ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
31/10/2021 - 10:00

Pre Game ΠΑΟ - ΟΦΗ: Ένα ματς που τον «βολεύει»

Ο ΟΦΗ έχει αποδείξει πως τα πάει καλύτερα όταν προσαρμόζεται εκείνος στον αντίπαλό του.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Ο ΟΦΗ οφείλει να αφήσει πίσω το παιχνίδι με τη Λαμία. Δεν πρέπει φυσικά να ξεχάσει τις αδυναμίες και τα λάθη του, όμως το ποδόσφαιρο, όπως και η ζωή, προχωρά κι όσοι έχουν χαρακτήρα πάνε παρακάτω. Άλλωστε, τα προβλήματά του μας τα υπενθύμισε και την Πέμπτη στην Πρέβεζα. Το «καλό» για τον ΟΦΗ είναι ότι ακολουθεί ένα παιχνίδι από αυτά που τον βολεύουν, έτσι όπως έχει αποφασίσει να παίζει αυτή τη σαιζόν. Εκτός έδρας, κόντρα σε ομάδα που επιθυμεί να παίξει και να κυριαρχήσει.

Ο αντίπαλος

O ΠΑΟ του Γιοβάνοβιτς πια, έχει κάνει ένα καλό ξεκίνημα. Θα ήταν άψογο αν τις εμφανίσεις που έχει κάνει εντός έδρας, κατάφερνε να τις επαναλάβει και στα εκτός. Για την ώρα αποδίδει καλά εντός, ενώ εκτός μοιάζει να αλλάζει ταυτότητα και είτε να φλυαρεί, είτε να περιορίζεται σε συντηρητικό παιχνίδι. Από ό,τι φαίνεται από τις δηλώσεις των ανθρώπων του και οι ίδιοι αναζητούν τις αιτίες για αυτή τη διπροσωπία.

Συνολικά ο ΠΑΟ έχει 10 βαθμούς, έχει σκοράρει 14 φορές (2ος) κι έχει δεχτεί 6 γκολ (3η καλύτερη άμυνα). Έχει 3 νίκες, όλες εντός έδρας και 1 ισοπαλία και 3 νίκες, όλα εκτός έδρας. Ο ΟΦΗ θα αντιμετωπίσει τον ΠΑΟ … εσωτερικού! Μια ομάδα που εντός έδρας είναι «πρωταθλήτρια» με 3/3 και το εντυπωσιακό 13-2 στα γκολ.

Η προσέγγισή του

Η αλήθεια είναι πως ο ΠΑΟ είναι μια αρκετά διαφορετική ομάδα, εντός κι εκτός έδρας. Προφανώς όμως, ο ΟΦΗ οφείλει να προετοιμαστεί για την «καλή» εκδοχή του, αυτή που δείχνει ως γηπεδούχος. Με στόχο να τον οδηγήσει σε μια εικόνα, που θα μοιάζει περισσότερο με αυτή που έχει μακριά από τη Λεωφόρο.

Το πρώτο χαρακτηριστικό του ΠΑΟ στα εντός έδρας, είναι ότι καθαρίζει τα ματς από το 1ο ημίχρονο. Ή πιο συγκεκριμένα, από το πρώτο 15λεπτο. Εκεί βάζει τις βάσεις. Ως τώρα, έχει σκοράρει 8 (από τις 13 συνολικά) φορές στο 1ο μέρος και έχει πάει όλες τις φορές μπροστά στο σκορ στα αποδυτήρια. Είναι λοιπόν προφανές, ότι ξεκινά τα παιχνίδια του με το γκάζι πατημένο.

Τι είναι όμως αυτό που τον κάνει να κυριαρχεί νωρίς;

Δεν είναι ομάδα που παίρνει απαραιτήτως τη μπάλα και με passing game υπομονής χτίζει τις επιθέσεις του. Ο Γιοβάνοβιτς δείχνει να έχει αυτογνωσία. Γνωρίζει ότι το ρόστερ του, στην παρούσα τουλάχιστον φάση, δε μπορεί να υπηρετήσει αυτό το στυλ και να μπορέσει να διασπάσει κλειστές άμυνες κι αντιπάλους που αμύνονται χαμηλά.

