γκολ.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο ΠΑΟ έχει δεχτεί 12 γκολ, έναντι 26 του ΟΦΗ. Και αυτό συμβαίνει, όχι γιατί έχει καλύτερα ποσοστά στις αμυντικές διεκδικήσεις (και οι 2 κυμαίνονται στο 50%), αλλά γιατί έχει δεχτεί 55 τελικές στην εστία του, έναντι 82 του ΟΦΗ! Στην αμυντική συμπεριφορά των δύο ομάδων, βρίσκεται η διαφορά τους, αυτή τη στιγμή. Ο ΠΑΟ έχει αλληλοκαλύψεις, είναι συμπαγής, έχει μικρές αποστάσεις στις γραμμές του και, όσο κυλά ο χρόνος, βελτιώνει τις αντιδράσεις και μειώνει τις ολιγωρίες του.

Αντιθέτως, επιθετικά και δημιουργικά, παραμένει μία ομάδα με αρκετές αδυναμίες, ιδιαίτερα όταν είναι εκτός ο Βιγιαφάνες. Έκανε αρκετό καιρό να καταλήξει στο σχηματισμό του (4-3-3), επειδή προσπαθούσε να χωρέσει 2 φορ (Μακέντα και Καρλίτος). Τελικά πήρε απόφαση, πως ο ένας τουλάχιστον θα θυσιάζεται, ενώ με τον Άρη είδαμε να μένουν και οι 2 θεωρούμενοι βασικοί, στον πάγκο.

Ο ΠΑΟ είναι μία ομάδα που κυκλοφορεί λιγότερο από τον ΟΦΗ τη μπάλα (έχει 1000 πάσες λιγότερες), με όχι σπουδαίο ποσοστό ακρίβειας στις πάσες του (ο ΟΦΗ των αρκετών λαθών φέτος, υπερτερεί κατά 2-3% τόσο πάνω, όσο και κάτω από τη μεσαία γραμμή). Σε γενικές γραμμές, είναι ομάδα που όταν πιεστεί και όταν δε μπορέσει να «ακουμπήσει» τη μπάλα σε παίκτες - κλειδιά όπως ο Μαουρίσιο, δυσκολεύεται να αναπτυχθεί.

Πάντως, ως προς το σκοράρισμα, ο ΠΑΟ έχει 18 γκολ, όσα δηλαδή κι ο ΟΦΗ, παρά το ότι δημιουργεί σχετικά δύσκολα φάσεις. Είναι όμως πιο εύστοχος. Στις συνολικές τελικές, ο ΠΑΟ είναι μόλις 12ος (με τον ΟΦΗ 5ο). Στις τελικές στην εστία, ο ΠΑΟ είναι 9ος (ενώ ο ΟΦΗ 6ος). Κι όμως έχουν τα ίδια γκολ!

Πώς θα παίξει

Ο σχηματισμός του, τον τελευταίο καιρό, παγιώνεται στο 4-3-3. Η εμμονή στο 4-4-2 δεν τον βοήθησε, οπότε το άλλαξε. Έχουμε δει και παραλλαγές με 4-2-3-1, αλλά η γενική ιδέα είναι περίπου ίδια. Στα πρόσωπα, με τον Μπόλονι, βλέπουμε αρκετές εκπλήξεις.

Στο τέρμα, θα είναι ο εξαιρετικός Διούδης, ένας ποδοσφαιριστής σημαντικός για τον ΠΑΟ γενικότερα, αφού κατευθύνει και καλά την ομάδα.

Στην άμυνα, στα τελευταία ματς, βλέπουμε δεξιά τον Μολό, ένα εξτρέμ που ο Μπόλονι «βάφτισε» μπακ. Θα φανεί αν θα επιμείνει ή θα μπει ο Σάντσες, που είχε λείψει κάποια ματς. Αριστερά, μάλλον θα παίξει ξανά ο Χουανκάρ. Στο κέντρο της άμυνας, Σένκφελντ και Βέλεθ είναι οι 2 πρώτες επιλογές, ενώ υπάρχει ο Πούγγουρας, εφόσον χρειαστεί ο δεύτερος να παίξει στο κέντρο.