Σε αντίθεση με τον ΟΦΗ που δεν το «αποφασίζει», όπως συζητούσαμε πριν τη Λαμία, ο ΠΑΟ επιλέγει να πρεσάρει ψηλά, να πνίξει τον αντίπαλο, να τον οδηγήσει σε λάθη, να τον αναγκάσει να χάσει την οργάνωσή του και έτσι να βρει το γκολ. Ειδικά το παιχνίδι κόντρα στο Βόλο - μια ομάδα που της αρέσει το build up - ήταν ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του τρόπου. Με αυτή τη μέθοδο, κατορθώνει και δημιουργεί ευκαιρίες. Όχι πολλές (είναι 12ος σε τελικές), αλλά καλές. Κυρίως εντός έδρας.

xGoals ΠΑΟ εντός εκτός

Αν μελετήσει κανείς τα xGoals του, θα δει μεγάλη διαφορά στη δημιουργία ευκαιριών εντός έδρας (1,7 το μικρότερο έως 2,7), σε σχέση με εκτός (σταθερά κάτω από το 1). Θα δει όμως κι ότι εξαργυρώνει την υψηλή ευστοχία του, που φτάνει στο 25% (ενδεικτικά ο ΟΦΗ έχει 11%). Έτσι, ενώ δημιούργησε ευκαιρίες για 2 ή 3 γκολ, πέτυχε δύο 4αρες και μια 5αρα. Οι κυριότεροι λόγοι, είναι αφενός γιατί βρίσκει τις άμυνες ανοργάνωτες κι αφετέρου ότι αυτός ο τρόπος με διαρκή πίεση, repress για ανακτήσεις, δίνει μια ορμή και μια αυτοπεποίθηση που βοηθάει ιδιαίτερα.

Φυσικά, ο τρόπος που παίζει έχει και τα ρίσκα του. Σε όλα τα ματς εντός, ο αντίπαλος «είχε» 1 γκολ. Σε κάποια ματς, όπως με το Βόλο και τον Απόλλωνα, γιατί το δούλεψε και βρήκε φάσεις, κυρίως στο transition, αλλά κι από λάθη στις μεταβιβάσεις, όταν πια πιέστηκε και η άμυνα του ΠΑΟ. Με τον Ιωνικό δε, το δέχτηκε από στατική φάση, ένα σημείο που τον πονάει από ό,τι φαίνεται, παρότι ο αντίπαλός του ήταν ακίνδυνος.

Γενικά, αν θέλουμε να κρατήσουμε και κάποια ακόμα στοιχεία του παιχνιδιού του ΠΑΟ, θα πρέπει σίγουρα να σημειώσουμε τις καλές του μεταβιβάσεις (82% ακρίβεια στις πάσες). Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικό, γιατί δεν είναι μία ομάδα που παίζει οριζόντια, αλλάζοντας «εύκολες» πάσες κάτω από τη σέντρα. Παίζει μπροστά σε ποσοστό 35% κι έχει 74% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις πάνω από τη μεσαία γραμμή. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, ο ΟΦΗ του 80% ακρίβειας, έχει 72% πάνω από κέντρο.

Ο ΠΑΟ πάντως δεν είναι μία ομάδα που «καίγεται» για κατοχή (έχει ένα μ.ο, 54%). Είναι μια ομάδα όμως με καλές αποφάσεις και ιδέες στο τελευταίο τρίτο, έχοντας ήδη φτάσει στις 8 ασσίστ (ο ΟΦΗ είναι στις 2). Αυτό είναι κι απόρροια της μεγάλης κινητικότητας των 3 επιθετικών του, αλλά και της ικανότητας των κεντρικών του χαφ να παίζουν κάθετα (ο Πέρεθ είναι ο 1ος σε πάσες στο πρωτάθλημα).

Είναι επίσης ομάδα που κερδίζει τις διεκδικήσεις της (53%), βρίσκει εστία στις τελικές της (εξ’ ου και τα xGoals) σε ποσοστό 57% (ο ΟΦΗ είναι στο 40%). Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τελικές συνολικά είναι πολύ χαμηλά (12ος), αλλά στις τελικές εντός εστίας σκαρφαλώνει 4ος. Τέλος, δείγμα της ποιότητάς του είναι κι ότι δε διστάζει να πάει στο 1 εναντίον 1, ενώ όταν πάει έχει καλά ποσοστά επιτυχίας (54% έναντι 30% του ΟΦΗ).

Ως προς τα πρόσωπα που ξεχωρίζουν, αναμφίβολα ο Καρλίτος κάνει εντυπωσιακό πρωτάθλημα, ως τώρα με 8 γκολ ήδη και είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος.

Πώς θα παίξει

Ο Γιοβάνοβιτς επιλέγει σταθερά το 4-2-3-1. Έχει αρκετές επιλογές στη μεσοεπιθετική του γραμμή, έχοντας την πολυτέλεια να αφήνει εκτός 11αδας παίκτες όπως ο Βιγιαφάνες και ο Μαουρίσιο, έχει όμως μετρημένες επιλογές στην άμυνα και κυρίως στη θέση των στόπερ.