Η θέση του Βέλεθ εξαρτάται, ουσιαστικά, από το αν θα πάει σε μία πιο συντηρητική επιλογή στη θέση 6. Δεδομένοι πρέπει να θεωρούνται ο Αλεξανδρόπουλος, ένας χαφ με πολλά τρεξίματα, αλλά και ποιότητα, που όσο περνά ο καιρός ξεχωρίζει και περισσότερο και σε ρόλο playmaker θα είναι ο Μαουρίσιο. Το ερώτημα είναι αν θα μπει ο Βέλεθ ως αμυντικός χαφ, με τους δύο να παίζουν σε ρόλο «8» ή αν θα αποτελέσουν εκείνοι την 2αδα των κεντρικών χαφ και μπει ένας πιο επιθετικογενής μπροστά τους, όπως ο Βιγιαφάνες, εφόσον έχει, φυσικά, ετοιμότητα για να ξεκινίσει

Τέλος, στην επίθεση είναι πολλά τα ερωτηματικά. Εμμανουηλίδης, Καμπετσής και Ιωαννίδης, έπαιξαν με τον Άρη και τα πήγαν καλά. Σε ένα παιχνίδι, όμως, που ο ΠΑΟ έπαιξε αρκετά πίσω και αναζητούσε την κόντρα. Τώρα ως γηπεδούχος και κόντρα σε μία ευάλωτη άμυνα, όπως του ΟΦΗ, ίσως δούμε να μπαίνει ο Καρλίτος.

Πιθανή 11αδα: Διούδης, Μολό, Σένκεφελντ, Πούγγουρας, Χουανκάρ, Βέλεθ, Αλεξανδρόπουλος, Μαουρίσιο, Εμμανουηλίδης, Καρλίτος (Καμπετσής), Ιωαννίδης

Ο ΟΦΗ

Ο ΟΦΗ θα πρέπει στη συνέχεια του πρωταθλήματος να αποδείξει, στον εαυτό του πρώτα - πρώτα, πως μπορεί να βρει λύσεις και να αντιδράσει στην έως τώρα μετριότατη παρουσία του. Να κάνει μία προσπάθεια να αλλάξει την εικόνα του, κυνηγώντας ως το τέλος τους στόχους του. Ξεκινώντας, κάνοντας τα απολύτως αυτονόητα.

Οι στόχοι του μπορεί να είναι βαθμολογικοί (η 6αδα είναι 5 βαθμούς απόσταση πια, δυσκολεύει και θα χρειαστεί νίκες και υπερβάσεις), είναι όμως σίγουρα και αγωνιστικοί. Εξαρχής είχε τεθεί σαν στόχος η βελτίωση της ομάδας. «Να βάζει περισσότερα γκολ και να δέχεται λιγότερα». Μπορεί να φαίνεται απλοϊκό, αλλά είναι ένας σοβαρός στόχος και εδώ που βρίσκεται η ομάδα, αποτελεί αναγκαιότητα.

Τη Δευτέρα είχα γράψει πως, κατά τη γνώμη μου, στο υπόλοιπο της σαιζόν, ο ΟΦΗ οφείλει να αναζητήσει και να βρει τη χαμένη ποδοσφαιρική του ταυτότητα. Να βρει ξανά το χαρακτήρα του σαν ομάδα, να σταθεροποιήσει το πλάνο του και να αρχίσει να δείχνει ξανά στο γήπεδο τη φιλοσοφία του, όπως την έχει από πέρυσι παρουσιάσει σε όλη την Ελλάδα.

Εννοείται, πως θα χρειαστεί και νίκες. Το αποτέλεσμα είναι βενζίνη στον κινητήρα μιας ομάδας. Είμαι όμως βέβαιος, πως αν βγάλει ξανά χαρακτήρα και αποκτήσει ξεκάθαρη ταυτότητα, θα έρθουν και οι νίκες. Ακόμα και αν δεν έρθουν όλες οι νίκες, που θα ήθελε ο Οργανισμός συνολικά, σίγουρα θα έχει μακροπρόθεσμα οφέλη.

Μεγάλος ο πρόλογος, αλλά η ανάλυση θα είναι μικρή. Δεν έχει νόημα, μία ακόμα καρμπόν καταμέτρηση του τι θα χρειαστεί ο ΟΦΗ να κάνει σωστά, για να έχει την εικόνα και την παρουσία, που απαιτεί ένα τέτοιο ματς. Ο ίδιος ο ΟΦΗ, πρέπει να αποδείξει πως υπάρχει ακόμα σφυγμός και ζωή.

Δεν έχει νόημα να απαριθμήσω τα βασικά. Είναι γνωστά, τα ξέρουμε όλοι. Θα σταθώ σε λίγες μόνο ιδιαιτερότητες.

• Ο ΠΑΟ επιλέγει να δίνει χώρο και μπάλα στον αντίπαλο του. Εφόσον ο ΟΦΗ έχει διαπιστωμένη δυσκολία στο επιθετικό τρίτο, δεδομένα θα δυσκολευτεί να βγάλει φάσεις. Άρα, μονόδρομος γίνεται το να γίνει πιο επιθετικός στο πρεσάρισμά του. Προφανώς, θέλει τρεξίματα αυτό κι ο ΟΦΗ θα είναι πιο επιβαρυμένος, αφού ο ΠΑΟ δεν είχε κύπελλο, όμως αγωνιστικά αυτό είναι ξεκάθαρο. Μόνο αν οδηγήσει σε λάθη, μέσα από πίεση ψηλά, θα δημιουργήσει κενά.