Μια πιθανή 11αδα: Μπρινιόλι - Κώτσιρας, Χουάνκαρ (Σάντσες), Σαρλία, Βέλεθ - Πέρες, Αλεξανδρόπουλος - Παλάσιος, Χατζηγιοβάνης, Βιτάλ (Ιωαννίδης) - Καρλίτος

Ο ΟΦΗ

To παιχνίδι με τη Λαμία και η πολύ κακή εικόνα που άφησε, δημιουργεί προβληματισμό. Κατά τη γνώμη μου, δεν αποτέλεσε έκπληξη η προβληματική παρουσία του ΟΦΗ στο κομμάτι της δημιουργίας και φυσικά στο σκοράρισμα. Έχουμε ενδείξεις γι’ αυτά από την προετοιμασία, αλλά και κατά τη διάρκεια των πρώτων αγωνιστικών.

Συνεχίζει να μην είναι εύστοχος (11%) και να δημιουργεί λίγες καθαρές ευκαιρίες (xGoals). Συνεχίζει όμως και να δυσκολεύεται να κρατήσει τον αντίπαλο μακριά από την περιοχή του, όταν αποφασίσει να πάρει μέτρα και κάποια ρίσκα, όσα τέλος πάντων τον έχουμε δει να παίρνει.

xGoals table

Η συνέπεια όλων αυτών, είναι να δέχεται περισσότερες ευκαιρίες από όσες δημιουργεί. Αν δει κανείς προσεκτικά τις επιδόσεις του ανά ματς, θα δει πως όποτε ανοίγει η ψαλίδα των xGoals υπέρ του, ανοίγει κι εκείνη των xGoals σε βάρος του.

xGoals OFI εντός εκτός

Πάντως, αν θέλουμε να βρούμε και θετικά ή λόγους αισιοδοξίας (για το συγκεκριμένο ματς, γιατί για όλη τη σαιζόν μάλλον δεν το λες καλό νέο), είναι πως εκτός έδρας, στα 2 από τα 3 ματς δημιούργησε περισσότερες φάσεις για γκολ, σε αντίθεση με τα εντός, που συνήθως κινείται κάτω από τη μονάδα.

Αν επικεντρωθούμε στο παιχνίδι της Λεωφόρου, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε τη συνταγή των πρώτων αγωνιστικών κόντρα σε Άρη και ΑΕΚ. Ο ΟΦΗ λογικά θα αφήσει τη μπάλα στον ΠΑΟ, θα κοιτάξει να κλείσει τους χώρους, να μην του επιτρέψει να κινηθεί στα μεσοδιαστήματα και στην πλάτη της άμυνάς του (παιχνίδι στο οποίο ο ΠΑΟ εξειδικεύεται) και θα ψάξει ένα σετ παιχνίδι με χαμηλό τέμπο. Αρκούν όλα αυτά; Όχι, δεν αρκούν. Θα χρειαστεί να προσαρμοστεί και σε κάποια ακόμα στοιχεία του αντιπάλου του.

Πρέπει να βρει τρόπο να ανταποκριθεί στο έντονο πρεσάρισμα του ΠΑΟ πολύ ψηλά, ειδικά στο ξεκίνημα του ματς. Ο Βόλος δεν ήταν έτοιμος και την πάτησε. Ο ΟΦΗ πρέπει να είναι έτοιμος. Να φροντίσει οι αμυντικοί του μέσοι να υποστηρίξουν καλά τις πρώτες πάσες, να φροντίσει να έχει καλές αποφάσεις, να παίξει άμεσα όπου χρειαστεί.

Κι αφού θα παίξει άμεσα, να φροντίσει οι μεσοεπιθετικοί του να είναι εκεί για μαζέψουν μπάλες και να μην επιτρέψουν στον αντίπαλο να κερδίζει διαρκώς τη μπάλα και να επιτίθεται ξανά και ξανά. Για να συμβεί αυτό, ο ΟΦΗ θα πρέπει να κερδίζει τις διεκδικήσεις. Ως τώρα δεν το καταφέρνει (43,6%), οπότε θα πρέπει να βελτιωθεί αισθητά σε αυτό το κομμάτι.

Κομβικό στην εξέλιξη του ματς επίσης, θα είναι να κατορθώσει ο ΟΦΗ να απομονώσει τους κεντρικούς χαφ του ΠΑΟ από τη μεσοεπιθετική 4αδα. Αυτό μπορεί να συμβεί, αν δεν τους επιτρέπει να παίρνουν μπάλα κι αν φροντίζει όταν την πάρουν, να μην έχουν μέτωπο κι άνεση να πασάρουν ή να τρέξουν μέτρα μπροστά με τη μπάλα.

Πέρα όμως από την αμυντική συμπεριφορά του, ο ΟΦΗ θα πρέπει να βρει και λύσεις επιθετικά, ώστε να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τις αμυντικές αδυναμίες του ΠΑΟ. Να επιδιώξει, έστω ανά διαστήματα, να πιέσει τις πάσες των στόπερ προς τον άξονα. Αυτό, ούτως ή άλλως, συνδέεται και με την απομόνωση των κεντρικών χαφ, που αναφέρω λίγο παραπάνω. Προσφέρει όμως κι επιθετικά, μιας και κλεψίματα κι ανακτήσεις μπάλας σε τέτοια σημεία, δίνουν πατήματα για καλές ευκαιρίες.

Ένα ακόμα στοιχείο που λείπει από τον ΟΦΗ και θα είναι καλό να το προσθέσει στη Λεωφόρο, είναι το παιχνίδι στην κόντρα. Να ψάξει γρήγορες μεταβάσεις στα μεσοδιαστήματα, που θα του δώσουν τα ανεβάσματα των μπακ, αλλά και των χαφ του αντιπάλου του. Θα χρειαστεί να παίξει σωστά κάθετα, αλλά και να έχει ταχύτητα στην κίνηση του. Είναι αλήθεια ότι ως τώρα δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο από την ομάδα του Νιόπλια, αλλά πρέπει να το ψάξει.

Αυτό που έχουμε όμως δει σε κάποια ματς και θα πρέπει να το δούμε ξανά, είναι καλά χτυπήματα στις στατικές φάσεις. Οι στιγμές αυτές μπορούν να αλλάξουν τη ροή τέτοιων ματς, ο αντίπαλός του δεν είναι πολύ καλά σε αυτό το κομμάτι αμυντικά, οπότε είναι ένα σημείο - κλειδί.

Από την άλλη, ως προς τις στατικές φάσεις, αυτό που χρειάζεται να προσέξει ο ΟΦΗ, είναι να μην τις δίνει εύκολα στον αντίπαλό του. Ο ΟΦΗ έχει κάνει 126 φάουλ (με 22 κίτρινες) και έχει κερδίσει 85 μόλις. Από την άλλη, για παράδειγμα, ο ΠΑΟ έχει κερδίσει 122, ενώ έχει παραχωρήσει μόλις 91. Αυτό είναι μεν ένα δείγμα της διαφοράς στον τρόπο που παίζουν οι 2 ομάδες, με τον ΠΑΟ να κυριαρχεί και τον  ΟΦΗ προσαρμόζεται στο παιχνίδι του αντιπάλου. Είναι όμως και ένα σημείο που πρέπει να βελτιώσει ο ΟΦΗ γενικότερα και ειδικότερα στο ματς αυτό.

Αν θέλουμε να συνοψίσουμε τα βασικά ζητούμενα για αυτό το ματς, μπορούμε να σταθούμε σε 4:
  • Συγκέντρωση και εγρήγορση από το 1ο λεπτό.
  • Ισορροπία και έξυπνες επιλογές
  • Πιο επιθετική και διεκδικητική αντιμετώπιση σε κάθε φάση
  • Αποτελεσματικότητα σε άμυνα κι επίθεση
Πώς θα παίξει

Ο Νιόπλιας είναι σταθερός στο 4-3-3, με την παραλλαγή του 4-2-3-1 που ενίοτε βλέπουμε, οπότε αυτό μάλλον πρέπει να περιμένουμε. Υπάρχει η δεδομένη απουσία του Πασαλίδη λόγω καρτών, αλλά και οι μόνιμες (Τσιλιανίδης, Στάικος). Προφανώς για να βγει η 11αδα, θα επηρεάσουν και άλλα πράγματα, όπως τυχόν μικροτραυματισμοί (πχ Ντουρμισάι κοιλιακούς) ή η ετοιμότητα κάποιων ποδοσφαιριστών, που έρχονται από αποχή ή τραυματισμούς.

Μια πιθανή 11αδα: Επασί - Μαρινάκης, Μπαλογιάννης, Βούρος, Διαμαντής - Μεγιάδο, Γαγιέγος, Νέιρα - Τοράλ (Καμάου), Φαν Ντάινεν (Ντουρμισάι), Λάμπρου
Δυνατότητα σχολιασμού και πρόσβασης στο chat room με ΔΩΡΕΑΝ απλή εγγραφή στο oficrete.gr

Oficrete