• Ο ΠΑΟ τιμωρεί το κακό transition των αντιπάλων του. Επομένως, οι γραμμές πρέπει να είναι κοντά, συντονισμένες και η αμυντική συμπεριφορά όλης της ομάδας σοβαρή, με αλληλοκαλύψεις.

• Ο αγωνιστικός χώρος είναι κακός. Είναι περίεργος, έχει διαφορά από πλευρά σε πλευρά και καλό είναι - αν και μοιάζει αυτονόητο - οι ποδοσφαιριστές, στην πρώτη βόλτα πριν το ζέσταμα, να τον μελετήσουν καλά.

Περισσότερη ανάλυση μετά από 17 ματς, όπου λίγο - πολύ τα ζητούμενα παραμένουν, ίδια δε χωρά. Είναι ώρα να δείξει η ομάδα αντίδραση κι ότι μπορεί να βρει λύσεις.

Πώς θα παίξει

Πολλά θα εξαρτηθούν από την ανάγκη για rotation, που θα υπάρχει μετά το ματς του Βόλου και τη διαθεσιμότητα κάποιων ποδοσφαιριστών, που έχουν ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς, αλλά και την δηλητηρίαση (;) που μέσα σε όλα, «χτύπησε» στον Βόλο την ομάδα. Θεωρητικά, ξέραμε ήδη από την Τρίτη την αποστολή, όμως δεν αποκλείεται να γίνουν τελευταία στιγμή προσθήκες. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (ήθελα πάντα να τη γράψω αυτή τη φράση), δεν ήταν ακόμα κάτι σίγουρο.

Από τα παραπάνω, θα κριθεί πιθανόν κι ο σχηματισμός. Με βάση τον τρόπο που παίζει ο ΠΑΟ, δεν είναι παράλογο να δούμε ξανά 4αδα στην άμυνα και γενικά μία προσπάθεια να αποκτήσει η ομάδα ξανά πλάτος.

Στο τέρμα, φαβορί θα ήταν ο Βάτερμαν, όμως είναι στους «7» που έπληξε κυρίως η ίωση/δηλητηρίαση, οπότε πιθανόν να παραμείνει ο Σωτηρίου, που πάντως δε δείχνει σε καλή κατάσταση.

Στην άμυνα, ο Ουές δεξιά είναι «μονοπώλιο». Αριστερά, μεταξύ Λυμπεράκη και Κοροβέση, μάλλον θα δούμε τον πιο φρέσκο. Στο κέντρο της άμυνας, Διαμαντής, Γιαννούλης είναι τα φαβορί και Σελίμοβιτς, Βαφέας οι εναλλακτικές. Ο Βούρος είναι εκτός λόγω τιμωρίας.

Στη μεσαία γραμμή, θα λείψει ξανά ο Μεγιάδο. Σίγουρα θα παίξει πάλι ο Νέιρα και αναζητούνται οι άλλοι 2 και κυρίως εκείνος που θα επωμιστεί το ρόλο του κόφτη. Θα είναι σε θέση να αγωνιστεί ο Ντε Γκούζμαν από την αρχή; Δύσκολο. Θα επιλεγεί ξανά ένας εκ των Στάικου ή Μπαλογιάννη, με βασικό κριτήριο την φρεσκάδα τους; Θα δούμε ξανά τον Βαφέα στο 6 ή μήπως θα δοκιμάσει τον Στάικο εκεί το προπονητικό team;

Τέλος, αν πάει ο ΟΦΗ σε σχήμα 4-2-3-1, θα έχει ενδιαφέρον η επιλογή προσώπων στην επίθεση. Δεν αποκλείεται να δούμε τον Γρίβα σε ρόλο φορ που του ταιριάζει και Στάρζεον, Σαρδινέρο στα άκρα. Η επιλογή Γρίβα στα πλάγια και Σαρδινέρο φορ στο Βόλο πάντως, δεν έφερε μεγάλους κινδύνους στον αντίπαλο. Σε περίπτωση που επανέλθει το 5-4-1-1, τότε ένας εκ των Γρίβα, Σαρδινέρο θα μείνει εκτός.

Πιθανή 11αδα: Σωτηρίου (Βάτερμαν), Ουές, Κοροβέσης (Λυμπεράκης), Διαμαντής, Γιαννούλης, Στάικος, Νέιρα, Μπαλογιάννης, Σαρδινέρο, Γρίβας, Στάρζεον

Oficrete